Tips om jouw ideale zwangerschapsverlof te regelen

10 juni 2022

Verwacht jij binnenkort een baby? Dan moet je waarschijnlijk een heleboel dingen regelen. Spullen voor de babykamer, spullen voor de bevalling, kinderopvang en niet te vergeten: je zwangerschapsverlof. Het aanvragen van zwangerschapsverlof is erg eenvoudig. Lees hieronder hoe jij je zwangerschapsverlof makkelijk kunt aanvragen en waar je op moet letten! 

Regel je verlof op tijd 

In veel gevallen vliegt de zwangerschap snel voorbij. Het is belangrijk dat je je zwangerschapsverlof op tijd regelt. Zo kan je werkgever rekening houden met je verlof en bijtijds op zoek gaan naar een tijdelijke vervanger. Vraag daarom je zwangerschapsverlof minimaal 3 weken voordat je verlof in gaat aan. Als jouw verlof 4 weken voor de uitgerekende datum ingaat, moet je je verlof dus minimaal 7 weken van tevoren aanvragen. Sommige vrouwen willen iets eerder al met verlof. Stel dat je 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaat, moet je je verlof minimaal 9 weken van tevoren aanvragen. 

zwangerschapsverlof aanvragen, zwangerschapsverlof regelen, verlof, zwangerschapsverlof

Hoe vraag je verlof aan? 

Zwangerschapsverlof aanvragen gaat erg gemakkelijk. Zorg ervoor dat je bij de huisarts een zwangerschapsverklaring opvraagt, waarop de waarschijnlijke uitgerekende datum van de baby op staat. Deze geef je vervolgens aan je werkgever. Je werkgever regelt je zwangerschapsverlof vervolgens met het UWV. Als je met verlof gaat, krijgt je werkgever de uitkering die hij vervolgens als salaris naar jou als werknemer stort. Je krijgt je normale salaris gestort tijdens je zwangerschapsverlof! 

Zorg ervoor dat je partner ook verlof regelt 

Tegenwoordig hebben ook partners van de vrouw recht op ouderschapsverlof. Ze krijgen sowieso 1 week geboorteverlof, waar ze 100% van het salaris krijgen uitgekeerd. Daarna hebben partners nog recht op 5 weken extra ouderschapsverlof. Als partners deze weken opnemen, krijgen ze 70% van het salaris uitbetaald. De 5 weken hoef je als partner niet in een keer op te nemen. Je mag deze 5 weken verdelen over het eerste half jaar na de geboorte van de baby. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om deze weken te verdelen over 6 maanden. Dan krijg je 1 of 2 dagen per week vrij en kun je alvast wennen aan het werk/privé leven. Wil je liever vrij hebben na de geboorte van de baby? Dat kan natuurlijk ook gewoon! Zo kun je even helemaal opgaan in de babybubbel met je gezin. 

Jij kunt nu rustig je zwangerschapsverlof aanvragen. Ook kun je alvast met je partner sparren over de 5 weken extra ouderschapsverlof!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel

De beste accessoires voor zwangere vrouwen

Zwanger zijn heeft iets magisch over zich, maar brengt ook wat obstakels met zich mee. Gelukkig zijn er vele accessoires...
IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...