How to stay sane in de Corona Crisis + 8 tips voor thuiswerk & huiswerk met kinderen

4 januari 2021

In ieder geval nog 2 weken lang huiswerk en thuiswerk combineren OMG! Hoe dan?!

Marlous en Annelijn, aka The Mindful Sisters, zien ‘The Motherhood Journey’ als dé ingang voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Juist nú, met alle kinderen thuis, huiswerk begeleiden en ook nog thuiswerken in deze corona crisis. Lees hier hun 8 tips over how to stay sane.

Marlous; Terwijl ik dit schrijf zit ik heerlijk in m’n tuin, thank god voor een tuin in deze tijden. Manlief is weg met de baby, voor huis-tuin-en-keukenklusje nr 101; lekker bezig schatje, ik hou ervan! En de andere kids spelen lekker buiten in het stralende zonnetje.

Heel even heeft niemand mij nodig en krijgt deze Mommy zo waar wat werk gedaan. Whoehooow! Instant happiness hier hoor.

Lees ook: Thuiswerken met een baby is onmogelijk! >>

Maar laten we eerlijk zijn… Op dít moment ben ik misschien even Team Tevreden, maar OMG, wat kan het nu intens heftig zijn! Holy moly… Want, of je nu kleine of grotere kids hebt, of net als ik; allebei, er hoeft maar dít te gebeuren of ook ik schiet hier in Team Survival Mode hoor.

Dus… diepe buiging voor alle SuperMommy’s out there!!! Want hell yeah, of het nu meestal goed gaat of maar af en toe, of we veel steun krijgen, of helemaal niet, wij moeders doen het maar wel mooi. En we moeten niet vergeten, juist door deze onzekere, bizarre situatie waardoor iedereen veel meer op zijn gezin is aangewezen, ligt er een mega vergrootglas op zo ongeveer iedere interactie.

En good to know als je het nu best wel zwaar vindt; er ligt ook vooral een vergrootglas op hoe wij hier zélf op reageren.

Euhm.. Come again? Wij zelf?

Yep lieve Mommy, slechts 10% van de stress die we ervaren komt door de buitenwereld (en dus ook inclusief alles rondom het coronavirus) en maar liefst 90% van die stress ligt aan onze éígen reactie op die buitenwereld.

Misschien lees je dit hier nu voor het eerst of misschien wist je dit al. Feit is dat het voor iedereen super verleidelijk is om de onrust en spanning die we ervaren, vooral te wijten aan oorzaken buiten onszelf. En niet te streng voor jezelf, je bent ook maar een mens, maar tegelijkertijd… Wel handig om hier wat mee te doen als je nu steeds in de stress schiet, want het maakt dus zo ongeveer alles uit (lees 90%), als jij bereid bent te investeren in jouw eigen aandeel hierin.

Dus laten we even onderzoeken met welke easy tips jij wat zou kunnen doen met die 90% waar je wél invloed op hebt.

TIP 1: Geef jezelf de ruimte om eindeloos te mogen oefenen.

Je kan het simpelweg niet verkeerd doen en je kan in ieder moment besluiten om nú weer opnieuw te mogen beginnen. Groei = vallen, opstaan en weer doorgaan, dus vier die waardevolle fouten, neem daarna een welverdiende break, maar geef vooral niet op!

TIP 2 VOOR JE KINDEREN: Wees éérst lief voor jezelf

Maak jezelf 3x per dag belangrijk. Even kort inchecken bij jezelf is namelijk echt een secret selfcare weapon in de omgang met jouw kinderen. En geloof ons vooral niet, maar probeer dit maar eens een week uit; doe iedere ochtend, middag en avond 1x iets voedends voor jezelf (ja, dat is dus 3x per dag). Of het nu om 10 seconden je voeten voelen gaat, om een 3 minuten Innergizer (vind je op onze website) of om een wandelingetje van 10 minuten gaat, alles wat je lukt om aan jezelf te geven is pure winst en direct voelbaar in het contact (lees je geduld) met je kids.

TIP 3 VOOR JE KINDEREN: Praat dagelijks over wat goed gaat en wat beter kan

Bespreek op het niveau van je kids, tijdens het avondeten bijvoorbeeld, wat zij vandaag goed vonden gaan en wat beter kon. Jij kunt het gesprek gemakkelijk sturen door zelf te beginnen met wat jij goed vond gaan in de omgang met hen, bijvoorbeeld “Wat hebben jullie vandaag hard je best gedaan met het schoolwerk.” En vervolgens kun je voorbeelden noemen van momenten waarop jij zelf kalmer, duidelijker of vriendelijker tegen hen had kunnen zijn. Maak vervolgens het rondje af en moedig iedereen aan zichzelf en elkaar complimentjes te geven en samen te onderzoeken hoe het beter kan. Zo ventileert iedereen even de uitdagende momenten van de dag, én kun je samen oefenen met ervan proberen te leren.

TIP 4 VOOR HUISWERK: Zorg ervoor dat iedereen zijn eigen werkplekje heeft

Werken aan school terwijl je thuis bent is natuurlijk heel raar, zeker voor jongere schoolkids. Benoem dat dus ook steeds en maak er juist een spelletje van om voor iedereen een fijn en creatief plekje te maken waar ze met zo min mogelijk afleiding, toch geconcentreerd kunnen werken. Een leuke hut mogen bouwen en daar vervolgens je schoolwerk mogen doen, kan heel motiverend werken! Spelen en werken afwisselen in kleine blokjes die passen bij hun leeftijd, houdt het voor jou én hen doable. Wij doen dat bijvoorbeeld zo:

huiswerk schema, dagindeling tijdens corona met gezin, tips thuiswerk corona
TIP 5 VOOR HUISWERK: Leg de lat niet te hoog

Het is fijn om in je achterhoofd te houden dat we nu met deze situatie extreme veranderingen doorvoeren, dat vraagt van iedereen een groot aanpassingsvermogen, maar vooral ook tijd om hieraan te wennen en een balans te vinden hierin. Super belangrijk om de lat nu dus niet te hoog te leggen en niet al te streng zijn voor jezelf. Als het niet perfect hoeft heb je meer geduld, veerkracht en flexibiliteit om in de juf-rol voor je kind te stappen, wat voor hen natuurlijk ook wennen is. Wees dus zacht voor jezelf en je kids.

TIP 6 VOOR THUISWERK: pas tip 2 t/m 5 ook toe op jouw thuiswerk

Selfcare 3x per dag dus, reflecteer met jezelf en collega’s op wat goed ging en beter zou kunnen, creëer een eigen vaste thuiswerkplek die werkt voor je én leg de lat net even wat lager dan normaal. Spreekt voor zich denk ik hé?

TIP 7: VOOR THUISWERK: Maak jezelf 100% verantwoordelijk voor jouw kostbare energie

Jij bent the one and only gatekeeper van jouw energie. Neem die taak nu extra serieus en ga dus lekker op tijd naar bed, eet zo gezond als waar jij ruimte voor voelt (no pressure please, dat werkt alleen maar averechts). Beweeg iedere dag het liefst door bijvoorbeeld even gek te dansen (minimaal 15 minuten met je kids is meteen gezellig lachen, gieren, brullen en dus voor iedereen een fijn verbindend feestje). En last but not least, begrens je werkgever als dat nodig is; de hele wereld zit in dit schuitje, dus jouw ruimte opeisen en innemen als het nu teveel is voor je, is jóúw verantwoordelijkheid. You go girl!

TIP 8: Download onze gratis Daily Survival Checklist en Emergency Innergizer

Wij hebben speciaal voor alle Mommy’s die (net als wij) in de overleefstand kunnen schieten, een easy stappenplan voor jou en jouw gezin gemaakt, inclusief een 3 minuten innergizer voor als het je echt even teveel wordt. Je vindt het hier.

Binnenkort zullen we samen met jou de verdieping ingaan door te kijken naar hoe deze tijd ons uitnodigt te werken met onze Mindf*cks en in die MommyMirror te kijken!

Nu al nieuwgierig? Volg ons dan op Instagram, Facebook of luister hier een van onze Podcasts. (linkjes staan hieronder)

Stay save & sane!

Liefs,

Marlous & Annelijn

The Mindful Sisters, mindful sisters, tips thuiswerk corona

Onder The Mindful Sisters delen wij onze eigen kwetsbare lessen van bewust moederschap met andere moeders, juist omdat die worsteling zo waardevol is voor onze groei. Wij begeleiden moeders online en offline op het gebied van zelfbewustzijn, zelfacceptatie en zelfliefde door inzicht te geven in Mindf*cks, MommyMirrors en InnerChild Guidance.

Marlous (35) is getrouwd met Bart en moeder van Ami (9), bonuszoon Elia (8), Ninja (7) en Bowi (4 maanden). Ze is mindfulness expert, heartfulness trainer en intuition practitioner.

Annelijn (32) woont samen met Pim en is moeder van Noralie (9 maanden) en is psycholoog, mindfulness trainer en hypnotherapeut.

tips thuiswerk corona, mindfulness mama

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...