Tips om een goede oppas te worden

23 januari 2020

Voor veel tieners en jongvolwassenen is oppassen een ideaal baantje om iets extra’s bij te verdienen. Zeker als je van kinderen houdt, hoeft het baantje niet moeilijk en ingewikkeld te zijn. Je komt bij het oppaskind thuis en de ouders leggen je uit waar alle belangrijke spullen liggen en waar je op moet letten. Klinkt simpel, maar hoe word je nu eigenlijk een goede oppas? Hier een paar handige tips en trics!  

Goede voorbereiding

Oppassen kan bijna iedereen, maar als je écht indruk wil maken op je oppaskinderen is een goede voorbereiding belangrijk. Dit hoeft echt niet veel tijd te kosten. Bedenk van te voren leuke spelletjes of activiteiten die je kan doen met je oppaskind. Simpele dingen zijn vaak al genoeg, zoals kleurblokken met stiften of een knutselpakket. Online zijn er veel kleurplaten te vinden die je alleen maar even uit hoeft te printen. Dit zijn leuke activiteiten voor kinderen, waar je ze ook een tijdje mee zoet kan houden.

Regels

Het is handig om van te voren met de ouders te bespreken wat de regels zijn en gewoonten van je oppaskind. Hoe meer je weet over de structuur van het kind, hoe meer jij ze een vertrouwd gevoel kan geven tijdens het oppassen. Vraag bijvoorbeeld naar hun bedtijd, hoe laat ze moeten eten en wat hun favoriete speelgoed is. Hiernaast is het belangrijk dat het oppaskind ook snapt dat als de ouders een avondje weg zijn, er nog steeds dezelfde regels gelden. Zorg er dus voor dat je ook respect voor jou krijgen. Je mag hierbij best een beetje streng zijn. Overdrijf dit natuurlijk niet, want deze taak ligt alleen bij de ouders van het kind. En mogen ze van jou een kwartiertje later naar bed gaan? Dan blijft dit natuurlijk jullie geheimpje.

Kijk of er een klik is

Wat veel ouders doen voordat ze een vaste oppasser aannemen, is kijken of het klikt tussen de oppasser en het kind. Een nieuwe oppasser blijft voor een kind toch altijd een beetje moeilijk en spannend. Zorg er daarom voor dat je een goede eerste indruk achter laat. Ga rustig met hen ergens zitten, op de bank of op een kleedje en vertel een leuk verhaal of iets over je hobby’s. Vraag hiernaast ook aan het kind wat hij of zij leuk vindt om te doen. Luister goed en onthoud hierbij wat ze zeggen. Hier kun je later weer gebruik van maken.

Ideaal, of toch niet?: Opa en Oma als oppas >>

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...
Beeldje-van-de-zwangerschap

Leg jouw zwangerschap vast met een 3D zwangerschapsbeeldje

Echo’s van je kindje in je buik, geboortekaartjes, een babyshower of de eerste foto’s van dat kleine wondertje. Er zijn...
img (2)

Style your baby bump in deze hippe zwangerschapskleding

Hippe zwangerschapskleding is er eigenlijk niet denk je wanneer je zwanger bent. Maar wanneer je goed kijkt zijn er zeker...