Tips bij de aanschaf van je eerste auto

6 oktober 2020

Misschien heb je net je rijbewijs gehaald of reed je tot nu toe altijd rond in een auto van iemand anders. Het moment is in ieder geval aangebroken: je gaat je eerste auto aanschaffen. Er zijn echter wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden om een weloverwegen beslissing te maken. Wij helpen je een eindje op weg en hebben de belangrijkste tips voor aanschaf van je eerste auto op een rijtje gezet. Dat wordt binnenkort schitteren op de autorijbaan met je nieuwe bolide!

Kies een budget

Een beetje voor de hand liggend, maar het is belangrijk om vooraf een budget te bepalen voor je eerste auto. Staar je niet direct blind op de aankoopsom van de auto, want daar stopt het niet. Er komen namelijk ook maandelijkse kosten bij, zoals de autoverzekering, onderhoud, APK, wegenbelasting en misschien wel een parkeervergunning.

Wat voor auto wil je

Nu je een budget hebt bepaald, wordt het tijd om je te richten op het model auto. Rijd je vooral alleen of neem je vaak mensen mee? Heb je een gezin en is daar ruimte voor nodig? Hoe is je fysiek? Ben je lang of heb je snel last van lichamelijke klachten aan je rug? Dan kan een auto met hoge comfort weer belangrijker zijn of een model met hogere instap.

Controleer de dealer

Verdiep je goed in de verkoper, want je wilt natuurlijk wel zaken doen met een betrouwbare dealer of verkoper. Een particuliere verkoop via Marktplaats neemt daarom wat meer risico’s met zich mee, maar je kunt door de Marktplaatsgeschiedenis wel wat wijzer worden. In het geval van dealers, is het belangrijk om te controleren of zij aangesloten zijn bij BOVAG. Recensies van andere klanten kunnen je ook een beter inzicht geven.

Tips voor gebruik autostoeltje >>

Tijd voor een proefrit

Vergeet je niet een proefrit te maken? Alleen op deze manier kun je een zo goed mogelijke indruk krijgen. Geadviseerd wordt daarom om een behoorlijk stuk te rijden, zowel binnen- als buiten de bebouwde kom. Een proefrit geeft je duidelijkheid of de auto fijn rijdt en brengt onaangename verrassingen aan het licht. En misschien is er niks aan de hand en bevalt de auto zelfs boven verwachting. Ook dan is het verstandig om dit niet direct te laten blijken aan de autoverkoper, want dan wordt onderhandelen over de prijs wat lastiger.

Onderhandelen, registreren en verzekeren

Je bent weer een stap dichterbij je eerste auto. De auto bevalt, je ziet het helemaal zitten en nu moet er nog één ding gebeuren: de auto moet jouw eigendom worden. Probeer altijd te onderhandelen met de verkoper over de prijs. Als je zelf geen goede onderhandelaar bent, dan kun je altijd iemand meenemen met een kritische blik en die een goede onderhandelbabbel heeft.

Zodra de deal gesloten is, kun je de auto op je naam zetten bij een postkantoor. Je ontvangt een vrijwaringsbewijs wat je vervolgens aan de koper overhandigt. Op het vrijwaringsbewijs staat namelijk dat de auto niet meer van hem is. Het kentekenbewijs, met jouw naam erop, wordt na enkele dagen in je brievenbus bezorgd.

Vergeet in al je enthousiasme niet om je auto te verzekeren, want anders mag je niet de weg op. Doe je dat wel, dan riskeer je een hoge boete. Je kunt van tevoren checken welke aanbieders er zijn en welke verzekering het voordeligst is voor jou. Er zijn genoeg vergelijkingstools die je kunt raadplegen. Zo vind je snel en gemakkelijk de beste autoverzekering, die je direct kunt afsluiten als je de autosleutels in handen hebt. Succes met het kiezen van de perfecte eerste auto!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...