Wat als het allemaal anders loopt….

21 maart 2018

Gelukkig zijn al mijn kinderen gezond en rond de uitgetelde datum geboren. Oké, de jongste was met 38 weken wat eerder, maar was er in alle opzichten klaar voor. Tot op de dag van vandaag (net 2 jaar oud) is hij nog steeds ongeduldig. Als baby ontwikkelden ze zich ook allemaal voorspoedig.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je beseft dat zwanger worden, zwanger zijn en een gezond kind krijgen niet vanzelfsprekend is. Tijdens mijn laatste zwangerschap werd me dat eens te meer duidelijk. De moeder van mijn dochters vriendin was, tot haar grote vreugde, ook in verwachting van haar derde kindje. Gezien eerdere miskramen, allen in de eerste 3 maanden, viel de afweging zwaar maar toch wilde ze er nog eenmaal voor gaan. Ik was dan ook erg blij voor haar toen haar eerste trimester er zorgeloos op zat. Ze was in de wolken en ook zij bleek net als ik in verwachting van een jongen. Zij ongeveer 5 maanden en ik in mijn laatste maand, stonden we begin april trots en bol op het schoolplein.

Niet wetende wat ons te wachten stond…

Een week voor de geplande keizersnede beviel ik toch nog onverwacht van een hele ongeduldige jongen. Bij thuiskomst startte de kraamweek en -zorg direct. Het is was in die kraamweek dat ik een sms van een vriendin kreeg. Of ik al contact had gehad met de moeder van mijn dochters vriendinnetje? Nee. Het verschrikkelijke oneerlijke nieuws kwam als een bom bij me binnen. Haar zoontje was met 22 weken zwangerschap overleden. Daar zit je dan. In de wolken met de geboorte van je zoon, terwijl je hoort over het overlijden van het andere zo ontzettend gewenste jongetje.

Wat doe je dan? Wat zeg je dan? Een paar weken geleden stonden we daar nog zo trots en bol op het schoolplein. Ik huilde en huilde. Ik heb niet geaarzeld haar een berichtje te sturen om te zeggen hoe vreselijk en oneerlijk ik dit vond. Ze was zo verdrietig maar ook zo sterk dat ze zelfs mij probeerde te troosten. Elke dag dacht ik aan haar en hield contact. Ze was gebroken maar werd omringt door familie en putte veel kracht uit haar Islamitische geloof. Heel bijzonder was dat.

Brok in mijn keel

Mijn kraamperiode was voorbij. En ik zag er tegenop het schoolplein op te gaan. Ik wist, als ik haar zie, moet ik zo ontzettend hard huilen. En hoe pijnlijk moet het voor haar zijn om mij daar te zien met een baby. Met lood in mijn schoenen liep ik naar de klas van mijn dochter. Ik zag ze niet maar er zat een brok in mijn keel. Ineens stond ze naast me, keek trots en met een betraande lach naar mijn zoontje en we hebben staan huilen in elkaars armen.

Het was onze eerste ontmoeting na onze bevallingen; ik van een gezond kind en zij heeft haar kind moeten begraven. Nadien hebben we er nog vaak over gepraat en bracht ze me zelfs een kraamcadeau. Uiteindelijk gingen we samen, op een andere manier, door een moeilijke periode in ons leven.

Stichting Early Birds Make a Memory

Op het moment dat je kind prematuur of stil geboren wordt, staat je wereld op zijn kop. Je wordt geleefd en het laatste waar je bij stilstaat is het vastleggen van deze momenten. Hoe je het went of keert, het is de geboorte van je kind, een dierbaar moment dat je voor altijd zal koesteren.

Om deze herinneringen op een integere wijze vast te leggen kan de hulp ingeroepen worden van de stichtingen Stichting Early Birds & Make a Memory. Beiden stichtingen voorzien ouders kosteloos van een liefdevolle fotoreportage die met veel zorg en respect door professionele fotografen op vrijwillige basis op locatie wordt verzorgd. Het verschil tussen de stichtingen is dat Early Birds zich enkel richt op prematuren en Make a Memory enkel op ernstige zieke, terminale en overleden kinderen van 23 weken zwangerschap tot en met 17 jaar.

Beide stichtingen zijn afhankelijk van donateurs voor het maken van deze waardevolle en blijvende herinneringen voor ouders die door de heftigste tijd van hun leven gaan. Wat zij doen is zo bijzonder! Wil je hen steunen? Dat kan op verschillende manieren, van doneren tot fotograferen en van haken tot aan een veiling. Kijk op de sites voor de mogelijkheden.

Voor meer informatie:

http://www.earlybirdsfotografie.nl/

http://www.makeamemory.nl/

Stichting Early Birds Make a Memory

Earlybirds , doodgeboren kindje

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel

De beste accessoires voor zwangere vrouwen

Zwanger zijn heeft iets magisch over zich, maar brengt ook wat obstakels met zich mee. Gelukkig zijn er vele accessoires...
IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...