Help! Mijn baby heeft een witte tong!

28 november 2018

Jeetje, mijn tepels doen zo zeer. Alsof er allemaal speldjes in geprikt worden. Ik krijg ineens allemaal kloofjes… En wat heeft mijn kind voor rare witte aanslag in zijn mond? Ai: dit is het leed dat Spruw heet…

Mijn baby heeft een witte tong

Het begon allemaal met geïrriteerde tepels… Dat je met kromme tenen je kindje aan het voeden bent. Ik kreeg allemaal kleine kloofjes. En zodra de één genezen was had ik al een volgende. Mijn tepels waren heel gevoelig en soms jeukte het, maar meestal was het net of iemand met een heel klein dun speldje continu in mijn tepels zat te prikken. Heel irritant! Daarbij waren mijn borsten de hele dag aan het lekken.

Na enkele dagen zag ik dat Jayce een soort witte aanslag op zijn tong en aan de binnenkant van zijn wang kreeg. En toen ging er een lampje bij me branden: spruw..!!

Wat is spruw?

Spruw is een schimmelinfectie, veroorzaakt door de candida albicans. Dit is een schimmel die samenleeft met allerlei andere onschuldige organismen in het lichaam. Onder andere na het gebruik van antibiotica (bijvoorbeeld bij een borstontsteking) krijgt deze schimmel de kans zich ongehinderd in het lichaam te verspreiden. Zo kunnen borst- en tepelpijn, maar ook een vaginale schimmelinfectie worden veroorzaakt. De candida kan zich verspreiden van de ene plaats in het lichaam naar de andere; van persoon naar persoon (ook van iemand die geen symptomen heeft, naar iemand die er wèl last van krijgt); en van mensen naar dingen (en omgekeerd).

spruw bij baby, spruw, borstvoedingWanneer ben je extra vatbaar voor spruw?

  • In geval van stress
  • Bij huidbeschadiging (tepelkloven!)
  • Wanneer de huid niet kan ademen zoals bij gebruik het van een fopspeen en onder de luier bij de baby, en bij een BH of zoogkompressen die onvoldoende ventileren (zoals zoogkompressen met een kunststof laagje)
  • Baby’s zijn vatbaar omdat hun immuunsysteem nog niet rijp is
  • Gebruik van antibiotica vermindert de aanwezigheid van de bacteriën die de groei van candida normaal gesproken remmen en kan dus leiden tot woekering van de candida
  • Het gebruik van de anticonceptie (met oestrogeen) vermeerdert de groei van candida
  • Soms is een ziekte (zoals diabetes) de oorzaak
  • Het gebruik van veel suiker in de voeding kan de groei van de candida ondersteunen
  • Bij verminderde weerstand door bijvoorbeeld ziekte of zwangerschap (bron; www.lalecheleague.nl)

Nou daar was ik dan weer lekker mee… Ik kreeg van de dokter een soort drankje (Nystatine Labaz) wat ik met een spuitje in Jayce zijn mond moest doen, en over mijn tepels. Dit rook heel sterk naar Amaretto. Mijn tepels smeerde ik goed in met pure Lanoline (schapenwolvet) wat ik hier bij een schapenboer kocht. Verder moest ik alles wat is aanraking kwam met mijn borstvoeding of Jayce zijn mondje, heel goed schoonhouden. Continu was ik mijn kolf en alle flesje aan het uitkoken. Na elke voeding schone borstvoedingscompressen. En gelukkig waren we hier gauw vanaf!

Lees meer persoonlijke blogs over borstvoeding >>

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

sophie de giraf badpuzzel

Super leuke buitenspeel tip voor jouw kleintje

Het is lekker weer, eindelijk! Hier hebben we natuurlijk super lang opgewacht en dat betekent lekker in de tuin spelen...
rascal & friends, rascal luiers, hippe luiers

Als je luier maar goed zit, toch?!

Als je luier maar goed zit, toch?! Die lekkere babybillen in een pamper, ach ik smelt ervan! Heerlijk van die...
baby's en slapen, baby, slapen, slecht slapen, slaaptips baby, oei ik groei sprongen, baby fase, babysprongen, slaapcoach

Sleep like a baby … NOT

Een paar maanden geleden heb ik een blog geschreven Geniet ervan! Hierin beschreef ik dat ik het de eerste 2 maanden moeilijk...