Sporten tijdens en na je zwangerschap: de do’s en don’ts

5 augustus 2022

Doorheen je zwangerschap, maakt je lichaam verschillende veranderingen door. Zo kan je last hebben van lichamelijke kwalen zoals ochtendmisselijkheid en vermoeidheid, of je net heel actief en goed in je vel voelen. Sommige vrouwen schuiven sporten meteen aan de kant, terwijl anderen dan weer willen blijven bewegen of zo snel mogelijk terug beginnen. Maar hoe gezond is sporten tijdens en na de zwangerschap? Ergobaby en Baby Tula helpen je graag op weg.

zwangerschaps gym

Sporten samen met je baby, voor en na de geboorte

Een zwangerschap heeft een grote invloed op een vrouw, niet alleen lichamelijk maar ook hormonaal en mentaal. Bij sommigen gaat dit gepaard met kwalen zoals ochtendmisselijkheid en vermoeidheid. Anderen voelen zich dan weer actiever dan ooit. Tot welke groep je ook hoort, blijven bewegen tijdens de zwangerschap is altijd een goed idee. Een actieve levensstijl is niet alleen goed voor zowel jou als je baby, maar kan ook je herstel na de bevalling bevorderen. Al blijft het raadzaam om jouw persoonlijke situatie eerst met een arts te overleggen. Elk lichaam is anders, elke zwangerschap is dat ook. En hoewel sporten over ’t algemeen wordt aanbevolen, betekent dit niet dat iedereen dezelfde sporten even intens kan blijven uitoefenen. Je arts helpt je graag op weg.

Ben je helemaal fit verklaard en ready to go? Daar gaan we!

Blijven bewegen!

Als je voor je zwangerschap al regelmatig sportte, dan kan je dat gerust blijven doen tijdens je zwangerschap. De voordelen zijn legio. Wie dagelijks 30 minuten semi-intensief beweegt heeft minder kans op typische zwangerschapskwaaltjes en een betere conditie, maar ook een lager risico op vroeggeboorte en bloeddrukproblemen tijdens de zwangerschap[1]. Het is wel belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Voelt het niet goed? Beweeg dan wat minder intensief of zoek een andere activiteit zoals wandelen, zwemmen of fietsen.

Natuurlijk is niet elke sport geschikt om te blijven uitoefenen. Zo kan je tot het einde van je derde trimester naar de aqua gym of yoga, maar worden competitie- en contactsporten afgeraden. Luister daarom altijd naar je lichaam. Drink voldoende water en rust op tijd uit. Als je last hebt van rugpijn, hoofdpijn, kortademigheid of duizeligheid, neem je beter even een pauze. Bij twijfel, raadpleeg je best je arts.

Door je sport niet volledig achterwegen te laten, zal je ook sneller weer op het punt komen van voor je zwangerschap. Een actieve levensstijl is natuurlijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wie bijvoorbeeld last heeft van bekkenbodeminstabiliteit zal een aantal bewegingen niet meer kunnen doen. Toch blijft het voor iedereen belangrijk om voldoende te bewegen. Samen met een arts of kinesist kan je op zoek naar aangepaste oefeningen, die je zorgeloos kan uitoefenen.

Na de bevalling, komt de zorg van je baby erbij waardoor je minder tijd hebt om te sporten. Gelukkig heb we ook daarvoor enkele tips.

Sporten na je bevalling

We begrijpen je helemaal. Na de bevalling en die eerste dagen van rust en genieten met je kindje wil je er terug invliegen. Die zwangerschapskilo’s kunnen er niet snel genoeg weer af. En toch is het belangrijk dat je je lichaam voldoende rust gunt. De algemene vuistregel is duidelijk: gun jezelf 6 weken ontspanning. Je zal hierna nog meer dan voldoende tijd hebben om te sporten. Gelukkig betekent dit niet dat je helemaal niets kan doen! Zo kan je al meteen na de bevalling starten met kraambedoefeningen en het trainen van je bekkenbodem. Mag het wat actiever? Ga dan op wandel met je kersverse baby. Want ja hoor, ook wandelen heeft een positieve invloed op je conditie en lichaam.

Zijn die eerste zes weken achter de rug en ben je klaar om er in te vliegen? Hold your horses. Ga eerst nog even langs je arts voor een check-up. Bevestigt die dat je lichaam voldoende hersteld is en ready to go? Start dan voorzichtig met opbouwen. Gemiddeld herstelt een lichaam na 6 weken, maar dit is zeker niet voor iedereen zo. Luister daarom naar je lichaam en je arts en vlieg er niet te overhaast opnieuw in.

Gelukkig bestaan er tal van post partum sportprogramma’s die je helpen stap voor stap je spiermassa op te bouwen. Bovendien kan je ze zowel van thuis uit als in groep doen. Het beste nieuws? Je kan deze samen met je kersverse kindje doen! Benieuwd?

Stevige draagzak voor tijdens het sporten

Zo is de Explore-draagzak van Baby Tula ideaal om je actieve levensstijl aan te houden en tegelijkertijd je baby dichtbij je te houden. Je kindje geniet van je nabijheid en kan rustig indommelen van de bewegingen die je maakt, terwijl jij werkt aan je conditie en er een extra gewicht bij hebt voor extra spieropbouw. Win-win! Bovendien zal het ook jullie band verbeteren.

Valt de borstvoeding samen met je sportsessie? Dat is helemaal geen probleem! Gebruik dan de Omni Breeze-draagzak van Ergobaby. Je kan je baby makkelijk voeden zonder hem of haar uit de draagzak te halen. Denk er wel aan dat je borstvoeding van smaak kan veranderen na intensief sporten. Dat is geen enkel probleem, je baby kan alleen een gekke snuit trekken wanneer hij of zij het verschil opmerkt.

De beste raad houden we voor het einde: Wees vooral niet te streng voor jezelf: Rustig opbouwen is zeer belangrijk. Bij de meeste vrouwen duurt het zo’n zes tot twaalf maanden op weer op het oude sportniveau te komen. Neem je baby in een draagzak mee tijdens het sporten en luister naar je lichaam om snel weer op punt te komen.

Sportkleding voor de zwangerschap

Ben jij zwanger maar wil jij wel graag fit blijven? Dan kan zwangerschapssportkleding een uitkomst voor jou zijn. Comfortabele positiekleding die geschikt zijn voor sporten zoals fitness en yoga. Combineer een zwangerschapssportlegging met een zwangerschapssporttop of sportbra voor optimale ondersteuning tijdens je work-out.

Shop hier zwangerschapssportkleding

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...
Beeldje-van-de-zwangerschap

Leg jouw zwangerschap vast met een 3D zwangerschapsbeeldje

Echo’s van je kindje in je buik, geboortekaartjes, een babyshower of de eerste foto’s van dat kleine wondertje. Er zijn...
img (2)

Style your baby bump in deze hippe zwangerschapskleding

Hippe zwangerschapskleding is er eigenlijk niet denk je wanneer je zwanger bent. Maar wanneer je goed kijkt zijn er zeker...