Kleintjes swipen snel

3 december 2019

Kinderen van nu groeien op in een wereld waar smartphones niet meer zijn weg te denken. Zo heeft 92% van de kinderen tussen de 10 en 18 jaar een mobiele telefoon.

Swipen


Weinig ouders lijken moeite te hebben om hun baby’s en peuters voor een scherm te zetten. Kinderen van twee jaar kijken al ongeveer een uur per dag naar een scherm. Vijf- en zesjarigen al drie uur. Tablets zijn voor peuters enorm aantrekkelijk. Kinderen vanaf ongeveer twee jaar swipen, kunnen een toestel ontgrendelen en specifieke apps openen. Een muis bedienen lukt vaak nog niet, maar de swipe-beweging is voor peuters heel natuurlijk. Peuters spelen graag met de smartphone van de ouders. Door een hoesje iPhone X te gebruiken bescherm je de iPhone zodat het vallen geen vervelende gevolgen heeft.

Video deficit


Het is lastig om te beweren dat beeldschermen slecht zijn voor jonge kinderen. Het verschijnsel video deficit toont aan dat jonge kinderen moeite hebben om informatie van een tweedimensionaal scherm te vertalen naar hun wereld. Fictie kunnen onderscheiden van realiteit. Wat vast staat is dat kinderen naar buiten moeten, bewegen, zingen, praten, menselijk contact hebben. Daarbij moeten kleine kinderen heel veel slapen.

Gamen


De meesten kinderen houden van gamen. Ook hier geldt dat gamen op zich als activiteit niet schadelijk is als het met mate gebeurt. Gamen mag niet in de plaats komen van andere meer gezondere activiteiten zoals sport en buiten spelen. Komt het huiswerk maken op de tweede plaats dan is het tijd om in te grijpen. Schadelijk wordt gamen ook als het sociale contacten met andere kinderen verdringt. Gamen is een onderdeel van de vrijetijdsbesteding van het kind, maar het mag nooit dominant worden. Vermijd altijd expliciet geweld. Kinderen zijn gevoelig voor geweld vooral als geweld beloond wordt met bijvoorbeeld een score. Problematisch of compulsief gebruik komt niet veel voor bij kinderen, maar ervaart je kind problemen door gamen, zoals slaapproblemen, slechte schoolprestaties of slecht sociale contacten? Het kan dan zijn dat je kind gevoelig is voor dwangmatig handelen en is het stellen van restricties in het gebruik noodzakelijk.

Educatie


Gamen kan het ruimtelijk inzicht van kinderen vergroten en draagt bij aan het probleem oplossend vermogen. Hetzelfde geldt voor educatieve apps. Belangrijk is dat het programma past bij de belevingswereld van kinderen. Leerapps, bijvoorbeeld het leren van woorden, hebben een leerdoel. Interactieve apps kunnen kinderen fysiek en emotioneel activeren. Belangrijke graadmeter is of het kind er plezier aan heeft en er helemaal in op kan gaan. Bij jonge kinderen is het goed om mee te spelen als ouder.

Een CBS-peiling onder ouders van bijna 4000 Nederlandse kleuters wees uit dat ruim tien procent van de vierjarigen een echt mobieltje heeft en dat bijna vijfentwintig procent van de vijfjarigen een smartphone gemeengoed is geworden. Voor de zesjarigen loopt het percentage op naar vijfenzestig procent.

Bescherm je baby tegen straling van buitenaf tijdens je zwangerschap >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...