Slapen een veel besproken onderwerp.

28 juli 2023

Kindjes die niet goed kunnen slapen of juist heel goed slapen. Als ouder een hele uitdaging om zelf ook tot een goeie nachtrust te komen. Na een lange (werk) dag ben je wel toe aan slaap en dan maar hopen dat de nacht rustig verloopt

Vrije opvoeding

Wij vinden het erg belangrijk om de kindjes te volgen in zijn of haar behoeftes en proberen hier ons dan ook zo goed mogelijk bij aan te sluiten. Dit was in begin wel een hele zoektocht. Wanneer je voor het eerst ouders bent krijg je veel adviezen. Onder anderen kregen wij het advies van het consultatiebureau om ons kindje op haar eigen kamer te leggen, ze moest maar weten dat ze daar moet slapen en laat haar dan maar huilen. Dit ging totaal tegen ons gevoel in en zijn hier dan ook snel mee gestopt.

Ik volgde mijn moedergevoel

Ik weet niet meer precies hoe ik er mee in aanraking kwam maar ik kwam een boek tegen over veilig samen slapen. Hoe verder ik in het boek kwam hoe meer herkenning en hoe meer bevestiging ik kreeg om dicht bij mijn moedergevoel te blijven. Want apart laten slapen en laten huilen gaat ontzettend tegen de natuur in. Ook meerdere onderzoeken hebben aangegeven hoe schadelijk dit kan zijn. Kindjes die in de overlevingsstand gaan en de stresshormonen van verhoogd zijn.

Avondroutine

Toen wij nog met zijn 3tjes waren bleef de baby beneden in de avond altijd bij mij liggen terwijl ik nog even tv keek of kletst met manlief op de bank. Wanneer ik zelf moe werd ga ik samen met de baby op bed om daar verder te slapen. En omdat ik borstvoeding gaf kwam hier en daar een slokje tussen het slapen door. Doordat wij samen echt een team zijn was dit heel goed te doen. Wanneer ik wat nodig heb was mijn lieve man er om mij even te helpen zoals de baby even overnemen of mij wat te eten of te drinken te brengen. Dit hebben wij gedaan tot dat onze 2e geboren werd.

Elke periode een andere routine

Wanneer de 2e geboren werd werd onze routine ook wat anders. Onze 1e was inmiddels geen baby meer maar omdat wij het belangrijk vinden dat onze kindjes zelf kunnen aangeven wanneer ze een eigen ruimte nodig hebben bleef ze nog steeds bij ons slapen. Alleen deden we dit nu op een andere manier Rond 19:30 ging ik samen met de baby haar op bed brengen in ons familie bed. Wij lezen elke avond een boekje en zingen een paar liedjes en dan wachten wij bij ons kindje tot ze slaapt. Wanneer ze slaapt gaan de baby en ik naar beneden of als ik erg moe ben blijf ik ook lekker liggen. Elke periode veranderde onze routine en bewegen we mee met ons kindjes.

Vaste structuur en duidelijkheid

We verwelkomen onze 3e kindje en ook nu veranderde onze routine weer. Onze middelste gaat samen met papa of mama naar boven om zich klaar te maken voor de nacht. Douchen, tandjes poetsen, pyjama aan, boekje lezen en liedjes zingen. Altijd in de vaste volgorde. Ze kiest zelf waar ze gaat slapen. Ze hebben hier allemaal een eigen kamertje waar ze kunnen spelen en slapen.

De oudste slaapt inmiddels al een poos op haar eigen kamertje. Om 20:00 gaat ze zelf naar boven om zich klaar te maken voor de nacht met onze lieve hond die naast haar bedje slaapt in haar mandje. Onze jongste blijft bij ons beneden tot wij zelf op bed gaan. De ene keer is ze nog heerlijk aan het spelen de andere keer ligt ze heerlijk aan de borst te slapen. Over het algemeen zien onze avonden er het zelfde uit. Dit geeft duidelijkheid voor de kinderen en zo komen wij tot rust.

Weinig wakker

Slapeloze nachten die zijn voor ons prima te doen. Omdat de jongste borstvoeding krijgt en naast mij slaapt kan ik haar zo aanleggen en ik slaap weer verder. Daardoor merk ik nauwelijks dat ik even wakker ben. Ook mijn man heeft eigenlijk weinig door wanneer ik haar even heb gevoed. Zo staan we allemaal uitgerust op. Volg je hart! diep van binnen weten jullie wat goed is voor jullie en jullie gezin

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...