Het leed dat slaaptekort heet

8 december 2020

Morris is een erg actieve baby. Al in mijn buik was hij mega beweeglijk en leek het alsof hij constant de marathon aan het rennen was daarbinnen. Hier hebben wij onze handen vol mee maar verder is hij een makkelijke baby. Hij huilt zelden, lacht veel en eet goed. Daarnaast waren wij gezegend met heerlijk lange nachten vol slaap. Tot Morris ongeveer 7 maanden oud was en hier plotsklaps verandering in kwam met als gevolg slapeloze nachten!

De eerste zeven maanden

Slapeloze nachten. Iets waarvan we van te voren wisten dat het bij een baby hoort maar wat ons gelukkig bespaard bleef. Morris gedroeg zich de eerste paar maanden als een droombaby. Al snel hoefde ik hem in de nacht maar één keer te voeden en na zijn voeding viel hij direct weer in slaap. Met 7 weken sliep hij voor de eerste keer door ( 23.00 – 06.00 ). Sinds die dag waren de nachten waarop een van ons eruit moest op twee handen te tellen. Ook was de ‘oorzaak’ van de paar korte nachten altijd snel gevonden.
Zo moest Morris eventjes wennen van de overgang van wieg naar ledikant. Net als overdag is hij in zijn slaap erg beweeglijk en doordat hij in zijn ledikant veel meer ruimte had werd hij hier de eerste twee / drie nachten wakker van. Daarna was het opgelost en sliep hij weer als een roosje. Het is wel elke ochtend weer een verrassing waar ik hem in zijn ledikant aantref!
Lex en ik knepen onze handen dicht en realiseerde ons dat het aantal uur slaap dat we elke nacht haalden niet vanzelfsprekend is.

Luieruitslag

Toen Morris bijna 7 maanden was kreeg hij gigantische luieruitslag. Zo erg dat de vellen aan zijn billetjes hingen. Ik stond huilend naast hem, aan alles was te merken dat hij pijn had.
Overdag banjerde hij veel rond in zijn blote gat zodat zijn billen wat konden luchten. Meerdere keren plaste en poepte hij op m`n kleed. Ik hou erg van schoon en normaal gesproken zou ik hier lichtelijk bij doorgedraaid zijn maar nu kon het me niks schelen, de luieruitslag moest weg!
Vanzelfsprekend waren de nachten hierdoor niet zo best. Morris had last en dat liet hij ons weten. Uiteindelijk zijn we naar de huisarts geweest en met een zalfje was de luieruitslag binnen een week weg.
Niets vermoedend maakten Lex en ik nog grapjes over hoe ouders zich voelen die elke nacht meerdere keren eruit moeten!

Luchtweginfectie

Tijdens de luieruitslag kreeg Morris een luchtweginfectie. Hier had hij vooral `s nachts last van, door het hoesten werd hij wakker. Als wij hem dan even oppakten en samen op de schommelstoel gingen zitten sliep hij weer verder. Jammer genoeg gebeurde dit wel meerdere keren per nacht.
Deze gebroken nachten maakte mij er niet gezelliger op en vooral Lex moest het ontgelden. Hij sliep uiteraard ook minder en de sfeer werd er met vlagen niet beter op. De grapjes die we vorige week nog maakten besproken we nu serieus. Hoe doen ouders dit die vanaf de geboorte een nachtbraker hebben?!

drukke baby, beweeglijke baby, ondernemende baby, slapeloze nachten

En toen begonnen de slapeloze nachten

Na weer een week was het hoesten een stuk minder. Wel werd Morris nog steeds midden in de nacht wakker. Hij hield een vast patroon aan want hij kwam steeds tussen 02.00 en 03.00. Vanaf toen begon de ellende pas echt.
Wilde hij zijn speen? Nee, die werd driftig weggesmeten.
Even knuffelen op de schommelstoel? Zeker niet, dit werd meer een worstelwedstrijd, compleet met krijsen en gillen.
Schone luier? Nope. Wel was dit uiteraard de beste timing om alles onder te plassen.
Honger? Ook niet, na een paar slokken begon het brullen weer.
Rondlopen? Dit werkte eventjes, na een paar minuten werd hij weer onrustig en probeerde zich los te wurmen.  
Bij papa en mama in bed? Geen succes. Morris zag dit vooral als feestje en kroop van mij naar Lex en weer terug.

Slaaptekort doet rare dingen met je

Met mama in zijn eigen ledikant? Slaaptekort doet rare dingen met een mens. Uit wanhoop ben ik een nacht samen in zijn ledikant gaan liggen. Van vermoeidheid moet ik in slaap zijn gevallen en Morris uiteindelijk ook. Nou ben ik erg klein maar ik kan bij deze vertellen dat een nacht in een ledikant zorgt voor spierpijn. Dit werkte trouwens de volgende nacht niet.  
Spelen dan? Dit was de enige manier waarop Morris rustig te krijgen was. Midden in de nacht zat ik torens met hem te bouwen, hele voorstellingen met knuffels op te voeren en liepen we achten zijn babywalker. Na ongeveer twee uur werd hij moe en viel hij op schoot in slaap. Dan kon ik hem in zijn ledikant leggen en mijn bed in duiken.

Wat zie jij eruit!

Toen ik op mijn werk verscheen en deze gang van zaken al een week of twee aan de gang was vroegen op één ochtend meerdere collega`s of het wel goed ging. Ik zag er nogal moe uit, had wallen tot mijn enkels en was ietwat prikkelbaar.  

Hulp was nodig!

Op dat moment realiseerde ik me dat nu het moment was om hulp in te schakelen. Naast alle goedbedoelde adviezen van familie en vrienden en eindeloos zoeken op google besloot ik het consultatiebureau te bellen. Tot nu toe hadden wij goede ervaring met het consultatiebureau dus wie weet hadden zij de gouden tip. Bovendien, erger dan dit kon het in onze ogen momenteel toch niet.

Advies van Consultatiebureau

Van het consultatiebureau kregen we duidelijk advies. Zij gaven aan dat wij nu te veel probeerde en Morris zo overprikkeld raakte, hierdoor oververmoeid werd en nog moeilijker in slaap viel. Hij moest zichzelf leren in slaap te vallen en al onze pogingen werkten averechts.

Vanaf nu zouden we hem laten liggen, enkel een aai over zijn bolletje geven en zeggen ga maar lekker slapen. Daarna de kamer verlaten en als hij door zou huilen / krijsen / gillen na vijf minuten weer terug en hetzelfde doen. Dit moesten we volhouden tot hij sliep en we kregen het dringende advies hem vooral niet op te pakken. Na ongeveer vijf dagen zouden we verbetering moeten zien.

drukke baby, slaaptekort ouders, slaaptekort

Grappenmaker

De eerste nacht was heftig. Ik vond het moeilijk hem niet op te pakken en te knuffelen, het laten huilen ging heel erg tegen mijn moedergevoel in.  Ik voelde me een enorm slechte moeder als ik hem zo hoorde krijsen. Gelukkig had het consultatiebureau al aangegeven dat dit niet het geval is omdat je hem juist helpt te leren slapen. Daarnaast ga je ook om de vijf minuten kijken dus het is niet zo dat je hem aan zijn lot overlaat.

Na één nacht sliep meneer weer door

Het is bijna niet te geloven maar na één nacht dit gedaan te hebben sliep Morris weer door. Hij nam ons dus gigantisch in de maling en vond het wel erg gezellig om midden in de nacht met een van ons spelletjes te spelen!
Een klas van dertig kinderen kan ik zonder moeite handelen maar mijn eigen baby houdt me voor de gek!

advies slecht slapen baby, drukke baby, slaaptekort ouders, slaaptekort

Slaaptekort

Door deze ervaring ben ik mij een stuk bewuster geworden hoe heftig het kan zijn als je te weinig slaapt door al die slapeloze nachten. Waar ik voorheen vaak de opmerking ‘het is maar een fase’ maakte als ik andere ouders hoorde vertellen over slaaptekort ben ik ze nu een stuk serieuzer gaan nemen.

Petje af voor alle ouders die ondanks hun kleine nachtbraker overdag nog kunnen functioneren!  

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...