Mama word eens wakker, alsjeblieft?

23 februari 2021

Slaapt hij al door? Deze vraag heb ik het meest gekregen toen Daniël een baby was. Een tegenvraag die ik altijd stelde is: wat versta je onder doorslapen? Hier zijn de meningen namelijk nogal over verdeeld.

Slaapt hij al door?

En los van het feit dat het natuurlijk heerlijk is voor de ouders als je kind doorslaapt, ben ik van mening dat het niet het doel moet zijn dat je kind zo snel mogelijk doorslaapt en alleen slaapt.

Het doel is niet dat je kind zo snel mogelijk doorslaapt!

Tijdens de eerste weken van Daniël vielen de nachten mij wel mee maar waren het vooral de dagen die zwaar waren. Hij wilde namelijk praktisch niet alleen slapen overdag met als resultaat dat ik veel met hem in de draagzak liep en buidelend met hem op de bank lag.

Nu met Noëlle is dit precies hetzelfde verhaal. Wat het nu natuurlijk aanzienlijk lastiger maakt is dat Daniël ook zijn aandacht nodig heeft.

Aandacht verdelen tussen twee kinderen

Om toch te proberen mijn aandacht te verdelen tussen mijn baby en een peuter heb ik regelmatig geprobeerd om Noëlle weg te leggen als ze sliep. Dit ging heel goed en dus was ik ook optimistisch over de rest van mijn verlof. Tot het moment dat ze 5 weken was. Toen werd het steeds meer huilen zodra ik haar weg wilde leggen. Daarnaast kwamen daar met 6 weken de regeldagen bij die nu (hoop ik) op zijn einde lopen.

Om toch mijn aandacht te verdelen heb ik meermalen geprobeerd om Noëlle weg te leggen als ze sliep. Gevolg?

  • Frustratie richting Noëlle omdat ze niet bleef slapen terwijl ze dat de eerste weken wel deed
  • Frustratie richting Daniël omdat hij (negatieve) aandacht op ging eisen als ik Noëlle dan weer pakte.
  • Schuldgevoel, vooral naar Daniël omdat ik hem niet de aandacht geef die ik hem wel wil maar niet echt kan geven.
  • Dit bij elkaar resulteert in onzekerheid omdat ik voor mijn gevoel tekort blijf schieten en natuurlijk vermoeidheid.
wanneer slaapt mijn baby door, doorslapen baby, mama wordt een wakker, Het doel is niet dat je kind zo snel mogelijk doorslaapt, doorslapen baby, doorslapen kind

Mama word eens wakker

Een mooi blog dat ik gisteren las: “mama word eens wakker” zorgde voor een kantelpunt bij mij. Dit slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop. Jonge baby’s zijn niet gemaakt om alleen te zijn maar hebben heel veel mama nodig.

  • En ja het is lastig dat ik niet de klusjes kan doen die ik wil doen.
  • En ja het is vervelend op momenten dat Noëlle al gevoed en verschoond in de draagzak zit en nog blijft huilen
  • En ja het is frustrerend als Daniël op zo’n moment aandacht wil en vervolgens ook gaat jengelen.

Ondanks dat heb ik er gisteren voor gekozen om toe te geven aan Noëlle en haar net zoveel bij me te pakken als ze nodig heeft. En ja eind van de middag begon Daniël steeds meer aan me te hangen en probeerde ik hem op peuterniveau uit te leggen waarom Noëlle veel huilt maar dat ik nog steeds veel dingen wel met hem kan doen.

Door het ideaalbeeld los te laten had ik gisteren ondanks de situatie wel meer rust in mijn hoofd dan de 2 weken daarvoor.

Wanneer ze gaat doorslapen weet ik niet

Wanneer ze meer alleen gaat slapen weet ik niet. Maar één ding is zeker, ze gaat dit een keer doen. Maar wel op een moment dat zij eraan toe is. Dit kan over 3 weken zijn, over 6 weken of misschien nog later.

En tot die tijd zullen er zeker nog zware momenten komen. Maar dan denk ik maar aan hoe lekker het is als dat kleine hummeltje zo tevreden bij mij ligt te slapen. En dan denk ik aan de keren dat Daniël zegt: “ik vond het leuk vandaag mama”. Of dat hij zijn armen om me heen slaat en zegt: “mama lief”.

Dan weet ik: ik kan nog zoveel willen en denken ik dat ik zoveel moet. Maar het allerbeste dat je, je kinderen kunt geven is Liefde, heel veel Liefde. En dan komt de rest vanzelf goed.

Ps: de link naar het blog: “mama word eens wakker”. Absoluut de moeite waard om te lezen als je mama van een jonge baby bent.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...