Oh kom er eens kijken…

11 november 2020

Nu Alessia twee jaar is geworden hebben we besloten om dit jaar voor het eerst te ‘starten’ met Sinterklaas. Alleen hoe doe je dat nou in die rare tijd? Hoe Sinterklaas vieren in Corona tijd? 

Throwback naar vroeger

Voor kinderen de leukste tijd van het jaar! Zo ook bij ons thuis vroeger. Met beide opa’s en oma’s in beeld was het natuurlijk driedubbel verwennerij.

Thuis keken we altijd naar de intocht van Sinterklaas op tv. Diezelfde avond natuurlijk schoentje zetten! De dag erop naar de intocht in ons dorp en de weken daarna vol spanning het sinterklaasjournaal kijken.

sinterklaas 2020, sinterklaas vieren in corona tijd, sinterklaas vieren wat mag wel en wat mag niet

Dan nadert pakjesavond

Bij opa en oma op de Brugstraat werd er altijd vooraf door oma gebeld dat ze had gehoord dat Sinterklaas wel eens langs kon komen. Eenmaal daar werd er natuurlijk opeens hard op de deur gebonsd. Dan stonden er drie jute zakken vol cadeaus, ieder een eigen label voor de rechtmatige eigenaar. De afzender was natuurlijk nergens te bekennen, maar voor ons was die helder: Sinterklaas!

Een hoop commotie en een drukte van jewelste vanaf dat moment! Heerlijk!

Bij mijn andere opa (mijn oma heb ik helaas niet mogen kennen) gingen we dan koffie drinken op een zaterdag of zondagmiddag. Dan begon opa vaak een verhaal dat hij een hoop gerommel had gehoord die nacht, of dat hij iets uit het kleine kamertje nodig had en of wij dit dan wilden pakken. Als we dan de schuifdeur open deden was de tafel in het midden van die kamer gevuld met cadeaus. Met lint waren er vakken aangegeven, eerst voor ons drie en later voor mijn neefje en nichtje erbij.

Één groot feest dus!

Thuis was het standaard ‘sochtends vroeg te doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee meer heb of dit op 5 of 6 december te doen was.. wel weet ik dat de kamer vol cadeautjes stond (zo ervaar je dat als kind dus echt) voor ons drietjes. Ieder weer op een eigen plek. In pyjama mochten we alles uitpakken, even ‘dank je wel Sinterklaas’ door de kachel roepen en heerlijk snoepen en spelen.

Sinterklaas vieren in Corona tijd

En nu anno 2020 is alles veranderd. We leven met een pietendiscussie en (bijna gelukkig) wordt deze momenteel overrompeld door Corona.

Onlangs las ik op internet dat de intocht van Sinterklaas op een ‘geheime locatie’ is. Oftewel, geen fysieke intocht dit jaar!

Geen kindjes langs de route, geen georganiseerde activiteiten en eigenlijk dus nauwelijks betrokkenheid.

In ons dorp is de intocht ook afgeblazen. Logisch natuurlijk, maar hoe ga ik nu mijn kind van twee uitleggen dat Sinterklaas er is? Geen foto’s voor in haar album, geen handje schudden, geen tekening geven.. eigenlijk helemaal geen introductie richting Sinterklaas.

Ze is te jong om voor de televisie te zetten. Gelukkig is ze pienter en weet ze nog wel redelijk wie Sinterklaas is vanuit vorig jaar en door hoe wij erover vertellen, maar de echte belevenis maakt ze dit jaar helaas niet mee.

Ook Sinterklaas inkopen verlopen nu deels anders. Graag zou ik met mijn vriend een avondje door een speelgoedwinkel geslenterd hebben om te kijken waar we haar gelukkig mee kunnen maken. Nu bestellen we het gros online, wat ik zonde vind van de verzendkosten! Winkelen kan nu nog, maar drukke plekken vermijd ik liever echt. Zonde, want ook dan ontbreekt een stukje beleving.

de zak van sinterklaas, sinterklaas vieren in coronatijd, sinterklaas in corona tijd

Voorbereiden op de komst van Sinterklaas

Ik heb bedacht dat ik haar nu voor ga bereiden met liedjes en filmpjes op Youtube en natuurlijk boekjes uit de bibliotheek.

Schoentje zetten gaan we ook gewoon lekker samen doen. En als de maatregelen het toelaten vieren we ook gewoon Sinterklaas met de opa’s en oma’s.

We zijn gelukkig het enige gezin dus we zitten ook niet met teveel volwassen in een ruimte. De anderhalve meter proberen we uiteraard zoveel mogelijk te waarborgen, maar dat is nu al niet anders.

Cadeautjes voor in de schoen haal ik tussendoor op rustige tijdstippen wel alleen en de grote dingen komen met de Sinterklaas van PostNL of DHL thuis.

De intocht zet ik op de dag zelf wel aan op tv, wat ze opvangt is mooi meegenomen. Uit traditie van vroeger zet ik dan lekker de kruidnoten en taaitaai op tafel.

We moeten er zelf maar het beste van maken en maar denken dat het voor dit jaar even niet anders is. Laten we hopen dat Corona volgend jaar ons land verlaten heeft (en die achterlijke pietendiscussie ook graag) en we weer gewoon als vanouds van een echte intocht en voorpret mogen genieten.

Extra kerst vieren

En stiekem doen we dit jaar dus maar even extra aan kerst, want daar hoeft tenminste geen intocht of verhaal bij te zitten ;). Eerlijk gezegd ben ik ook bang dat Sinterklaas dit jaar naast de lichtjes van de kerstboom naar binnen moet, want een beetje gezelligheid in deze tijd is niet weg. En aangezien 2020 toch al niet normaal is maakt die kerstboom ook geen verschil meer ;).

Hoe vieren jullie dit jaar Sinterklaas?

Hoe pakken jullie het dit jaar aan? Hoe vier jij Sinterklaas 2020? Of slaan jullie het juist bewust over nu ze nog zo klein zijn en er dus minder belevenis is?

Fijne Sinterklaas!

Liefs Pauline

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...