Sinterklaas is geen competitie maar een feestje!

21 november 2020

Ja ja, hij is weer in het land! Sinterklaas. Dit jaar met een bijzondere intocht, naar mijn idee onwijs leuk opgelost! En dan komt de periode van schoentje zetten tot aan de grote verjaardag. Maar hoe vaak doen we dat eigenlijk?

Nu ik zelf moeder ben

Als kind zijnde sta je niet zo stil bij het schoentje zetten.  Ik kan me eerlijk gezegd ook niet eens echt herinneren hoe vaak wij ons schoentje mochten zetten in die tijd!

Nu ik zelf moeder ben merk ik dat je daarin keuzes moet maken. Hoe vaak per week laat ik mijn kind haar schoentje zetten?

En daarbij de vraag, krijgt ze er dan iedere keer wat in? En hoe vaak krijgt ze er wat in? En nog belangrijker, wat geef ik erin?!

Schoentje zetten

Alessia is twee jaar (en drie maanden), dus voor ons begint het zo ongeveer net. Ik vind het belangrijk om haar kennis te laten maken met Sinterklaas en al het daarbij behorende, maar nog niet essentieel.

Toch merk ik dat er ooit onderling tussen ouders wel al een soort van ‘strijd’ bestaat over het schoentje zetten en dat verbaast me.

Door social media krijgen we tegenwoordig onwijs veel inzicht in elkaars leven en maken we het elkaar soms onwijs moeilijk.

Ik kan me voorstellen dat sommige moeders daardoor onzeker of overrompelt worden! Zonde, want Sinterklaas hoort iets leuks te zijn.

Ook kinderen zelf kunnen ooit naar uit de hoek komen en helaas zie je dan vaak onderscheid tussen veel te besteden of minder te besteden.

schoentje zetten, schoen zetten, peuter schoen zetten, hoe vaak zet jij de schoen, hoe vaak mogen kinderen hun schoen zetten

Hoe doen wij het?

Ik ben opgevoed met; wie het kleine niet eert.. Dus wij doen het ‘klein’. Geloof me, ik zou graag uitpakken en mijn kind alles geven wat ik leuk vind. Want zij is twee en heeft geen flauw benul. Dus het zou raar zijn als ik zou zeggen dat ik haar alles wil geven wat zij leuk vind ;).

Maar in real life krijgen we ook niet altijd alles, dus dat is mijn uitgangspunt.

Iedere dag? Iedere week? 

Schoentje zetten is voor Alessia nog een redelijk vaag begrip, maar toch doen we dit langzaam al. We zijn uitgegaan van ongeveer twee keer per week. Dat wil zeggen dat ze zes keer wat in haar schoentje kan krijgen. Dit gaat ook niet veranderen! Dus mocht ze straks ouder zijn en vaker haar schoen willen zetten mag dat, maar dan zal ze ook te maken krijgen met teleurstellingen.

Schoencadeautjes zijn simpel

De schoencadeautjes zijn ook klein en simpel. Een chocolade sinterklaas, stickers, een zaklampje, een fietsbel en onderbroek en hemd. Alles rond de € 2. Onderbroek en hemd los ingepakt en het tweede deel van de set krijgt ze op de grote verjaardag van Sinterklaas.

schoentje zetten, schoen zetten, peuter schoen zetten, hoe vaak zet jij de schoen, hoe vaak mogen kinderen hun schoen zetten

De verjaardag van Sinterklaas

Op de verjaardag van Sinterklaas zelf hebben we gekozen voor een budget van rond de €100,- Ook hebben we gekozen voor één uitgangspunt waar we bij de oma’s en opa’s omheen hebben gebouwd. Ons uitgangspunt was een baby born. Bij de oma’s krijgt ze dus bijbehorende spulletjes met Sinterklaas of kerst.

Natuurlijk kon ik het niet laten om er wat bij te halen, dus krijgt ze een reiskoffer (nee geen dure maar gewoon een simpele van Lidl), kapla (ook van Lidl), een kinderstofzuiger en een lampje voor op haar loopfiets.

Je bent zo geneigd een hoop te geven, het staat zo gezellig zoveel cadeau’s!

Toch als ik naar mezelf kijk kan ik me echt niet herinneren hoeveel cadeaus ik altijd kreeg. En als kind zijnde lijkt toch altijd alles groter als dat het wellicht voor volwassenen is. Daarbij vind ik het leuk als Alessia ook daadwerkelijk snapt waar ze mee kan gaan spelen in plaats van dat ze in de stress raakt door al die cadeaus. 

Soms is kwaliteit belangrijker dan kwaliteit! Zo ook met schoentje zetten voor Sinterklaas. En natuurlijk is het leuk als je het geld hebt om groots uit te pakken, maar probeer anderen daarmee dan geen naar gevoel te geven.

Sinterklaas is geen competitie maar een feestje!

Liefs,

Pauline

schoentje zetten, schoen zetten, peuter schoen zetten, hoe vaak zet jij de schoen, hoe vaak mogen kinderen hun schoen zetten

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...