RUST, REINHEID EN REGELMAAT

14 december 2020

Rust reinheid en regelmaat, het klinkt ouderwets, maar structuur is belangrijk voor je kleintje. Een baby voelt zich veilig als hij/zij precies weet wanneer er wat gaat gebeuren. Maar hoe zorg je voor een duidelijk dagritme?

Rust reinheid en regelmaat

De kraamhulp is weg en nu… dat heb ik zeker gedacht in de eerste periode van mijn kleine meisje. Hoe ga ik het doen? Hoe houd ik haar tevreden? Wat is goed voor haar? Ik kreeg vaak te horen “volg je intuïtie”. Nou, dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft even geduurd voordat ik een ritme voor haar had. Als eerste heb ik haar eerst zitten observeren hoe ze zich door de dag heen gedroeg, mij is gezegd dat dit de beste manier is om te leren wat je baby nodig heeft. Op een gegeven moment ga je bepaalde patronen herkennen. Toen ik had ontdekt wanneer Lauren het liefst eet, slaapt of speelt, nam ik dat als basis voor haar dagelijkse ritme.

Slaapritme

Het is belangrijk dat een baby een goed slaapritme aanleert. Breng je kleintje rond dezelfde tijden naar bed en verricht dezelfde handelingen voor het slapen gaan zoals luier verschonen, verhaaltje voorlezen en een liedje zingen. Toen Lauren 4 maanden oud was, had ze nog maar 2 slaapjes nodig. Af en toe slaapt ze ook nog aan het eind van de middag, maar dat verschilt per dag.
Schrik niet, het duurt ongeveer 2 maanden voordat je baby gewend is aan het slaapritme, als het langer duurt maak je dan geen zorgen.

Voedingsschema

Toen Lauren bijna 3½ maand was ging ze over op 4 flesvoedingen. Ze was een hongerige baby, ze kreeg flesvoeding van 210 cc water en 7 schepjes melkpoeder in combinatie met forte voeding. Toen Lauren vier maanden werd kreeg ze er natuurlijk ook vaste hapjes bij. Op een geven moment ben ik met de flesvoeding gaan minderen, want het werd haar te veel. Ze kreeg toen 3 flessen van 180 cc water en 6 schepjes melkpoeder en de laatste voeding 210 cc water en 6 schepjes melkpoeder. Regelmatige voedingstijden zorgen ervoor dat je kleintje gewend raakt aan het ritme. Ook een vaste tijd en plek, helpt je kleintje te begrijpen dat het weer tijd is om te eten.

Voeding- en slaapschema  Lauren:

• 7 – 8 uur: Ontbijt
Flesje 180 cc met melkpoeder

• 8 – 9.30 uur: Ochtendslaapje

• 9 – 10 uur: Tussendoortje
Hapje fruit

• 11 – 12 uur: Lunch
Flesje 180 cc met melkpoeder

• 12 – 15 uur: Middagslaapje

• 15 – 16 uur: Tussendoortje
Flesje 180 cc met melkpoeder

• 17 – 18 uur: Warme maaltijd
Hapje groente

•19 – 20 uur: Voor het slapen gaan
Flesje 210 cc met 7 schepjes melkpoeder

Het speel- en knuffeluurtje

Als je kindje heeft geslapen en gegeten is het tijd om lekker te knuffelen en samen te spelen. Je kindje is weer vol met energie. Lees samen een verhaaltje, of ga gezellig samen zingen. Je doet nooit te gek, hoe gekker hoe beter. 😉

Belangrijke tip!

Natuurlijk is niet elk kind hetzelfde en is het best lastig om rust reinheid en regelmaat te creëeren voor jouw kleintje. Het kan zo maar gebeuren dat jouw baby zich veel fijner voelt bij een ander ritme. Uiteindelijk ken jij je kleintje het beste, volg dus altijd je instinct!

Lots of Love,

Esther

SHOP TIP: hét babyboek vol informatie over jouw kleintje

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...