Roodvonk

24 mei 2019

Een ziek kind, daar word niemand vrolijk van. Lauren is ongeveer 2 weken geleden zo ziek geweest, dat ik echt wel even dacht: wat heeft ze toch?

Koorts werd alleen maar hoger

Ze had iets verhoging, maar het was zo’n ander kind. Het eerste wat ik dacht: het zijn vast de doorkomende tandjes. Maar niks hielp, zelfs een zetpilletje niet wat de koorts moest laten zakken. In plaats van dat de temperatuur omlaag moest ging het eigenlijk alleen maar hoger.

Op dat moment dacht ik “oké, het is tijd om de huisartsenpost te bellen”, want zoals altijd viel het weer in het weekend. Daar kregen we te horen dat Lauren last had van angina, een keelontsteking die veroorzaakt word door de streptokokbacterie. Lauren heeft een penicilline kuur gekregen. Twee dagen later zakte dan eindelijk haar temperatuur. Ze begon weer te lachen en te spelen.

roodvonk

Rode vlekjes

De penicilline kuur heeft ze helemaal afgemaakt, en enkele dagen later was ze ineens weer helemaal van ‘slag’. Ze zat helemaal onder de rode vlekjes. Op haar buik, benen en voeten. Het eerste wat ik dacht: zijn dit dan waterpokken? Omdat het bij ons in de omgeving veel voorkomt op dit moment. De volgende dag toch maar weer naar de huisarts geweest, en wat blijkt? Het is roodvonk.

Roodvonk

Zelf had ik er nog nooit over gehoord maar het stond dus wel in verhouding met de bacterie, wat ook de keelontsteking had veroorzaakt.

Wat is roodvonk?

Roodvonk is een vlekjesziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen de drie en zes jaar. Lauren was natuurlijk weer een uitzondering, want bij baby’s komt het niet zo heel vaak voor. Oudere kinderen en volwassenen kunnen het ook krijgen, maar dat komt minder vaak voor. De ziekte gaat gepaard met koorts en een rode, ruwe uitslag over het hele lichaam.

Symptomen

De eerste ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, overgeven, hoofdpijn en keelpijn. Dit merk je tussen de twee en zeven dagen na de infectie. Daarna komen er vlekjes die eruit zien als rood kippenvel. De vlekjes voelen op sommige delen van het lichaam aan als schuurpapier. Denk bijvoorbeeld aan de nek, borst, onder de oksels, bij de ellebogen, de liezen en aan de binnenkant van de dijbenen. 

Ook kan de tong eerst wit worden en na een paar dagen kunnen er rode puntjes op de tong verschijnen. Dit wordt een ‘frambozentong’ genoemd. Opvallend is dat op de huid rondom de mond en neus geen vlekjes zitten. 

Na ongeveer drie dagen zakt de koorts en later verdwijnen ook de vlekjes. Een paar dagen na het begin van de klachten, begint de huid te vervellen. Dit gebeurt vooral bij de vingers en tenen. De symptomen van roodvonk zijn bij kinderen en volwassenen hetzelfde. 

Is roodvonk besmettelijk?

De roodvonkbacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat ze er ziek van worden. De bacterie wordt verspreid via speekseldruppeltjes in de lucht. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij hoesten, niezen of praten. Je kunt deze druppeltjes inademen en besmet raken. Roodvonk is dus een besmettelijke ziekte. Als je roodvonk hebt, ben je besmettelijk vanaf het begin van de eerste klachten, dit is vóór de vlekjes er zijn, tot na het vervellen van de huid.

 Wanneer huisarts inschakelen?

Roodvonk gaat vanzelf over, maar als je twijfelt is het altijd goed om even contact op te nemen met de huisarts. Doe dit bijvoorbeeld als je kind:

  • een erg zieke indruk maakt
  • klachten heeft die langer dan tien dagen duren
  • het benauwd heeft
  • niet meer kan drinken of slikken
  • opvallend kwijlt
  • zijn mond bijna niet meer open kan krijgen

Lots of love,

Esther @eastsidemommy

roodvonk

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...