Help! Wie is de vader van mijn baby?

23 mei 2019

Natuurlijk wil je het niet, maar het kan gebeuren; in een moment van passie let je even niet op en enkele weken later ontdek je dat je zwanger bent. Nadat je de schok van de ontdekking te boven bent gekomen is het kindje misschien wel welkom, maar niet (zeker) weten wie de vader is zorgt voor veel stress en onzekerheid. Die onzekerheid kun je wegnemen door een prenatale vaderschapstest te doen.

Hoe werkt een prenatale vaderschapstest?

Een prenatale vaderschapstest is heel veilig. Er is geen operatie of handelingen met het ongeboren kindje nodig om de test te kunnen doen. Er zitten dus geen risico’s aan het doen van deze test. Het enige wat je nodig hebt is wat bloed van de moeder en wangslijm van de vader. Uit het bloed van de moeder wordt het DNA van de baby afgeleid en vergeleken met het DNA van de vader.

Je kunt een prenatale vaderschapstest online bestellen. Meestal krijg je de volgende dag al het pakket thuisgestuurd, met daarin instructies voor het doen van de test. De moeder moet bloed laten afnemen bij de huisarts, verloskundige of prikpost. De vader kan zelf met een bijgeleverd staafje het wangslijm afnemen. Is het materiaal verzameld, dan haalt een koeriersdienst het pakket weer op en brengt het naar het laboratorium. Binnen acht tot tien werkdagen krijg je de uitslag.

Waarom doe je een prenatale vaderschapstest?

Voor alle betrokkenen is het heel stressvol en onzeker om niet te weten wie de vader is van het kindje. Ook voor het kind is het heel belangrijk om te weten van wie het afstamt. Zelfs al heeft het een liefdevolle stiefvader, het is toch belangrijk om te weten waar die karaktertrekken, uiterlijke kenmerken of erfelijke aandoeningen vandaan komen. Het is een onderdeel van je identiteit.

Wat is de prijs van een prenatale vaderschapstest?

Een DNA test tijdens de zwangerschap is helaas niet goedkoop. De kosten zijn afhankelijk van het bedrijf waar je de test aanschaft. Bij sommige bedrijven is er een vanaf-prijs van €1400,-. Elders begint het bij €1249,-. Moet je de test afnemen in verband met voogdijschap, alimentatie of erfenis, dan komt er nog €99,- bovenop.

Wordt een prenatale vaderschapstest vergoed?

Nee. Als er geen medische aanleiding is wordt de test waarschijnlijk niet vergoed. Er zijn wel een aantal zorgverzekeraars waarbij je jezelf aanvullend kunt verzekeren voor genetisch testen. Die aanvullende verzekering kun je in december of januari regelen bij het afsluiten of aanpassen van je verzekering.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...