Plastic of glazen flesjes?

4 maart 2021

Het is je vast niet ontgaan afgelopen maanden in het nieuws. Microplastics. Baby’s die een (plastic) fles krijgen, slikken naar schatting iedere dag enkele miljoenen microplastics in dit blijkt uit recent onderzoek in Oktober 2020. Microplastics zijn kleine vezeltjes en stukjes plastic. Ze ontstaan bijvoorbeeld wanneer plastic breekt of wordt verhit. Dat concluderen Ierse onderzoekers in een nieuwe studie die eind 2020 is gepubliceerd is in Nature Food. Wat kies jij? Plastic flesjes of glazen melkflesjes voor je baby?

Nu blijkt dat ze ook ontstaan als plastic melkflesjes voor babyvoeding met heet water worden gesteriliseerd, of als de voeding in het flesje met heet water wordt bereid. Ze raden aan om melk niet in een plastic flesje te verhitten, maar op te warmen in een pannetjes (niet in de magnetron). Het advies is ook om melk in het flesje te doen als die is afgekoeld, en niet met het flesje te schudden. Een glazen flesje is goed alternatief. Zoals mensen vroeger ook deden. In glazen flesjes zitten bovendien geen chemische stoffen die eruit kunnen lekken. Er zijn diverse merken glazen flesjes voor je baby. Bij de drogist of babywinkel kan je ze vaak (nog) niet vinden, maar online wel. Onderstaand enkele glazen babyflessen die veilig zijn in gebruik.

Welke merken babyflesjes zijn er?

De glazen Natursutten flessen zijn gemaakt van borosilicaatglas, en de flesspenen worden van natuurlijk rubber gemaakt in Italië en zijn vrij van schadelijke chemische stoffen. Bij de Natursutten flessen heb je geen beschermhoes, dit vind ik zelf wel nadelig. De flessen kosten ongeveer €15,- per stuk. Je kan ze online kopen bij de Kleine Giraf.


Hevea glazen fles voor je baby, Hevea glazen fles , babyfles glas, melkflesjes, babyfles, eerste babyflesje
Hevea glazen fles voor je baby

De Hevea is de ideale glazen fles voor je kindje. De flesjes zijn lekvrij en door het glas komen er geen stoffen in het voedsel. Daarnaast zijn de flesjes van Hevea eenvoudig te reinigen en nadat je ze hebt schoongemaakt is de geur en de smaak van de vorige inhoud volledig weg. Verder zijn de flesjes gemaakt van hoogwaardig glas en zijn ze hitte bestendig. Er is ook een Hevea fles met een speciale speelbal gemaakt van upcyled rubber. Deze ‘speelbal’ dient als bescherming zodat de fles niet kapot kan vallen, en voor behendigheid om het flesje vast te houden. Deze fles is wat duurder, namelijk rond de €25,-. Online verkrijgbaar bij Bol.com


De glazen fles van Dr. Brown’s heeft een anti-koliek ventielsysteem dat bij draagt aan het behoud van voedingsstoffen, wat dus zorgt voor een betere spijsvertering en een betere nachtrust.  Zelf heb ik bij m’n dochter Lauren destijds de plastic flessen gebruikt, en ik was fan van deze flessen door het ventielsysteem. Toen Lauren een meer ontwikkeld drinkpatroon had gekregen, kon ik het ventielstysteem verwijderen. Deze glazen fles is al leverbaar vanaf fase 1 speen (voor jonge baby’s). Hij kost rond de €16,- en deze is verkrijgbaar bij Green Jump


Voordelen en nadelen van een glazen fles

+ Veilig
Er kunnen geen chemische stoffen in de melk van je baby komen
+ Stevig
+ Onderhoudsvriendelijk
+ Duurzaam
Glas is goed te recyclen. in tegenstelling tot plastic.

+ Milieuvriendelijk

Nadelen

Zwaar:
vooral voor de allerkleinsten zijn glazen flesjes nogal zwaar om zelf vast te houden, maar ook voor jezelf is het natuurlijk zwaarder in de luiertas.
Breekbaar                     
Dit punt is grotendeels achterhaald. Sinds 2010 zijnde meeste flessen gemaakt van gehard glas, dit is moeilijker te breken dan gewoon glas. Bij sommige flessen kan je een beschermhoes kopen die de fles nog extra beschermen.

Welke keuze?

Ikzelf zou nog niet zo snel weten welke keuze ik nu zou maken. Daarom hoor ik graag jouw reactie! Ik ben alleen bekend met de plastic melkflessen.

Lieve groetjes,
Esther

Bron inspiratie: ZonderBpa

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...