Eigen placenta eten kan dat? 

19 juni 2018

Je eigen placenta eten, kan dat? Bij navraag bij de verloskundige of je je placenta kunt eten is het antwoord: jazeker! Alleen had zij ook nog nooit in haar carrière als verloskundige gehoord dat iemand dit ook maar geprobeerd zou hebben. Na je bevalling mag je zelf weten wat je met je moederkoek wilt doen. Sommigen begraven deze onder boom in hun tuin, maar de meeste vrouwen laten de placenta weggooien door de verloskundige of door het ziekenhuispersoneel. In Nederland is het jouw keuze, jij mag zelf bepalen wat je ermee wilt doen. Dus ook opeten…

Eigen placenta eten kan dat?

Hier op de redactie bij Babylabel werden we getrokken door het bericht in de Linda dat Willeke (28) na haar bevalling haar eigen placenta gegeten heeft. “Dieren eten de placenta na de geboorte op om er extra kracht uit te halen. Wij vinden dat echter gek en vies en gooien het weg, maar dat is ontzettend zonde. Er zit veel ijzer en vitamine b12 in, het verhoogt de melkproductie en het zou werken tegen eventuele postnatale depressie. Dat klonk goed, vond Willeke. Waarom zou ze het niet proberen?”

Placenta hachee

Ze heeft eerst een stukje rauw geprobeerd, maar dat was taai en vies: als rauwe biefstuk. Toen hebben zee een stukje door een smoothie met aardbeien, banaan en kokosmelk gedaan en daardoor proefde je er helemaal niks meer van.”

“Met het overige deel hebben we hachee gemaakt. Ik kon er niet veel van op – ik ben al niet zo’n vleeseter – maar Niels at zijn hele bord leeg. Ik was natuurlijk kapot van de lange bevalling, maar na het eten van de placenta had ik veel meer energie.”

placente eten, moederkoek etenPlacenta pillen

Na verder onderzoek kwamen wij zelfs een recept tegen om zelf placenta pillen te maken. Zij geven aan dat placenta pillen ware wondertjes zijn na de bevalling omdat ze heilzaam zijn voor hun gezondheid. Online kun je het recept vinden hoe je deze placenta pillen kunt maken.

Waarom eet je de placenta

Dieren eten hun eigen placenta op direct na de bevalling. Hier zit een grote hoeveelheid voedingsstoffen in, zoals eiwitten, zink, ijzer, hormonen en vitamine B-12 die de moeder nodig heeft na de bevalling. Een ander logisch beredenering is om te voorkomen dat andere dieren dit ruiken en zo makkelijk een smakelijk hapje kunnen pakken, de net geboren jongen inclusief placenta van de moeder. Daarnaast zou het eten van de placenta de melkproducten stimuleren en de kans op een postnatale depressie aanzienlijk verkleinen.

Redenen genoeg om het placenta eten een ja toe te juichen lijkt ons. Eet smakelijk 😉

Lees ook: Bevallen doe je zo >>

Lees ook: symptomen van een postnatale depressie >>

Lees ook: Waarom heb ik een huilbaby >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...