Op weg naar de peuterschool

2 september 2020

Over enkele weken is het dan zover. Lauren gaat beginnen op de peuterschool. Waarom we deze keuze maken? Lauren gaat niet naar de kinderopvang en vinden het wel belangrijk ter voorbereiding voor de basisschool dat ze naar de peuterschool gaat. Helaas kon ze niet eerder beginnen omdat er een wachtlijst is. Nu vraag je misschien af, peuters mogen toch al met 2,5 jaar naar de peuterschool. Ja dat is waar, maar ik woon in een nieuwbouwwijk wat zich steeds groter uitbreidt dus ik moet het er maar mee doen met de wachtlijst. Ik ben al blij dat ze snel kan beginnen, want ze is er echt aan toe.

Naar school met een nieuwe rugzak >>

Samen spelen, samen delen

Lauren vermaakt zich hartstikke goed bij de opa’s en oma’s, ook als de andere neefjes en nichtje er zijn. Ze speelt dan wel met kinderen en weet ook wel wat niet mag. Ik vind de basis voor haar ook erg belangrijk en dat leer je echt op school. Lauren komt in de groep ‘de veldmuisjes’ en ben haar ook druk aan het voorbereiden. Vaak zegt ze: mama, ik wil naar school, met de kindjes spelen.

Ze gaat twee ochtenden in de week naar de peuterschool, op de dagen dat ik vrij ben. Ik heb daar bewust voor gekozen omdat ik het niet nodig vind dat de opa’s en oma’s haar moeten wegbrengen of ophalen. Je begint zelf aan een gezin en ik vind dat je daarin ook de juiste keuzes moet maken, zodat je niet anderen ‘tot last’ bent. Stiekem kan ik me dan ook al een beetje voorbereiden als ze straks echt naar de basisschool gaat.

Leuke traktaties voor de basisschool >>

Opstapje naar de basisschool

Een peuterschool is een opstapje naar de basisschool. Kinderen van 2,5 jaar zijn er welkom om te komen spelen. En terwijl ze spelen, leren ze vaardigheden die ze kunnen gebruiken als ze 4 jaar oud zijn en naar de basisschool gaan. De peuterschool is allesbehalve schools, het draait erom spelen en ontdekken. Kinderen kunnen er heerlijk kind zijn, ze kunnen er spelen met leeftijdsgenootjes, knutselen, buitenspelen en hun fantasie de vrijloop laten in de verschillende speelhoeken.

Ondertussen wordt de ontwikkeling breed gestimuleerd. Je peuter gaat leren samenspelen, samen delen, voor zichzelf opkomen, luisteren, zelf iets vertellen, zingen en knutselen. Taalontwikkeling is belangrijk bij peuters. Taal wordt gestimuleerd door veel verhaaltjes voor te lezen, veel te zingen en spelletjes te doen waardoor de woordenschat wordt vergroot.

Een ochtend wennen

Ik, mijn vriend en Lauren zijn al eens een ochtend wezen kijken wat er zoal gebeurt op zo’n ochtend. Lauren vond het maar interessant en was erg nieuwsgierig. De leidsters die op deze groep zitten zijn ook erg toegankelijk en vriendelijk naar de kinderen. Dit is wel een punt wat mij zeker wel goed doet. Als het goed en vertrouwt voelt, dan wil ik ook niet veranderen. Binnenkort heeft Lauren een wenochtend zonder papa en mama. Ik denk dat Lauren hier minder moeite mee heeft dan mama. Begint het ‘loslaten’ van je kleine kind nu al? Dit is nog maar het begin.

Gaat jullie peuter naar de kinderopvang of start jouw peuter binnenkort ook met de peuterschool? Laat het me weten in de comments.

Liefs, x Esther

TIPS voor als je klassenouder wilt worden >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

z8-xmas-24mood0809-24980

Feestkleding voor de kleintjes

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat veel mensen zich klaar maken voor de feestdagen....
Ontwerp-zonder-titel-1

Gaat jouw kind straks tot de Indoor generatie behoren?

Er zijn veel verschillen in de manier waarop onze kinderen opgroeien in vergelijking met vroeger. Eén van de belangrijkste verschillen...
image

Toenemende armoede in Nederland leidt tot tekort babypakketten

Er is een landelijk tekort aan babypakketten voor baby’s die in armoede geboren worden. Stichting Babyspullen, die gezinnen in armoede...