Pittige peuter puberteit: de buren denken dat ik haar afslacht

19 mei 2018

Oh oh oh, ik moet mijn lach in houden, maar wat ben jij toch stout! Ik kijk naar een boos kijkend snoetje en een mondje waar van alles uitkomt wat ik nog moet ontcijferen, maar de rest spreekt boekdelen. Liv is in de peuter puberteit!

Lees hier meer over ondeugende peuters >>

Lees ook: naar de peuterspeelzaal >>

Peuter puberteit

Ik had hier al over gehoord, gelezen en was er voor gewaarschuwd. Maar nu zitten wij er al ruim 4 weken middenin, wat een festijn! Het begon met wat chagrijnige momenten, onderhandelen en proberen haar zin door te drijven. Nou, daar zijn we nu al lang niet meer. We zitten nu op de eerste rij van de smijterij/mijn-wil-is-wet/als-het-mij-niet-bevalt-krijg-je-een-pets-in-je-gezicht-en-krijs-ik-de-hele-boel-bij-elkaar-show! Om het even kort te zeggen: helse taferelen.

Pittige peuter

Liv is 2 jaar nu en altijd al een pittig meisje geweest, maar dit is me soms echt té pittig. Het begint met uit bed halen meteen al. Ik mag haar niet eruit halen en mevrouw keilt alle knuffels van boosheid haar ledikant uit, de kamer door. Ik maak er maar een toneelstukje van, zij heeft natuurlijk de hoofdrol.

De buren denken dat ik haar afslacht

Eenmaal uit bed wilt ze haar pyjama niet uit, geen schone luier en schone kleertjes aan, de buren denken onderhand dat ik haar afslacht. Na de eerste akte komen we aan bij het ontbijt. Liv hangt jammerend aan mijn been, mijn broek hangt op half elf en ik probeer met mini stapjes zijwaarts de koelkast te bereiken om boter en beleg te pakken. “Mama gaat lekkere broodjes maken voor jou en mij, Liv”. Ik geef haar wat te drinken, de fles eindigt tegen de muur en Liv zit vrolijk de kattenbrokjes uit de bakjes te spitten en ze liggen door de hele keuken.

Uiteindelijk zitten we aan tafel. Liv met haar bokkenpruik nog op en ik het zweet op m’n rug. Liv hoeft niets! Armen gaan over elkaar en ze kijkt mij boos aan. Zodra ik wat zeg wordt alles van tafel gemaaid en begint ze met meppen. “Liv, dat mag toch niet! Dat is niet lief, jij mag niet slaan dat doet zeer”, hoor ik mezelf voor de honderdste keer zeggen.

Consequent blijven tijdens de peuter puberteit

Geduld, aankijken, rustig praten en uit blijven leggen. Als een cassette bandje speel ik steeds hetzelfde riedeltje af maar ik denk; hoe lang gaat dit duren en wáár is mijn kind?!!

Ja, we vervelen ons niet tijdens deze peuterpuberteit. Ik kan nog even doorgaan, want Liv test ons tot het uiterste. Wij blijven consequent, ze moet het nu leren. Ze vraagt om grenzen en regels, die geven wij haar dus ook en die heeft ze ook nodig. Het is een fase, het is een fase, het is een fase. Dat bandje speel ik overigens ook steeds af.

Ik ga maar even lekker met haar naar buiten zo, kop in de wind en even een ander sfeertje hopelijk. Maar ik was eerst snel mijn haar, Liv heeft net de boter erin gelanceerd, met brood en al.

Voor alle moeders en vaders met peuters die last hebben van peuter puberteit; houd vol! (casette bandje; het is een fase) maar dat belooft wel wat voor als mijn peuter 3 jaar wordt!

Lees ook: angst dat je kind iets overkomt >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...