Hoe vier jij oud & nieuw met je baby?

31 december 2018

Vooral bij je eerste kindje kan het vieren van oud & nieuw een omslag zijn. Vorig jaar stond je misschien nog met een (zoveelste) glas champagne luidkeels af te tellen naar middernacht, om vervolgens feestend in de meute het nieuwe jaar te beginnen. Er waren geen vragen of verantwoordelijkheden (voor je gevoel), en nu is daar jouw kleine moppie met wie je rekening moet houden.

Oud en nieuw met je baby vieren

Wat doen we? Vieren we het thuis, bij vrienden? Hoe reageert mijn kleintje op het vuurwerk? Waar het eerst niet harder kon, vervloek je nu ieder rotje tijdens het slaapje van de baby. Je begeeft je ineens in een soort twilight zone: het verantwoordelijke leven als ouder en het pre-kind leven waar je heel soms nog weleens naar verlangt.

Lees ook: voor de eerste keer oud en nieuw vieren >>

Makkelijkste fase

In tegenstelling tot wat veel nieuwbakken ouders denken, is wat dat betreft de babyfase juist het gemakkelijkste. Waarom? Je baby slaapt overal doorheen! Tenminste, dat is mijn ervaring. Ik zag er als een berg tegenop om oud & nieuw buiten de deur, mét baby, bij vrienden te vieren. Was bang dat ze van elke vuurpijl krijsend wakker zou worden. Maar ik heb werkelijk geen kind aan haar gehad. Op een gilletje om voeding, sliep ze als een roosje door al het vuurwerkkabaal heen. Ik was stomverbaasd…
Het bleek dus heel relaxt en al het gepieker vooraf bleek onnodig. Wel handig is om met elkaar af te spreken wie er een drankje pakt en wie niet, op een enkel glaasje champagne na dan 😉

Wakker maken voor het vuurwerk?

Enerzijds wil je natuurlijk graag dat je kindje iets van Oud & Nieuw meekrijgt. Het aftellen, het vuurwerk, de gelukswensen. Anderszijds, maak je je kindje daar blij mee? Waarschijnlijk niet, was mijn gedachte en heb haar lekker laten slapen. Vaak vinden ze het allemaal nog best indrukwekkend, de luide knallen en lichtflitsen. Is je kindje iets ouder, of wil je je kleintje er toch bij betrekken, zoek dan in ieder geval een veilige plek op. Kijk achter het raam, waar het geluid ook wat gedempter klinkt, of in de tuin. Vuurwerk, of ronddwarrelend vuurwerkafval, kan nog verraderlijk gevaarlijk zijn.

Win-Win

Zelf had ik als moeder niet per se de behoefte meer op stap te gaan tijdens oud & nieuw. Het was voor mij speciaal dat ik dat jaar moeder geworden was en het voor mijn kleintje haar eerste oud & nieuw was. Dat wilde ik bovenal beleven. Maar heb je ergens een voltallige vriendengroep in je favoriete kroeg of op dat ene fantastische feest staan, dan kan ik me voorstellen dat het toch kriebelt om daarbij te zijn. Misschien kun je een familiebezoek combineren met het treffen van je vrienden? Als je kleintje dan toch zo heerlijk in het bedje bij je (schoon)ouders slaapt, is het ook weer zo sneu alles in te moeten pakken en naar huis te gaan. Toch? Uitgelezen kans om aan te schuiven bij je vrienden en het nieuwjaarsfeestje nog even mee te pakken. Misschien kun je na een uitgeslapen ochtend nog wel een Nieuwjaarsontbijtje (naja, meer een lunch) meepikken bij opa en oma. Of je regelt die zelf ter compensatie voor de opvang. Ik noem dat een klassieke win-win situatie.

Hoe pakken jullie Oud & Nieuw aan? Vier je dat thuis, bij vrienden of ga je echt uit je bol?

Wat je ook doet: Baby Label wenst jullie een fantastisch nieuwjaar toe samen!! Grijp de mooie, kleine én grote, momenten en geniet!

XX

 

Oud en nieuw vieren met grote kinderen >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC00720

Review; Olifant bijtring van Mushi…

In 2015 zijn wij, mijn man en ik, op reis geweest naar Thailand. Het land van de olifanten. Prachtig om...
DSC08829

Sophiesticated Cadeausets! + Winactie…

Wat houden wij van dieren! En zo leuk dat Rae dat al helemaal gaat overnemen. Wij kregen een hele mooie cadeauset...
image

Weer zelfverzekerd voelen over je lichaam na de bevalling? Koop corrigerend ondergoed!

Als je onlangs bent bevallen, kan het lastig zijn om weer vertrouwen te krijgen over je lichaam. Een bevalling is...