Mijn ultieme opvoedtip: Rust, reinheid en regelmaat is dé ultieme opvoedtip!

13 januari 2022

Rust, reinheid en regelmaat de drie R’s, welke ouder kent ze niet… Vanaf het begin heb ik dit erin gehouden en nu 20 maanden later doe ik dit nog. 

Opvoedtip 

Ik merk dat Vienna het heel goed doet op regelmaat. We hebben dit vanaf het begin meteen gedaan omdat Jeroen veel weg is voor de zaak en ik vaak alleen ben met Vienna. Sommige noemen het ook wel een gedwongen ritme. Maar voor ons werkt het perfect. Wij hebben nooit gevoed op aanvraag maar altijd op vaste tijdstippen zodat het haalbaar was voor mij alleen maar ook als Jeroen wel thuis was. Ook de slaapjes hebben wij altijd op vaste tijdstippen gedaan, en ik plande en plan dus nog alles daarom heen. Want een blij kind is een blije mama. 

Ritme & regelmaat

Voordat ik zwanger werd, deed ik altijd alles heel spontaan. En kon ook alles. Maar nadat Vienna geboren werd en ook nog eens 10 weken te vroeg. Ben ik het heel anders gaan doen. In het begin werd Vienna snel overprikkeld en was het dus belangrijk dat er veel rust in huis was. Bijvoorbeeld dat als we weg gingen we goed naar Vienna keken wat ze aan kon. Vaak als ik/we een dag weg waren of als ze een dagje op de opvang was geweest of bij opa en oma, kreeg ik een kind terug wat helemaal over de zeik was.( soms nog ) dit vond ik altijd heel heftig en lastig. Zeker ook omdat niet altijd iedereen het begreep en vaak zei; “ ach je kan toch wel gewoon weg? Slaapt ze toch in de wagen?. Aan deze opmerking kon ik mezelf zo irriteren. Zeker omdat ik dan dacht; “ fijn, en wie zit er dan met een kind die over de zeik is?! Ik heb daarom ook altijd mijzelf aan dat ritme gehouden en plande daarom heen. Het is misschien heel egoïstisch geweest dat familie/vrienden zich aan ons aan moesten passen om ons te zien. Maar voor ons/mij en zeker voor Vienna was dit goed. Ik houd me aan mijn eigen opvoedtip.

rust reinheid regelmaat, opvoedtip, opvoedtip ritme structuur

Minder slaapjes

Naar mate dat ze ouder werd en dus minder slaapjes nodig had. Ging het steeds makkelijker. Vienna was een echte uitslaper dus ze zat al vrij snel op 2 slaapjes. Maar dit waren wel slaapjes van 1,5/2u per keer. Dan ging ze in de ochtend om 10u naar bed en kwam ze rond de middag weer uit bed. Daarna was het tijd om te eten. En te spelen. Of iets leuks te gaan doen. Ik vond wandelen met haar heerlijk, dus waren veel buiten te vinden. En meestal ging ze dan eind van de middag nog voor een slaapje rond 16:00 tot het avondeten. 

Het badderen is ook iets wat ik altijd plande want voor Vienna was het een hele opgave en koste haar veel energie. Vaak deed het na haar slaapjes als ze heerlijk uitgerust was. Ze vond het echt geweldig en leuk om in bad te gaan. Dit was echt een moment waar ze enorm van genoot. 

Vienna is 1 jaar

Hoe ik het nu doe? Vanaf dat Vienna 1 jaar is zit ze eigenlijk al op een slaapje. Dit gebeurt nog steeds op het vaste tijdstip. Een enkele keer wijk ik hiervan af als we een dagje weg gaan of ergens gaan lunchen. Maar vaak komt het voor dat ik het zelfde ritme aan houdt. 

Ze is in de ochtend tussen 7:30 & 8:00 wakker. Daarna is het beneden boterham eten en aankleden. Dan gaan we meestal wat wandelen met Senna of heb ik afgesproken om iets leuks te gaan doen of gewoon lekker thuis. 10:00 is het fruitmoment, rond 12:00uur is het tijd om samen te lunchen. Daarna gaat Vienna eigenlijk altijd slapen tot 14:00. Meestal daarna gaan we lekker spelen of nog even weg en tussen 15:00uur en 15:30uur hebben wij altijd het snack momentje. Dan is het rond 18:00uur tijd om te eten soms wijkt dit wel eens uit. En dan om 19:30 ligt ze uiterlijk in bed en is het me-time voor mama & papa. 

Ritme en structuur

Ik vind het gewoon heel belangrijk dat er een ritme is, maar ook dat zij haar rust momenten heeft zodat ze ook zelf lekker in haar velletje zit en heerlijk kan spelen. Tuurlijk zijn er dagen dat het afwijkt en dat is ook helemaal prima. En dat maakt Vienna ook niks uit. Maar ik ben zelf van mening dat met een goeie basis en balans iedereen daar baadt bij heeft. En natuurlijk is elke opvoeding goed zolang je maar je eigen hart volgt! 

Heeft jullie kindje veel baadt bij de drie R’s? Of zoals ik ze noem: ritme rust, reinheid en structuur? Wat is jullie ultieme opvoedtip?

Dit is Sanne haar blog als blogger voor Babylabel. Vind je haar blog ook leuk? Geef haar een like op Facebook en/of instagram.

LEES OOK:

Opvoedtip, ritme rust reinheid structuur

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...