Mama’s let op: Peuters worden ongelukkig als ze altijd hun zin krijgen

20 januari 2020

Het opvoeden van een peuter is best een pittige taak. Maar wil je goed kunnen opvoeden dan moet je een peuter eigenlijk gewoon goed begrijpen! Peuters hebben een eigen wil, zijn eigenwijs én willen alles ‘zelluf’ doen. Stiekem is jouw peuter gewoon een kopietje van jezelf, denk je dan. Maar: het gedrag van peuters komt voort uit de behoefte om héél graag te willen leren. 

Lees ook: 5 manieren om het leven van je peuter zuur te maken >>

Opvoeden van een peuter

Bij het opvoeden van een peuter kun jij best een beetje hulp gebruiken, want die handleiding heb jij vast nog steeds niet gevonden 😉 Daarom vijf handige tips bij het opvoeden van een peuter!

Kijk hier voor leuk peuterspeelgoed >>

1. Peuters hebben geen besef van tijd

Het komt je vast niet onbekend voor: een treuzelende peuter. Maar daar kunnen ze écht niets aan doen, de hersenen van een peuter zijn nog niet zo ver ontwikkelt dat ze het concept ‘tijd’ begrijpen. “Doordat peuters nog geen besef van tijd hebben en hun hersenen nog in ontwikkeling zijn, hebben ze niet dezelfde vaardigheden als volwassenen”. “Dit zijn vaardigheden als het plannen van tijd, het uiten van behoeften en omgaan met stress.”

2. Voor peuters bestaat de wereld uit macht en controle

Vanuit een peuter gezien is dit ook niet zo gek: álles wordt bepaald door de ouders. En dus is het niet zo gek dat peuters juist opstandig worden bij de dingen waar ze zelf ook wat controle kunnen uitvoeren. Wat ze aan willen trekken, wat ze willen eten en wanneer ze in slaap vallen bijvoorbeeld. Kinderen leren in deze fase om beslissingen te nemen en moeten ouders hun kinderen hierin stimuleren. Laat je kind bijvoorbeeld uit meerdere mogelijkheden kiezen, zodat hij het gevoel heeft zelf de controle over de situatie te hebben.

3. Peuters worden ongelukkig als ze altijd hun zin krijgen

Geloof het of niet maar peuters willen altijd hun zin krijgen (ja wie niet denk je nu). Maar besef jij je wel dat jij als ouder best vaak je zin zijn/haar zin geeft? Meer dan je zult denken 😉 Als ouder wil je je kind gelukkig zien, maar dat kan juist averechts werken. Peuters moeten leren om met teleurstellingen en tegenslagen om te gaan. Dus door je kind altijd z’n zin te geven, leren ze niet om met dit gevoel om te gaan. Natuurlijk kun je hem helpen door alles goed uit te leggen en dan over te gaan op iets anders. Geef hem even tijd de tijd om het te verwerken. Hij trekt wel bij.

4. Peuters leren van vallen en opstaan

Hoor jij jezelf ook dagelijks zeggen: “Pas op”. Maar weet je dat je peuter ook leert van het vallen (en dan niet van de trap natuurlijk!)? Vallen hoort bij de gezonde motorische ontwikkeling van je peuter. Als hij valt, leert hij zichzelf ook op te vangen. Door je kind al van jongs af aan gezond te laten bewegen, wordt hij minder bang om te vallen en leert je peuter ‘beter’ te vallen. Samen met je kind beweegspelletjes doen geeft hem zelfvertrouwen zijn lijfje. Daarnaast is lekker bewegen hartstikke leuk en gezond voor je peuter!

Spelen met de speelboom >>

5. De karaktereigenschappen van je peuter vind je nu bloedirritant, maar wil je wél behouden

De onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en koppigheid van je peuter drijven je nu nog tot waanzin, zeker omdat je het gevoel hebt dat je kind niet luistert. Maar stiekem wil je toch die eigenschappen bij je kind horen en blijven, zodat hij op latere leeftijd succesvol wordt.

6. Wees realistisch

Natuurlijk wil je veel van je kind en verwacht je dat hij /zij al veel kan. Maar besef goed dat het een leerproces is en niet ieder kind overal even snel in is. En zeg nou zelf: soms gaat iets de ene dag heel goed en wil het de volgende helemaal niet lukken. Dat heb je vast zelf ook wel eens.

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
alfabet kaarten, maan amsterdam

Spelenderwijs je kindje het alfabet leren?

Spelenderwijs je kindje het alfabet leren? Hier is het doosje met alfabet kaarten van Maan Amsterdam een echte hit. Op...
zindelijkheidsbox, kind zindelijk maken, zindelijk worden kind, welke leeftijd kind zindelijk, zindelijk worden tips

Je kindje snel zindelijk met de zindelijkheidsbox + WINACTIE

Tja, hoe doe je dat zindelijk maken van je kind? Geen idee hoe ik dit aan moest pakken. En dan...