Oogkwaaltjes tijdens je zwangerschap

19 augustus 2019

Droge of geïrriteerde ogen, slecht zicht, dubbelzien – het is een kleine greep uit de oogkwaaltjes die zich voor kunnen doen tijdens je zwangerschap. Voor de meeste klachten zijn er eenvoudige oplossingen. Bovendien gaan ze meestal weer over nadat je de kleine op de wereld hebt gezet. Wij zetten de mogelijke oorzaken op een rijtje én we laten je weten welke stappen je het beste kunt ondernemen.

Hormonen

Eerst maar eens een erg waar cliché: tijdens je zwangerschap gieren de hormonen vaak door je lijf met alle mogelijke kwaaltjes tot gevolg. Bij oogproblemen is dan ook in veel gevallen je hormoonhuishouding als schuldige aan te wijzen. Bijvoorbeeld bij droge of geïrriteerde ogen. Ook kan de kromming van het hoornvlies veranderen onder invloed van een verhoogd oestrogeengehalte. Dit kan leiden tot geïrriteerde ogen bij het dragen van contactlenzen. Een paar andere lenzen kan dan uitkomst bieden.

Vochtophoping en bloedarmoede

Het zijn niet alleen je hormonen die voor ongemak zorgen.Wallen of opgezwollen oogleden komen door een teveel aan zout. Daar kun je wat aan doen door te matigen met zout. Het komt verder voor dat je wazig of dubbelziet. Dit kan wijzen op bloedarmoede. Ga even naar je huisarts om bloed te prikken als deze klachten zich voordoen. Als het bloedarmoede is, zullen een paar staalpillen wonderen doen.

Check

In alle gevallen is het een goed idee om je ogen even te laten nakijken door een opticien. Dan weet je precies waar je aan toe bent. De consumentenbond heeft onderzoek gedaan waar je je ogen het best kunt laten opmeten en geeft een aantal tips voor een goede oogmeting. De opticien of oogarts kan je vertellen of het echt met je ogen van doen heeft of dat je toch even een bezoek aan de huisarts of specialist moet brengen.

Andere lenzen

Het kan zijn dat de opticien aangeeft dat je een ander paar lenzen of een andere bril nodig hebt tijdens je zwangerschap. Voor ruim een vierde van de vrouwen is dit het geval. Als je maand- of daglenzen draagt, is dat natuurlijk zo gepiept en zijn de kosten te overzien. Maar als je een bril draagt, kan het in de papieren lopen als je negen maanden lang een anderenodig hebt, die vervolgens in een la belandt. Tijdelijk lenzen of een voordelige bril behoren tot de oplossing. Bij een online opticien als Mister Spex vind je zowel geschikte brillen als lenzen.

Migraine versus pre-eclampsie

De eerdergenoemde hormonen zijn ook de veroorzakers van migraine. Dit komt meestal voor aan het begin van je zwangerschap en soms nadat je kindje geboren is. Je hebt dan namelijk te maken met een sterke wisseling van je hormoonspiegel. Het is oppassen geblazen als de hoofdpijnklachten zich voordoen in het laatste trimester van je zwangerschap. Dan kan het namelijk duiden op pre-eclampsie, in de volksmond beter bekend als zwangerschapsvergiftiging.Dat is zeker niet zonder gevaar. Deze aandoening doet zich bij ongeveer 1 op de 20 zwangerschappen voor. Het kan tot veranderingen van je netvlies en in zeer extreme gevallen totblindheid leiden. Ga dus meteen naar je huisarts of het ziekenhuis als je symptomen van pre-eclampsie vertoont!

Wij raden je aan om in het geval van klachten altijd stappen te ondernemen en een specialist te raadplegen. Eigenlijk is er voor elke kwaaltje wel een oplossing. Maak je dus geen zorgen, ook tijdens je zwangerschap is het mogelijk om scherp te zien!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel

De beste accessoires voor zwangere vrouwen

Zwanger zijn heeft iets magisch over zich, maar brengt ook wat obstakels met zich mee. Gelukkig zijn er vele accessoires...
IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...