Ontzwangeren & Back in shape: HOE DAN?!

20 februari 2019

‘Aan het einde van de kraamweek vroeg ik aan de kraamhulp of ze mijn broeken even van zolder wilde pakken. Ik was zo klaar met die wijde broeken, gelukkig paste ik mijn eigen broeken al weer!’ Ja natuurlijk, wie niet?! Ik ook hoor! Tot net boven mijn knieën… Is dit wat er tegenwoordig van ons verwacht wordt? 9 maanden niet klagen, maar dragen. Dan even bevallen, snel ontzwangeren, om vervolgens samen met de visite op de roze wolk te kruipen met je eigen strakke skinny aan.

ontzwangeren

Af en toe zie ik plaatjes voorbij komen dat ik denk; ontzwangeren, hoe dan?! Aan het einde van mijn kraamweek was ik al blij dat ik de trap ongeschonden af kwam en mijn twee kinderen en mezelf een dag in leven had gehouden. Een hele prestatie vond ik dat. Over shape was al helemaal geen sprake. Ja rond, dat is toch ook een vorm?

Ontzwangeren

Het herstel van je lichaam na je zwangerschap wordt ook wel ‘ontzwangeren’ genoemd. Wat zijn de lichamelijke verschijnselen en hoe ga je hiermee om? Lees hier wat je allemaal kunt verwachten van het ontzwangeren.

Nu 10 maanden ontzwangeren later, goed op voeding letten en 5 maanden trainen, nu pas begint het weer ergens op te lijken. En dan nog, het wordt never ever meer zoals het was. Moet dat? Van mij hoeft het niet. Ik vind dat je echt wel aan een vrouw mag zien dat ze moeder is. Dat ze 9 maanden (+/- een beetje) één of meerdere kinderen heeft gedragen. Het is toch schitterend dat een vrouwenlijf hiertoe in staat is? We zouden ons lichaam moeten eren. Moeten eren en bedanken dat ons kind in ons heeft mogen groeien. Dankbaar zijn dat we dit hebben mogen doen!

Dan de eerste keer sporten: wat een grap. In mijn hoofd had ik die 5 km al 30 keer gerend, zonder moeite natuurlijk. In de praktijk was 50 meter al een uitdaging. Aan het einde van de ‘training’ 8 x 30 seconden (hard)lopen was ik blij! 1: dat ik nog leefde en 2: dat mijn ingewanden er nog inzaten. Weer gruwelijk onderschat of course en weer even met de neus op de feiten gedrukt. Ook als je hersenen het na een paar maanden weer een beetje beginnen te doen, je lichaam denkt er toch anders over. Het is echt een maanden-traject, dus toch niet voor niets dat ze zeggen: 9 maanden op, 9 maanden af.

En die strepen? Dat rolletje? Lekker boeiend! Jij hebt een wereldprestatie geleverd en daarvoor de eerste prijs mogen ontvangen, daar kan geen 5 km (of 10 of marathon) tegenop!

Hoe lang ontzwangeren?

‘Negen maanden op, negen maanden af’, wordt wel eens gezegd. Met andere woorden: na negen maanden zwangerschap heb je negen maanden nodig om weer de oude te worden. Je kunt moe of prikkelbaar zijn of een onbestemd gevoel hebben. Sommige jonge moeders hebben echt negen maanden nodig om volledig te herstellen, anderen lijken nauwelijks ergens last van te hebben. Er zijn ook vrouwen die er langer over doen, het verschilt per individu. Toch gaan de meeste zwangerschappen en bevallingen gepaard met een aantal kwalen waar je wel even tijd en aandacht aan moet besteden.

Ontzwangeren: 9 dingen die je níet moet doen

Na je bevalling weer je ‘oude ik’ worden, is (helaas) niet van de één op de andere dag gebeurd. Nu je baby er is, zijn er natuurlijk heel veel geluksmomenten, maar ontzwangeren moet je niet onderschatten. Gun jezelf de tijd en verwacht niet dat je met een paar weken weer back in shape bent. Ook belangrijk: probeer niet in een van deze valkuilen te trappen.

  1. Verwacht niet dat die oude spijkerbroek meteen weer past

    Herken jij jezelf weer in de spiegel? Gemiddeld komt een vrouw tijdens haar zwangerschap 12 kilo aan en zo’n 3,5 kilo daarvan is vet. In het ideale geval zijn die kilo’s verdwenen als je stopt met borstvoeding. Inderdaad: in het ideale geval… dus het kan ook anders gaan. Misschien ben jij wel een van die vrouwen die veel meer dan 12 kilo aankomen en die maanden na hun bevalling nog niet op gewicht zijn. In dat geval: gun jezelf de tijd. Volg geen crashdieet want dat werkt averechts. Gewoon gezond eten en voldoende bewegen. En probeer genoeg te slapen. Want vermoeidheid is funest voor iedereen die wil afvallen. Als je moe bent, vraagt je lichaam om extra energie (eten!) en ben je mentaal minder sterk waardoor je eerder toegeeft aan lekkere trek (nog meer eten!).

  2. Ga niet met zware boodschappen sjouwen

    In je zwangerschap en bij je bevalling hebben je bekken en rug het zwaar te verduren gehad. Doe dus kalm aan en ga niet direct met wasmanden of boodschappen zeulen. Laat ook je omgeving weten dat je nog niet de oude bent. Zodra jij doet alsof je er weer helemaal bent, zullen je partner en kinderen weer als vanouds een beroep op je doen.

  3. Sta niet elke nacht zelf op voor je baby

    Gebroken nachten… ze kunnen je opbreken. Hoe verliefd je ook bent op je baby. Probeer daarom afspraken te maken met je partner over wie ’s nachts dienst heeft. Als je weet dat hij of zij zijn bed uit gaat voor je baby kun je gerust verder slapen. Door af en toe de hoofdverantwoordelijkheid bij je partner te leggen, kom je even uit je biologische waakstand. Heb je geen partner? Vraag dan af en toe of je ouders of vrienden kunnen bijspringen als oppas.

  4. Plas geen ‘stippeltjes’ na de bevalling

    Vroeger leerden vrouwen na hun bevalling ‘stippeltjes plassen’ om hun bekkenbodemspieren te trainen. Maar daarmee verstoor je de plasreflex: je geeft je hersenen het signaal dat je klaar bent met plassen, terwijl dat niet zo is. Na je bevalling ben je extra vatbaar voor een blaasontsteking, dus het is heel belangrijk om goed uit te plassen. Er mag geen rest-urine achterblijven.

  5. Doe geen powernap ná vier uur ’s middags

    Genoeg slapen is heel belangrijk voor kersverse moeders. Dus probeer middagdutjes te doen zolang je nachten gebroken zijn. Maar doe dat altijd vóór vier uur ’s middags: daarna wordt je dutje van je nachtrust afgetrokken.

  6. Heb niet de illusie dat je baby achterlaten bij de opvang meevalt

    Dat je een traantje wegpinkt als je je baby voor het eerst naar de oppas brengt, is niet alleen begrijpelijk maar ook fysiek verklaarbaar. Als je naar je kind kijkt, wordt hetzelfde gebied in je hersenen geprikkeld als het gebied dat actief wordt bij verliefdheid en … cocaïnegebruik! Je bent dus gewoon een beetje verliefd op en verslaafd aan je baby.

  7. Knip je haar niet (meteen) kort

    Je borstel, het doucheputje en je kussen vol haar? Dat hoort erbij. Tijdens je zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat je minder haar verliest. Na de bevalling ga je gewoon weer haar verliezen, ook die extra haren. Rond de eerste verjaardag van je kind is je haardos weer zoals die altijd was. Even geduld dus, en géén noodzaak om voor een korte coupe te gaan. Tenzij je daar natuurlijk zelf zin in hebt.

  8. Denk niet dat je na een paar weken of maanden weer met je partner naar bed móét

    Een goede stelregel is: sowieso geen seks zolang je bloed verliest. En verder hangt alles natuurlijk af van de vraag of jij er weer aan toe bent. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de vrouwen zes weken na de bevalling nog geen seks heeft gehad. En bij ongeveer een kwart van de pas bevallen vrouwen vindt ‘de primeur’ plaats na twee tot vier weken. Lees ook: wat als vrijen na de bevalling pijn doet?

  9. Cijfer jezelf niet weg

    Blije moeders, blije kinderen – we weten allemaal dat dat klopt. En daarom is het zo belangrijk dat je ook tijd aan jezelf blijft besteden nu je moeder bent. Natuurlijk is je baby het belangrijkste in je leven, maar verlies jezelf niet uit het oog. Je zou niet de eerste moeder zijn die zichzelf compleet wegcijfert. Zoek naar manieren waarop je kunt opladen. Voor de een is dat een dagelijkse wandeling met de hond, voor de ander een kop koffie met een vriendin.

Lees ook: #Mombody inclusief buikje, hangbillen en striae >>

Lees ook: 10 tips om Back in Shape te komen na je bevalling >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...
Beeldje-van-de-zwangerschap

Leg jouw zwangerschap vast met een 3D zwangerschapsbeeldje

Echo’s van je kindje in je buik, geboortekaartjes, een babyshower of de eerste foto’s van dat kleine wondertje. Er zijn...
img (2)

Style your baby bump in deze hippe zwangerschapskleding

Hippe zwangerschapskleding is er eigenlijk niet denk je wanneer je zwanger bent. Maar wanneer je goed kijkt zijn er zeker...