hippe jongenskleding, jongensmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, boyslabelbabymeisje, babygirl, hippe meisjeskleding, meisjesmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, girlslabel


Blogs ontwikkeling van een baby

Published on februari 20th, 2018 | by Babylabel

0

Help, mijn baby loopt achter!

Ik heb inmiddels vier kindjes en zou dus goed moeten weten hoe het met de ontwikkeling van een baby zit. Wanneer gaan ze kruipen, eten ze een hapje, gaan ze doorslapen etc. etc.? Maar ik ben het meeste kwijt. Het is toch normaal als kindjes beginnen met zitten als ze 6 maanden zijn toch?

Grote zorgen maakte ik me dus toen mijn tweeling met 9 maanden nog steeds niet konden zitten. Zou er iets mis zijn? Mijn dochtertje hield haar beentje steeds gestrekt waardoor het zitten niet lukte. Was er iets geks met haar beentje vroeg ik me af. Mijn zoontje moest met 7 maanden een spreidbroekje aan. Dus zijn ontwikkeling loopt sowieso wat achter. Want met een spreidbroekje zit je toch wat minder lekker en heb je ook niet alle vrijheid om je te bewegen als een baby zonder zo’n broekje. Als een gek ging ik met ze oefenen. Maar wat ik ook deed , het lukte niet. Ik ging eens rondvragen.

Ontwikkeling van een baby: zitten met 9 maand te laat?

Is het normaal dat ze met 9 maanden nog steeds niet kunnen zitten? De één gaf aan dat 6 maanden gemiddeld was en een ander zei dat het vanzelf wel zou komen. Maar als het om mijn kindjes gaat, maak ik me al snel zorgen. Dat is ook wel de aard van een moeder denk ik. Ik vroeg me af of het zou komen doordat het een tweeling is. En dat ze een ouder broertje en zusje hebben die alles toch wel voor ze regelen? Want wat dat betreft is het net een roedel. De oudste kinderen zorgen zo goed als ze kunnen (en wanneer ze zin hebben natuurlijk) voor hun kleine broertje en zusje. Overigens wordt dat steeds meer en kan ik straks lekker met de voetjes omhoog… dream on ;-). Maar het is wel heel aandoenlijk om te zien.

Ze zijn inmiddels tien maanden en ze kunnen bijna zelfstandig zitten. Af en toe nog wat wankel, maar het begin is er.

Consultatiebureau

Gelukkig had ik vorige week een afspraak met het consultatiebureau waar ik het ‘probleem’ voorlegde aan de kinderarts. “Welnee”, zei ze geruststellend, “kindjes beginnen pas rond 9 maanden met zitten. En bovendien is ieder kind anders en hebben ze allemaal hun eigen ontwikkeling”. Ik was op slag gerustgesteld. Maar waarom heb ik dit niet onthouden van mijn oudste twee? Met hoeveel maanden gingen zij dan zitten?

Onthouden

Ik heb me suf proberen te herinneren hoe het bij mijn oudste twee is gegaan. Maar op de een of andere manier, terwijl het helemaal niet zo lang geleden is, ben ik een hoop herinneringen kwijt. Dat vind ik stiekem best wel erg. Ik zie ze zo nog voor me als baby maar sommige ontwikkelingen herinner ik me niet meer. De grote lijnen zitten in mijn geheugen gegrift maar de kleine dingen weet ik gewoon niet allemaal meer. Het erge is dat over 20 jaar ik me waarschijnlijk heel veel meer dingen niet meer kan herinneren. Daarom probeer ik zoveel mogelijk vast te leggen op foto en eigenlijk zou ik een soort dagboekje moeten bijhouden. Maar dat is best lastig met vier kindjes, een huishouden en een bedrijf.

Ik heb het inmiddels losgelaten. Wanneer ze wat moeten kunnen. Ik zie het wel. De ontwikkeling van een baby gaat op zijn/haar eigen tempo. En ik durf te wedden dat ze op hun 18e gewoon kunnen zitten, lopen en zindelijk zijn. En dat ik me dan niet meer kan herinneren met hoeveel maanden ze zijn gaan zitten. Of dat het überhaupt wat uit maakt 😉

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑
 • hippe babykleding, babykleertjes, babymeisje, babygirl, get the look, shop the look, kinderkleding

 • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 • hippe babykleding, baby boy, baby jongen, zwanger, zwangerschap, babylabel, babyshop, online babykleding shoppen, baby webshop

  hippe babykleding, baby girl, baby meisje, zwanger, zwangerschap, babylabel, babyshop, online babykleding shoppen, babyshop, babyspullen

  hippe kraamcadeautjes, baby, baby musthaves, zwanger, zwangerschap, babylabel, babyshop, baby gifts, leuke kraamcadeautjes, kraamkado

 • hippe babykleding, babykleertjes, hippe babyschoenen, eerste schoentjes, babyschoentjes, babyslofjes, shoesme babyschoenen

 • korting, kortingscodes kleertjes.com, kortingscodes, kortingscodes kinderkleding, korting kleding, kortingscode babykleding, korting shoesme babyschoentjes

 • Aanraders!

  Shoesme babyschoenen, babyslofjes handgemaakte babykleding, babylabel, babyshop, the dreamstore, unieke kinderkleding, peuterkleding
  handgemaakte babykleding, babylabel, babyshop, house of jamie, unieke kinderkleding, peuterkleding, babykamer accessoires, luipaard baby adverteren babylabel
  Shoesme babyschoenen, babyslofjes Kleertjes.com babykleding, babylabel, babyshop, babykleertjes
  Little King Arthur, babykleding, babylabel, babyshop, zwangerschap, peuterkleding de gele flamingo, babyspullen, kraamcadeaus, babykleding
 • speelgoed, babyspeelgoed, hip speelgoed, uniek speelgoed, buitenspeelgoed, kinderspeelgoed
 • babyshower, baby 1 jaar muurstickers kinderkamer
  hippe babyspullen, babyaccessoires, kraamcadeaus GIF Banner 250x250 (variant 3)
  Ad Square LoFFF babykleding, lofff meisjeskleding, meisjes babykleding
  adverteren babylabel babyknuffels, babykamer muurstickers
 • baby blog, baby blogs, babybloggers, baby musthaves, bloggers, babyblog

  hippe babyshops, online baby shop, babywinkel, leukste baby webshops

 • Babykamer inspiratie

  babykamers, babykamer styling, babykamer inspiratie, babykamer voorbeelden, babykamer collages