De ontwikkeling van Lauren

31 augustus 2019

Mijn kleine meisje is nu anderhalf jaar, 19 maanden oud om precies te zijn. In januari wordt ze al twee jaar. Ook al duurt het nog even, er is zo weer een jaar voorbij. De tijd vliegt, en haar ontwikkeling gaat super snel. Vaak wordt er gesproken met andere ouders over de ontwikkeling van hun kind. De één kan al heel goed tekenen, terwijl de ander heel goed kan rennen. Onthoud goed dat elk kind het op z’n eigen manier en eigen volgorde doet. Elk kind is verschillend!

Heeft jouw kind hier ook last van gehad? De 17 maanden sprongetjes >>

Taalontwikkeling

Lauren gaat steeds meer woordjes zeggen. Soms zegt ze iets en kijk ik heel verbaasd van huh… wat zeg je nu? Papa, mama, koe, aap, kip, pop, kaas en sommige namen van onze familiekring en vriendenkring gaat steeds gemakkelijker. Afgelopen week zat ik er nog over na te denken maar ik zit zo op meer dan 50 woordjes. Het aantal woorden dat er wordt gezegd is vele malen kleiner dan het aantal woorden dat Lauren kent. Ze begrijpt echt veel van wat ik zeg. Ik heb onlangs een kaartspel gekocht “mijn eerste 100 woordjes”, het idee is heel simpel: het zijn 50 kaartjes, allemaal aan beide zijden bedrukt met een plaatje en het bijbehorende woord. Het zijn woorden in verschillende categorieën, zoals dieren, soorten fruit enzovoort. Dit oefen ik regelmatig met haar.

Motorische ontwikkeling

Lauren wordt steeds handiger. Als ik haar een borstel geef, kamt ze haar eigen haar of dat van mij. Zelf haar gezicht en haar handjes schoonmaken gaat ook de ontwikkeling van je kind, ontwikkeling kind anderhalf jaarsteeds gemakkelijker. Buiten spelen met de bal, gooien vind ze leuk maar even lekker voetballen is nog leuker! Lauren vind het ook onwijs leuk om met zand en water te spelen. Met het schepje in haar ene hand en in de andere hand haar emmertje. En hoe gekker met het water en zand hoe beter 😉

Knutselen doe ik ook zeker samen met Lauren. Vooral klei, wasco en verf zijn favoriet. Hoe aandachtig ze daarmee bezig kan zijn, je ziet haar zo trots zitten met intentie: zie je hoe goed ik dit kan mama?

Nu Lauren een goede oog-hand coordinatie heeft en daardoor een stevige balans, kan zij haar vaardigheden uitbreiden met klimmen, proberen te springen en hinkelen. Maar Lauren is erg impulsief en heeft nog weinig idee van gevaar. Af en toe valt ze wel eens, en dan zegt ze “BOEM”, maar ze is een doorzetter. Opstaan en verdergaan.

Lees meer over de motorische ontwikkeling >>

Zintuigelijke ontwikkeling

Het is zo’n mooi gezicht hoe Lauren haar zintuigen inzet om alles om haar heen te bestuderen. Tijdens een wandeling in de kinderwagen kijkt ze aandachtig en luistert naar de geluiden om haar heen. Als ze iets ziet bewegen, dan wijst ze er direct naar met haar vingertje. Als ze een vliegtuig hoort, kijkt ze meteen omhoog om het vliegtuig te zoeken. Als ik iets schoonmaak, doet Lauren het na een paar minuten na als ik haar een doekje geef. Het is zo komisch gezicht: doekje in de hand en zeggen: BAH!

Cognitieve  en sociaal-emotionele ontwikkeling

Het geheugen van Lauren breidt zich in razend tempo uit. Ze weet steeds meer en onthoudt ook steeds meer. Dat merk ik aan dat ze steeds vaker terugkomt op dingen die ze eerder heeft gezien of meegemaakt. Anders dan een paar maanden geleden is Lauren af en toe weer eenkennig. Andere mensen en kinderen vind ze wel steeds interessanter, maar het eerste wat ze doet is eerst rustig de omgeving bestuderen, mama of papa aankijken voor goedkeuring, en dan gaat ze! Wel heel lief.

Ik geniet van deze tijd. Het is niet altijd zonneschijn hier in huis, de onweerswolken zijn er ook wel eens af en toe, maar die ben je zo weer vergeten als ik zie hoe gemotiveerd Lauren is in haar ontwikkeling. Dan kijk ik naar haar en zucht ik: wat word ze snel groot.

Alleen maar liefde.

Lots of love, Esther
East Side Mommy

Lees ook: wat maak je allemaal mee als moeder in het eerste jaar van je kind >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

eerste keer tandarts

De tandenavonturen van onze peuter: voor het eerst bij de tandarts

Onze zoon is voor het  eerst bij de tandarts geweest. Dit vinden we een belangrijke mijlpaal! Niet alleen om de...
huilbaby

Hoe sus je jouw huilbaby? + vijf tips

Een huilbaby is een baby die minimaal drie dagen per week gedurende drie uur huilt. Om erachter te komen of...
moederschap

Moederschap – soms voel ik me een andere moeder

Ik lees verhalen, hersenspinsels en ervaringen van andere moeders online en op social media. In veel van die gevallen voel...