New Born fotografie

19 april 2019

Ben je ook in te huren? vraagt een kersverse papa mij als ik zijn kleine meisje in een serene slaap in een van mijn schalen neerleg. Eventjes daarvoor was zij nog een soort luchtalarm geweest en was iedereen al bereid om de hydrofieldoek in de ring te gooien. Dit wordt hem niet, zuchtte mama. new born fotografie

Voorzichtig had ik gevraagd of ik haar even bij mij mocht nemen. Ik leg haar op schoot. Met mijn handen omsluit ik haar hoofdje en wieg haar zachtjes heen en weer. Haar lijfje voelt gespannen. Door de combinatie van de warmte in de kamer, het gewiebel en mijn rust lukt het het kleine meisje te ontspannen en langzaam in slaap te vallen. Tijdens het wrappen in een doek tilt ze af en toe nog even een ooglid omhoog, even checken wat er gebeurt. Heel goed kleintje, altijd alert blijven.
Ik poseer het meisje in verschillende houdingen en verwissel een aantal keer van setting. Als laatste had ik poseren op de bean bag bedacht. Hiervoor moet ik wel even haar luier uitdoen. Dit blijft altijd een spannend moment. Ik zorg altijd dat er oude handdoeken in de buurt liggen, maar poep, pies en kots. Ik heb het allemaal gehad. Soms allemaal in een shoot. Dat geeft niets, het hoort erbij, risico van het vak zullen we maar zeggen.

New Born fotografie

Ik ben een daglicht fotograaf, dit betekent dat ik geen gebruik maak van flitslicht en alleen werk met natuurlijk licht. Voor de New Born fotografie kom ik aan huis bij klanten. Meestal is dit tussen de 7 en 14 dagen na de geboorte, maar een enkele keer komt het ook wel voor dat ik een baby later fotografeer. Voor de geposeerde New Born shoots heeft het wel mijn voorkeur om in de eerste weken te fotograferen. New Borns slapen in deze periode vaak nog erg veel en zijn in houding nog mooi terug te brengen naar de foetus houding, het kraakbeen is dan ook nog erg flexibel. Alles wat ik qua poses en houdingen doe met de kleintjes gaat met beleid en ik doe nooit iets wat de New Born in gevaar kan brengen of pijn doet.

De regie van de shoot ligt ook echt in handen van de kleintjes. Als een New Born last heeft van krampjes of een bepaalde houding niet prettig vindt forceer ik het niet. En ja, dit betekent soms dat ik geen perfect gestyled handjes of voetjes heb, maar ik probeer wel het moment zo mooi mogelijk vast te leggen. Voor de gestylede shoots maak ik gebruik van natuurlijke materialen en tinten. Ik ben niet iemand die erg uitbundig is in haar settings. Dat past totaal niet bij mij. De schalen en manden haal ik overal vandaag. Als ik ergens op vakantie ben en iets moois zie wat als schaal of mand kan dienen dan gaat het kriebelen. Veel van mijn schalen komen van de Veluwe. En als fillers voor mijn manden maak ik onder andere gebruik van een aantal soorten wol van een schapenboerderij op Texel. Ik vind het leuk om daarna verder te verzinnen hoe het eruit moet gaan zien.

Lifestyle fotografie

Naast de geposeerde New Born shoots doe ik ook regelmatig Lifestyle shoots. Deze foto’s zijn het best te omschrijven als; gewoon zoals je bent in je eigen huis. Dit zijn ongedwongen shoots. Ik vraag de klanten hiervoor ook vaak om gewoon even met elkaar te kletsen als familie op het grote bed van papa en mama of elkaar te kietelen of te knuffelen. De lachjes, knuffels en het samenzijn zijn de spontane momenten die ik probeer te vangen. De New Born maakt hierbij meer deel uit van een geheel, de familie. Het is ook leuk om de dagelijkse rituelen hierin te betrekken. Papa die even voorleest aan de grote broer of zus. Het voeden van de kleine of even een momentje in de babykamer. Eigenlijk kan alles.

Het leuke van mijn werk is dat ik altijd weer ergens anders ben. Ik werk zonder studio. In de praktijk betekent dit dat ik de ene keer in een penthouse, op de 40e verdieping met uitzicht op de Erasmusbrug sta en de andere keer in een bungalow op een vakantiepark. Of gewoon lopend naar mijn shoot kan in mijn eigen straat, al is dit soms wel ingewikkelder met al die spullen die er mee gaan.

Liefde voor New Born fotografie

Mijn liefde voor New Born fotografie , ofwel geboortefotografie, ontstond 5 jaar geleden. Onze dochter werd geboren en ik wilde heel graag een New Born shoot, maar omdat ik zelf ook al een tijd hobbymatig fotografeerde bedacht ik om dit zelf te doen met haar. Dit bleek best lastig zeker omdat ik toen de kennis nog niet had die ik nu heb. De foto’s zijn mij wel heel dierbaar en uiteindelijk best leuk gelukt.

In die tijd had ik ook een aantal vriendinnen die zwanger waren. Toen ze de foto’s zagen vroegen ze mij om dit ook bij hen te doen. Ik kreeg er steeds meer handigheid in en je leert steeds meer wat wel en niet werkt. Die vriendinnen hadden ook zussen en nichtjes en buurvrouwen en collega’s die graag een New Born shoot wilde doen bij mij en zo ging er een balletje rollen. By Mom Photography werd geboren. In het begin vond ik het heel fijn om bij bekende te zijn. Dat gaf toch een stukje vertrouwen. Inmiddels is dat wel anders geworden. Ik ga nog steeds graag naar mensen die ik ken, maar er zit nu toch meer spanning omheen. Dit heeft iets te maken met mijn perfectionisme en zeker bij bekende wil je een zo goed mogelijk resultaat afleveren.

Cursus Newborn fotografie

In de afgelopen jaren heb ik diverse cursussen en workshops gevolgd, waaronder de New Born fotografie workshop bij Brenda Olie om mij verder te ontwikkelen en te specialiseren. Toch denk ik ook dat je moet beschikken over een aantal andere kenmerken van nature. Rust en geduld zijn in de New Born fotografie echt een pre. Baby’s zijn erg gevoelig en nemen jou stress of spanning snel over wat niet bevorderlijk is voor de shoot. Voor een New Born shoot nemen wij ook echt de tijd. De foto’s worden niet in 5 minuten gemaakt. Er is tijd voor voedingen, knuffelen en heel veel rust tussendoor. Daarnaast is het wel handig als je een beetje lenig bent. Er is soms maar een beperkte ruimte om foto’s te maken. Zo heb ik al eens onder een bed gelegen. Vaak ben ik sowieso laag bij de grond dicht bij de New Born in de buurt zo kan ik direct handelen als er toch opeens een beweging is. Ouders zitten altijd in de buurt om direct even een geruststellende hand neer te leggen op de kleine als er wel bewegingen zijn.

Lukt het ook wel eens echt niet? Is ook een vraag die ik regelmatig krijg. Elke New Born is anders en reageert anders het is dus niet in te schatten hoe het gaat verlopen. Eigenlijk komt het zelden voor dat het niet gaat of dat we voortijdig moeten stoppen. Dit heeft dan vooral te maken met onophoudelijke krampjes waar niemand iets aan kan doen. Meestal hebben we dan toch wel tussendoor even iets kunnen doen en ja ook de kindjes die niet slapen tijdens de shoot kan ik gewoon vastleggen. Een New Born met prachtige blauwe ogen die mij aan kijkt vanuit een mand of schaal is ook echt wel heel mooi. Het bijstellen van eigen verwachtingen helpt dan wel.

Geen New Born in Super Mario pakjes

Als ik met mensen praat over mijn werk beginnen ze vaak over Anne Geddes en de bloempotten, maar nee dat is niet wat ik doe. Hoewel haar foto’s mij vroeger al heel erg aantrokken, weliswaar dan de iets natuurlijkere varianten.

Bij mij ga je geen New Born in een Super Mario pakje zien, of met een flinke bloemenhaarband al mijn accessoires zijn fijntjes en natuurlijk. Klanten kiezen bij mij zelf welke setting ze willen voor een New Born. Dit spreken wij van te voren al af, want als ik alles mee moet nemen dan wordt het een volksverhuizing en ik neem vaak al meer mee dan eigenlijk de bedoeling was. 

Ik blijf het bijzonder vinden dat die kleine mini mensjes mij toevertrouwd worden. Als er dan weer eentje bij mij ligt en de oogjes zakken langzaam dicht met een klein glimlachje, kan ik alleen maar denken. Wat heb ik toch fantastisch werk.

newborn fotografie, pasgeboren baby fotografie, newborn fotoshoot, babylabel, babylabel baby

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn werk en blogs? Neem eens een kijkje op www.bymomphotography.com of volg mij op Instagram en Facebook By mom photography.

new born fotografie, newbornfotografie

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...