Help! Naud rolt nog niet terug…

19 maart 2019

‘Kunnen we nou weer een keer naar Monkey Town gaan?’ Het is voorjaarsvakantie en prachtig weer. ‘Je hebt het beloofd mam.’ Dat is waar. In de vakantie, had ik Jula beloofd. ‘Maar dan gaan we vanmiddag lekker buiten spelen en van het zonnetje genieten!’ motorische ontwikkeling baby

Naud moet eigenlijk naar bed. De plannen van zijn zussen gooien roet in het eten. Hij is er inmiddels wel aan gewend lijkt het. Het lot van de derde… meegezeuld worden van hot naar her. De drie r-en zijn ver te zoeken. Gelukkig past Naud zich makkelijk aan en doet hij zijn ogen gewoon even dicht in de auto.

Zijn powernap blijkt voldoende om zich vervolgens, net als zijn zussen, uit te leven in het overdekte speelparadijs. Althans op de vierkante meter waar ik hem neerleg, want verder komt hij nog niet.

Lees ook: Wat kan mijn baby van 6 maanden al veel >>

Motorische ontwikkeling baby

Naud is nu net zeven maanden. Als kinderfysiotherapeut weet ik natuurlijk als geen ander wanneer baby’s de vroeg motorische ontwikkeling en mijlpalen zoals rollen, tijgeren, kruipen en lopen gemiddeld genomen beheersen. Ik maak me om Naud geen zorgen. Hij pakt speeltjes, stopt alles in zijn mond wat hij te pakken krijgt (ja dit hoort bij de normale ontwikkeling!), rolt van zijn rug naar zijn buik en ligt vervolgens heerlijk op zijn buik te spelen. Hij is actief en beweegt gevarieerd. Nogmaals geen zorgen en dat terugrollen van buik naar rug komt binnenkort vast ook.

Maar wat nou als je niet over de kennis beschikt die ik heb over de motorische ontwikkeling van baby’s en kinderen. Moet je je dan zorgen maken als die vriendin of kennis van je opmerkt dat je kindje nog niet kruipt? ‘Nee doet hij dat nog niet?’ ‘Pietje liep al met tien maanden!’ Ouders weten elkaar zo nu en dan flink gek te maken en ik kan me voorstellen dat dat je best onzeker kan maken. Bij een kindje van negen maanden wat al loopt, vraag ik me juist altijd af of het wel heeft gerold, getijgerd en/of gekropen. Misschien zijn ouders wel voorbij gegaan aan al deze, voor de motorische- en zintuiglijke ontwikkeling, zeer nuttige mijlpalen. Het zou best eens kunnen dat deze oh zo trotse papa of mama zijn of haar kindje al heel vroeg geverticaliseerd heeft. Ik wil daarmee zeggen dat het misschien al vroeg in zit en in stand is neergezet en bijvoorbeeld maar weinig op zijn of haar buik heeft gelegen. En natuurlijk zijn er ook kindjes die inderdaad gewoon vlot zijn.

motorische ontwikkeling baby, baby 7 maand, buikliggen baby, omrollen baby

Mijlpalen

Voor alle mijlpalen bestaan gemiddelde leeftijden waarop deze zo’n beetje behaald worden. Realiseer je dat er echter een vrij ruime spreiding is wat betreft de leeftijd waarop kindjes een vaardigheid beheersen. Zo kruipt bijvoorbeeld vijftig procent van de kinderen op een leeftijd van zo’n achtenhalve maand en beheerst negentig procent van de kinderen dit op een leeftijd van dertien maanden.

Doen: Bijhouden van alle mijlpalen van je baby >>

Ik heb hieronder van nog een aantal andere vroeg motorische mijlpalen de leeftijden beschreven waarop vijftig procent en negentig procent van de kinderen ongeveer de vaardigheid beheerst. Ik moet er wel bij zeggen dat het Canadese normwaarden zijn, dus de vraag is of dit wel helemaal representatief is voor Nederlandse kinderen. Het is puur bedoeld om je enig idee te geven.

Overzicht motorische ontwikkeling baby en kind

Rugligging, waarbij het kindje zelf de handen naar het midden van het lichaam kan brengen.

 • 50% 2 ½ maand
 • 90% 4 maanden

Buikligging, waarbij steun wordt genomen op de onderarmen. De ellebogen zijn hierbij in lijn met de schouders. Het hoofd kan voorbij de 45° worden opgetild.

 • 50% 2 ½ maand
 • 90% 4 maanden

Buikligging, waarbij steun wordt genomen op de handen. De armen zijn hierbij gestrekt. Soms duwen kindjes zichzelf hierbij achteruit.

 • 50% 4 ½ maand
 • 90% 6 maanden

Rollen van rug naar buik.

 • 50% 5 ½ maand
 • 90% 9 maanden

Rollen van buik naar rug.

 • 50% 6 maanden
 • 90% 8 ½ maand

Los zitten, zonder steun van handen op de grond.

 • 50% 6 ½ maand
 • 90% 8 maanden

Tijgeren (dit is niet hetzelfde als kruipen, denk bij tijgeren aan het leger).

 • 50% 7 ½ maand
 • 90% 9 ½ maand

Ergens aan optrekken tot stand.

 • 50% 8 maanden
 • 90% 10 maanden

Lopen langs bijvoorbeeld de rand van de salontafel of bank.

 • 50% 9 maanden
 • 90% 13 maanden

Vijf stapjes los lopen.

 • 50% 11 maanden
 • 90% 14 maanden

Geen kind is hetzelfde!

Laat je, net als door wat je misschien hoort van anderen of ergens leest, niet gek maken door bovenstaande waarden. Als je kindje een bepaalde vaardigheid nog niet beheerst, wil dat niet direct zeggen dat sprake is van een motorische achterstand. Blijf gewoon goed naar je eigen kindje kijken en bespreek op het consultatiebureau je eventuele twijfels of zorgen. Een afspraak maken bij een kinderfysiotherapeut kan ook. In de meeste gevallen is hiervoor geen verwijzing nodig.

Naud doet ondertussen verwoede pogingen op zijn buik om zijn as te draaien. Hij denkt ook… In de meivakantie zal ik van die vierkante meter afkomen en ga ik tijgerend door Monkey Town!

motorische ontwikkeling baby

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...