Wanneer gaat je kleintje leren lopen? 

14 juli 2019

Je kindje trekt zich al eventjes op en je merkt dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging, wanneer hij zich probeert te verplaatsen van de bank naar de tafel. Hij wil leren lopen en de wereld om zich heen ontdekken. Dat laat hij zien door ineens vanuit een staande positie een paar wankelende eerste stapjes te zetten en zich vast te houden aan de rand van de tafel,  stoel, bank of aan jou.

Leren lopen

De meeste baby’s kunnen aan de hand lopen tussen de 8-15 maanden. Sommige baby’s zijn vlot en lopen met 10 maanden al los. Houd je niet vast aan deze cijfers, elk kind is verschillend. Er zijn ook kinderen die rond 18 maanden pas los lopen, dat is absoluut geen ramp!

Het is belangrijk om je kind nergens toe te dwingen en zijn eigen tempo aan te laten houden. Probeer je baby dus niet te laten lopen als hij het nog niet uit zichzelf probeert. Je kind kan hier bang en onzeker van worden. En kan de ontwikkeling vertragen.

Met vallen en opstaan en leren lopen

Lopen leer je met vallen en opstaan. Vooral door te vallen. Je kindje heeft de tijd nodig om een goed evenwichtigsgevoel te ontwikkelen en zelfvertrouwen te krijgen bij het stappen. Daar horen gestuntel en blauwe plekken bij.

Het is belangrijk dat je kind de ruimte heeft en hij in een veilige omgeving alles kan ontdekken. Kijk eens goed in jouw huiskamer etc rond op de hoogte van jouw kind. Zorg dat stopcontacten afgedekt zijn. Let op scherpe randen, plak deze eventueel af. Zet scherpe voorwerpen buiten handbereik en zorg ervoor dat er geen dingen op de grond slingeren waar hij over uit kan glijden. Je kind kan nog niet over voorwerpen heen stappen. Beveilig ook kasten en lades.

Op een gladde vloer is het handig om antislip sokken aan te doen of leren sloffen. Heb je veel vloerbedekking in huis, dan zijn blote voetjes lekker. Dat zorgt voor meer grip op de vloer.

Los lopen

Los lopen moet je kind echt zelf leren,  wel kun je een helpende hand bieden. Laat je dreumes eerst lekker door de kamer stappen aan jouw hand. Probeer het erna met één vinger,  daar traint hij zijn evenwicht mee. Gebruik zo min mogelijk een loopstoeltje. Je kindje kan er juist verkeerd door leren lopen, namelijk op zijn tenen.

Stimuleer je kind door bijvoorbeeld leuk speelgoed neer te leggen op de tafel,  bank of stoel dat op zijn pad is. Het is voor een kind ook erg stimulerend om beloond te worden voor het uitvoeren van zijn nieuwe trucje. Leg een lekkere soepstengel op een realistische loopafstand, een bekertje drinken, of een stukje fruit en je kindje raakt op die manier gestimuleerd een paar stapjes te zetten. Een loopwagen of loopfietsje is natuurlijk ook heel erg leuk als stimulans of hulpmiddel.

Ga je buiten lopen met je kleintje,  dan is een schoentje met flexibele zool en goed voetbed belangrijk!

Het belangrijkste is dat je geniet van en met jou kind. Blijf er wel voortdurend bij, prijs je kindje de hemel in bij elke stap, zelfs bij een ongelukkige val, boem! Niets aan de hand!

Geen haast, ze worden al zo snel groot!

Lees ook: Wat zijn goede kinderschoenen >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...