Laatste trimester zwangerschap: ben ik er klaar voor?

3 mei 2018

Inmiddels heb ik de 28e week van mijn zwangerschap aangetikt, we zitten in het laatste trimester. De laatste loodjes ook wel genoemd en wat is het snel gegaan! Ik kan me nog herinneren dat ik met een zwangerschapstest in de ene hand en de handleiding in de andere beneden stond in de woonkamer. Eigenlijk zelf zwaar verrast dat we samen zwanger waren.

Het eerste trimester duurde het langst, al die onzekerheden waren niets voor mij als controlfreak zijnde. Dan nader je het tweede trimester, er verdwijnen hier en daar wat onzekerheden maar er komen nieuwe kwaaltjes voor terug. Hormonen komen en gaan en de grip op jezelf verlies je af en toe volledig. Het kon me allemaal niet snel genoeg gaan!

Lees ook: 30 weken zwanger, wat moet je nog regelen? >>

Het laatste trimester van zwangerschap

En nu opeens zijn we daar, het derde trimester ofwel het laatste. Nog ongeveer 12 weken te gaan en dan opeens ben ik moeder. Eigenlijk krijg ik het af en toe wel benauwd als ik daaraan denk. Niet omdat ik er geen zin in heb, absoluut wel, maar meer omdat het zo nieuw is en totaal onbekend. Ga ik het goed doen? Of nog belangrijker gaan we het samen goed doen? Zal ze veel huilen? Ben ik gauw gefrustreerd?

En dan nog belangrijker… ben ik er klaar voor?! De babyuitzet checklijsten van de Prénatal, Consumentenbond en de kraamzorg zijn bijna volledig voorzien van vinkjes, en de kleertjes hangen al gewassen in de kast. Het bedje is nog net niet opgemaakt, geboortekaartje is ontworpen. Waarschijnlijk maak ik me lekker druk om niets.

Gerommel in mijn buik

Ook besef ik me steeds meer dat ik haar dan moet gaan delen. Nu hebben we samen onze momentjes en ‘spelletjes’. Als ik mijn hand op mijn buik leg komt ze heerlijk ‘aan zwemmen’ zoals ik het zelf noem. Ze trapt me af en toe flink in mijn blaas en ik kan daar dan heerlijk om lachen. Ik ben nooit alleen en dat gerommel in mijn buik is heerlijk. Over een poosje is dat voorbij, die heerlijke rommelbuik maakt dan plaats voor een klein minimensje en de onderonsjes verdwijnen en ze wordt meer van iedereen om ons heen.

Genieten van mijn zwangerschap

Daarop vooruitkijkend heb ik besloten om van dit laatste trimester nog even ontzettend te gaan genieten. Lekker aaien over die bolle buik, zorgen voor genoeg foto’s en heerlijk ‘spelen’ met nu nog mijn kleine meid. Ik hoor heel vaak dat als je kleine er eenmaal is dat het heel hard gaat en dat dit cliché klinkt, maar ik begin dit toch zachtjes aan wel te geloven. En dan klinkt namelijk ook heel cliché maar ook je zwangerschap gaat ontzettend hard, geniet!!

Lees hier ook: Zwanger en nu? >>

 12 weken zwanger >>

20 weken zwanger >>

30 weken zwanger >>

Bevallen doe je zo >>


Boeken aanraders:

Tijdens zwangerschap: Veilig zwanger

Bevalling: Buskruit met muisjes en  Veilig bevallen

Kraamtijd: Veilig door de kraamtijd 

Babyboek: Oei ik groei

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...