Hoe hoort het wanneer je op kraambezoek gaat

17 januari 2020

Neem een leuk kraamvisite cadeau mee >>

Kraambezoek tips

Wanneer je op kraambezoek of kraamvisite gaat, wil je natuurlijk dat het voor het nieuwe gezin zo gezellig mogelijk is. Een nieuwe baby is een grote verandering in het leven van de kersverse ouders. Het is goed om daar rekening mee te houden. Ook voor jou als kraambezoek kan het bezoek leuker worden als je vooraf weet wat je kan verwachten. Deze kraamvisite tips geven je wat richtlijnen.

Bel voordat je op kraambezoek komt

Natuurlijk bel je even voordat je op kraamvisite gaat. Zelfs als je de broer of zus bent. Even een klein berichtje met de vraag of het uitkomt. Misschien moeten ze echte even bijkomen van de bevalling of zijn ze net de baby zijn eerste badje aan het geven. Alles is nieuw voor de kersverse ouders en samen met hun pasgeboren baby proberen zij een ritme te vinden. Wij begrijpen dat je als moeder/vader of beste vriend(in) het liefst zo snel mogelijk langsgaat met een mand vol kraamcadeautjes en de baby wil bewonderen.

Heb je zelf al kinderen? Leg de kinderen, voordat je op kraambezoek gaat, dat ze rustig moeten zijn. Is dat lastig voor jouw kleine spruit? Kies er dan voor om zonder kind te gaan. Hij kan altijd later een keer kennis maken met de baby.

Wanneer je op kraambezoek gaat is het gebruikelijk dat je niet meteen de hele middag blijft hangen. Een uurtje is genoeg. De jonge ouders hebben hun energie nog hard genoeg nodig.

Mooiste baby ter wereld

Ongevraagde tips en adviezen kunnen bij de emotionele mama nog weleens verkeerd binnenkomen, dus waag je niet op dit gebied. Wees een luisterend oor en laat goedbedoelde adviezen achterwege. Wat je wel kunt doen is de kersverse mama helpen met thee inschenken en beschuit met muisjes maken.

Nieuwe ouders zijn ongelooflijk trots op hun baby en vinden hun baby de mooiste ter wereld (net als iedere ouder). Zij willen jouw eerlijke mening hierover zeker niet horen. Als je niet wil zeggen dat de baby mooi is, kan je bijvoorbeeld zeggen dat hij lief of schattig is, dat geldt tenslotte voor alle baby’s. Of focus je op iets dat je wel mooi vindt of dat opvalt; grote ogen, een bos haar, een lief wipneusje of kleine vingertjes. Er is altijd wel iets te verzinnen. Niets zeggen kan overigens ook verkeerd vallen, dus probeer het een positieve draai te geven.

Ziek? Niet op bezoek!

De pasgeboren baby heeft nog weinig weerstand en is daardoor extra kwetsbaar. Als je ziek bent, kan je je kraambezoek beter nog even uitstellen. Maar ook als je niet ziek bent neem je veel bacteriën mee. Veel ouders vinden het daarom prettig als je eerst je handen wast voordat je hun baby vasthoudt, maar durven dit niet te vragen. Doe dit daarom uit jezelf, je zal zien dat dit gewaardeerd wordt.

Baby vasthouden

Natuurlijk wil je de baby vasthouden (niets leuker dan dat), maar niet iedere moeder wil dat. Zeker in de eerste weken kunnen ouders het heel spannend vinden wanneer anderen hun baby vasthouden. Ook als hij net in slaap is gevallen, kan je de kleine het beste lekker laten liggen. Je kan ook prima het nieuwe kindje bewonderen door hem alleen te bekijken of voorzichtig zijn handje te aaien.

Uiteraard vinden ze jouw komst het belangrijkst en is een cadeau niet nodig. Als je toch graag iets wil geven, houd met je kraamcadeau dan rekening met de ouders. Wonen ze klein, kom dan niet met een knuffelbeer van een meter aan. En als zij liever niet alles roze willen voor hun dochter, respecteer dit dan en koop iets in een andere kleur. Hebben ze al een kindje? Dan is het attent als je voor de grote broer of zus ook een kleinigheidje meeneemt.

Weet je niet meer wat nu wel en niet kan? Vraag gewoon aan de kersverse ouders wat ze wel en niet prettig vinden en van jou verwachten. Zo weet je precies wat zij willen, want dit is voor iedereen anders. Geven ze aan dat het allemaal niet uitmaakt? Hou dan bovenstaande tips in je achterhoofd en het komt helemaal goed.

kraambezoek  –  kraamvisite tips

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...