Je kindje laten dopen, wel of niet?

12 april 2019

Doen jullie het? Je kind laten dopen? Vroeger was het vanzelfsprekend dat je als baby, soms nog op de dag van je geboorte, soms de volgende dag, meteen gedoopt werd. In deze tijd gebeurt het steeds vaker dat baby’s en kinderen en zelfs volwassenen zich laten weer dopen.

Een speciale doopjurk voor je baby >>

Waarom je kind laten dopen?

Je kind laten dopen is voor sommige ouders vanzelfsprekend: “Wij zijn gedoopt dus laten wij onze kinderen ook dopen”. Voor anderen is het een bewuste keuze van geloofskeuze. Je kind laten dopen komt vooral voor in Christelijke families. De reden hiervoor kan zeer verschillend zijn; de ene ouder doet dit uit eigen religieuze overweging, de ander omdat ze niet willen breken met een familietraditie, een volgende om hun kind iets moois te geven of gewoon om dan een leuk feestje te kunnen geven.

Wanneer je je kind laat dopen als onderdeel van jullie familietraditie is dat natuurlijk heel mooi. Daarnaast is de hoofdreden dat je je kind een beetje extra bescherming en het Geloof mee willen geven. Hoe zit dat bij jullie? Waarom laat jij je kind dopen?

Wat is de betekenis van het dopen?

Van oudsher waren het volwassenen die werden gedoopt zodat ze onderdeel werden van de gemeenschap van volgelingen van Jezus Christus. In de middeleeuwen stierven er veel baby’s, om er toch voor te zorgen dat deze terecht kwamen in de hemel werden ze steeds jonger gedoopt. Op dit moment is de voornaamste betekenis van de doop dat je wilt dat hij wordt opgenomen in de gemeenschap waarin hij gedoopt wordt. De verschillende gebruiken in een doopviering hebben ieder weer een eigen achtergrond.

Een kind wordt gedoopt in het geloof van de ouders. De ouders geven namens het kind antwoord op de vragen van de Kerk en door de ouders gaat het kind behoren bij het Lichaam van Christus, de Kerk.

Tijdens de doopviering zijn er een aantal gebruiken die terug komen, zoals onder andere het Water (waarmee het kindje gedoopt wordt), de Zalving ( Het kind krijgt een kruisje met Chrisma (olie) als teken van de Heilige Geest) .

Kind zelf laten kiezen

Vandaag de dag is het niet meer zo vanzelfsprekend om je kinderen te laten dopen. Waar kinderen vroeger vrijwel direct gedoopt werden uit gewoonte is het tegenwoordig een onderwerp van discussie. God is toch goed? Is doop wel nodig? Moet je het kind niet zelf laten kiezen? Er zijn namelijk ook veel ouders die de kinderen bewust niet laten dopen omdat ze vinden dat ze dit zelf mogen beslissen als ze oud genoeg zijn. Zodat ze zich bewust zijn van waar ze voor kiezen. Wat zouden jullie doen als manlief de kids wel wilt laten dopen maar jij niet?

Doopkleding

Tijdens een doop draagt de dopeling over het algemeen witte kleding. Vaak wordt er gekozen voor een lange witte jurk, zowel voor meisjes als jongens. Deze doopkleding is meestal een familiestuk en gemaakt van de bruidsjurk van een van de grootmoeders. Een moderne variant is een wit pakje of jurkje met kant en satijnen afwerkingen. Als accessoire kan er een mutsje of hoofdband gedragen worden.

Doopcadeautjes

Bij een doop is het over het algemeen traditie om een speciaal cadeau te geven, dit is vaak wat meer dan een kraamcadeautje. Hierbij kan gedacht worden aan zilveren cadeaus zoals een kruisje, bedelarmband, bestek, spaarpot of fotolijstje. Dit kan extra speciaal worden door het te laten graveren met de naam van de baby.

Kinderbijbel favoriet doopcadeau

Een kinderbijbel blijft een van de favoriete doopcadeautjes om te geven. Daarnaast bijzondere cadeaus als een zilveren beker, zilver bestek, zilveren bedelarmband, zilveren kruisje, horloge, wat speelgoed. Zelf heb ik vroeger een horloge met gegraveerde tekst gekregen. Een heel speciaal cadeau wat ik altijd bewaard heb.

In België is het ook gewoon om als dankjewel doopsuikers uit te delen aan de gasten die aanwezig zijn op het doopfeest; dit zijn chocolade bonen omhult met een laagje suiker. Een beetje wat bij ons de beschuit met muisjes zijn.

Als je twijfelt of je je kind wilt laten dopen kan je het beste contact opnemen met de dominee of pastor van de kerk waar je je kind wilt laten dopen om te vragen wat dit precies inhoudt en er binnen die kerk van je gevraagd wordt. Natuurlijk kan je ook aan andere ouders vragen naar hun ervaringen.

Hebben jullie je kindje laten dopen? 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...