Kan je eigenlijk ‘kiezen’ voor borstvoeding?

16 maart 2018

Bij Fedde was het gewoon niet mogelijk om borstvoeding te geven, vanwege het herstel van mijn vreselijke bevalling. Ik was niet in de mogelijkheid om op mijn rug te liggen, laat staan te zitten. Het staan en lopen deed ook verschrikkelijk veel pijn en ik lag eigenlijk de hele dag alleen maar op mijn zij. Als ik mezelf moest omdraaien omdat mijn zijkant zeer begon te doen, dan moest ik eerst mijn bed uit met veel pijn en moeite, om vervolgens mij op mijn andere zij in bed te laten zakken. Dus tsjah, kiezen voor borstvoeding?? Nee, dat zat er zeker niet in!

Meer mamablogs op Babylabel >>

Wel of niet kiezen voor borstvoeding?

Toch lang getwijfeld om bij Ytse wel te kiezen voor borstvoeding, want Fedde is tenslotte ook groot en gezond geworden. Dus waarom kiezen voor het onbekende? Maar iets in mij dwong mij om te kiezen voor borstvoeding. Ik verplichtte mijzelf om borstvoeding te geven. Heel simpel: “dat hoort een moeder te doen, mits zij lichamelijk daar toe in staat is”. Uhm, nee ik wil niemand kwetsen of veroordelen, dat waren gewoon mijn “hormoonlijke-gedachte” om ze zo maar even te noemen. Iedereen moet lekker doen waar ze zich goed bij voelen en ik heb mezelf echt niet aangesloten bij de borstvoedingsmaffia.

Maar goed, mijn bevalling verliep dit keer voorspoedig (gelukkig is niet iedere bevalling hetzelfde) en was ik dus zo gezegd lichamelijk in staat om borstvoeding te geven. Gelukkig verliep alles (na alle opstartproblemen) goed en had ik als doel om in ieder geval de eerste maand te voeden. Maar waarom zou ik stoppen als het zo goed loopt? Dus had ik bedacht dat ik zou stoppen als ik zou moeten werken, want dat gedoe met kolven zag ik niet zo zitten. Maar eenmaal aan het einde van mijn verlof toch nog maar een kolf aangeschaft. Waarom stoppen als alles lekker loopt?

Stoppen met borstvoeding?

En toen kwam de ellende, meneertje ging de fles weigeren en had ik niet eens de keuze meer om te stoppen. Maar ellende? Ja, was wel ellende voor diegene die moest oppassen, die zat tenslotte met een huilend kind.

En ik ben nu echt verbaasd, want Ytse is inmiddels 9 maanden…. 9 MAANDEN! Dat had ik toch echt niet van mezelf verwacht! Inmiddels krijg ik ook steeds vaker van vrienden, kennissen en collega’s de vraag of ik nog lang hiermee door wil gaan en wanneer ik hiermee ga stoppen. Maar waarom stoppen als alles lekker loopt? Er zijn vrouwen die hun kindje van 4 jaar nog voeden, of zelfs nog ouder. En de WHO-norm geeft aan om toch zeker 2 jaar lang te voeden. Ja, sorry… Dat ga ik niet volhouden! Wij zijn dan ook al aan het afbouwen en als Ytse één jaar is geworden, dan vind ik het mooi geweest. Mocht hij er eerder klaar mee zijn, dan heb ik daar ook vrede mee. Alhoewel, dat zeg ik wel zo makkelijk maar toch… dat loslaten is toch een dingetje!

Lees ook mijn blog Wat je niet moet zeggen tegen een borstvoedende mama >>

Kiezen voor borstvoeding

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...