Karakter van je kind: Hooggevoelig- Extravert

28 maart 2019

Puk is net 2 jaar geworden. Vlak na zijn verjaardag kregen wij weer een oproep voor het consultatiebureau, met een formulier erbij zodat ik vast wat vragen kon beantwoorden voor dat we überhaupt de afspraak hadden. Ik vulde de vragen netjes in, waaronder ook de vraag; omschrijf het karakter van je kind.

Lees ook: als je gevoelig bent voor gevoel >>

Karakter van je kind

Ik hoefde er niet over na te denken en schreef op; “leergierig, een vrolijke lachebek die graag praat, heeft een eigen wil en houd van drukte”. Daaronder stond de vraag; zijn er eigenschappen waar u vragen over heeft of u zorgen over maakt? Ook deze beantwoorde ik zonder na te denken met; “nee”.

Puntjes die zorgen opwekken

Toch ben ik die dag eens goed na gaan denken over Puk zijn karakter. Want er zijn wel een aantal puntjes die bij mij soms een klein beetje zorgen opwekken. Zo vind ik het een beetje gek dat Puk al met 17 maanden onderscheidt maakte tussen “prullenbak waardig” en “dit hoort in een kast”. Elke ochtend als hij beneden komt begint hij de zooi die zijn ouders de vorige avond achter gelaten hebben op te ruimen. Onze glazen zet hij op het aanrecht, de chocoladewikkel gaat in de prullenbak en een voor de helft opegegeten zak chips in de snoepla… Sta je toch wel gek te kijken hoor, als ouders zijnde…

En wat dacht je hoe ver mijn mond open viel toen ik met hem boodschappen ging doen, hij zijn eigen kar mocht, mij mee hielp met de boodschappen op de band te gooien en toen de kar leeg was hij met de kar langs mij heen reed, opweg naar het rijtje kinderkarretjes waar hij het karretje netjes weer achteraan in het karretje ervoor schoof om vervolgens weer lief terug te lopen naar de kassa waar ik nog stond af te rekenen…. in mijn hoofd ging van alles om, maar wtf was toch wel de meest afgespeelde…en Puk, toen 21 maanden… die stond er bij alsof hij dit al 200 keer eerder gedaan had.

Patronen

Zo hebben we nog meer van die momentjes met hem. Hij ziet elk vlekje of kruimeltje. Rent gelijk naar de stofzuiger als ik iets uit mijn handen laat vallen. Gaat de trap niet op zonder dat hij eerst mijn donkere haren van onze witte trap heeft afgeveegd en als hij ziet dat één van de buren de poort niet dicht heeft gedaan dan karakter van je kind, kind zelf boodschappen doendoet Puk dat wel even dicht.

Ik maak me er niet heel veel zorgen om, maar soms denk ik wel eens; ga lekker spelen, gedraag je als kind. Jij hoeft je nog helemaal niet bezig te houden met deze dingen.

Hij wilt deze taken uitvoeren, en als hij het doet, doet hij het ook goed. Laatst was Puk in zijn kamer aan het spelen, ik stond in de badkamer en ik hoorde hem tellen; van 1 naar 10. Heel zachtjes. Hij vergat alleen de 6. Toen ik later op de dag samen met hem wilde tellen wilde hij het niet doen, hij kwam niet verder dan 3. Zou hij bang zijn om fouten te maken? Zou hij pas met mij samen willen tellen als hij zeker weet dat hij het kan? Ik zou het wel zielig vinden als hij denkt dat alles perfect moet en dat hij geen fouten mag maken. Wij zijn hier thuis helemaal geen perfectionisten. En slim al helemaal niet.

Hoe meer ik over zijn karakter ging na denken hoe meer vragen ik kreeg. Ik besloot om er toch wat vraag naar te doen bij het consultatiebureau.

Slecht slaapgedrag

Op het bureau weten ze van Puk zijn slechte slaapgedrag. Tot 18 maanden werd hij zeker 6 a 7 keer per nacht wakker. Daarna kon hij zich wat meer uitspreken, laten zien wat hij bedoeld en zijn gevoelens uiten en is zijn slaapgedrag beter geworden. Als baby wilde hij al overal bij zijn. Alles was belangrijker dan slapen. Ook zijn driftbuien die hij rond zijn 1e verjaardag had staan bij hun in de computer.

Eigenlijk valt nu pas alles op zijn plek. Die driftbuien kwamen als hij zich onbegrepen voelde, of als hij niet wist hoe hij iets duidelijk moest maken. En zijn slechte slaapgedrag kwam voort uit overal bij willen zijn, de wereld willen ontdekken en tegelijkertijd dood op zijn van alles wat hij in zich opnam.

Hooggevoelig- Extravert

Al dit, met zijn karaktereigenschappen zet hem misschien wel in het hokje; Hooggevoelig- Extravert. Ik had er eerlijk gezegd nooit eerder over gehoord. Ik dacht bij hooggevoelige kinderen altijd aan in zichzelf gekeerde, stille kindjes. Zo eentje als ik vroeger zelf was.

Maar er bestaan dus meerdere variaties, introvert en extravert. Ik ga me vanaf nu hier iets meer in verdiepen, want ik vind het wel interessant.

Bij hooggevoelige kinderen zie je vaak deze eigenschappen terug komen;

– creatief
– vroeg wijs
– vreemde geluiden, smaken of geuren vallen snel op.
– voelen de naadjes op hun kleding
– hebben snel door als er iets veranderd is in huis of aan een bekend persoon.
– hebben snel door hoe iemand zich voelt.
– houd van gerechtigheid
– slapen slecht
– nemen alles wat ze mee maken in zich op

70% van de hooggevoelige kinderen zijn introvert. Kenmerken;

– spelen liever alleen
– zijn rustig en/ of verlegen
– kunnen niet tegen harde geluiden
– schrikken snel
– leven in een eigen fantasie wereld
– willen zeker zijn dat iets veilig is
– zijn aan 1 of 2 personen gebonden
– krijgt energie door even alleen te zijn

30% van de hooggevoelige kinderen zijn extravert. Kenmerken;

– houden van mensen om hun heen
– zoeken sensatie op
– hebben een erg sterke eigen wil
– krijgt energie van alles om zich heen
– spontaan
– onrustig
– accepteren geen “nee”

Ik moet toegeven dat Puk wel erg goed in het lijstje Hooggevoelig- extravert past. Maar herkend elke moeder zich niet in zo’n lijstje??

Door mijn zoektocht op internet stuitte ik ook op het boek; “het hooggevoelige kind met een sterke wil.” Van Janneke van Olphen. Ik ga het bestellen en nog even verder aan research doen.

Herken jij het kararkter van je kind ook in één van deze lijstjes? 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

z8-xmas-24mood0809-24980

Feestkleding voor de kleintjes

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat veel mensen zich klaar maken voor de feestdagen....
Ontwerp-zonder-titel-1

Gaat jouw kind straks tot de Indoor generatie behoren?

Er zijn veel verschillen in de manier waarop onze kinderen opgroeien in vergelijking met vroeger. Eén van de belangrijkste verschillen...
image

Toenemende armoede in Nederland leidt tot tekort babypakketten

Er is een landelijk tekort aan babypakketten voor baby’s die in armoede geboren worden. Stichting Babyspullen, die gezinnen in armoede...