Jonge kinderen die kopje onder gaan, schreeuwen en spartelen niet!

8 februari 2023

Grote misvatting onder ouders: ruim 80 procent denkt dat hun kind gaat schreeuwen of spartelen als het kopje onder gaat. Dat is niet zo. Ouders moeten hun jonge kinderen daarom geen moment uit het oog verliezen als ze in de buurt van water zijn.

Baby’s en peuters leren overleven in het water: ’In het begin wel een beetje eng’

zwemveiligheid baby's peuters en kleuters

De eerste 10 minuten zijn cruciaal

Een jong kind verdwijnt stil en zonder in paniek te raken onder water. Jonge kinderen beseffen niet wat er gebeurt en kunnen geen geluid maken, omdat het water hun luchtweg blokkeert. Het kan dan snel verkeerd aflopen. De eerste 10 minuten na een verdrinking zijn cruciaal. Na ongeveer 2 minuten verliest een kind het bewustzijn en na 4-6 minuten kan er onherstelbare hersenschade optreden.

Ouders moeten alert zijn op het risico van te klein speelgoed

Elk jaar verdrinken jonge kinderen. Vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen risico. Ik wil ouders op het hart drukken om kleine kinderen geen moment uit het oog te verliezen als ze in de buurt van water zijn. En ook heel belangrijk, dat ze zich geen moment laten afleiden door de deurbel, hun mobiel of een gesprek met de buurvrouw.

Jonge kinderen zien geen gevaar!

Kleine kinderen zijn ondernemend en gaan op ontdekkingstocht. Tegelijkertijd zien ze nog geen gevaar, kunnen geen risico’s inschatten en zijn motorisch nog niet zo handig. Voor je het weet, vallen ze voorover in de vijver of glijden onderuit in het badje. Kortom, toezicht houden en je niet laten afleiden is van levensbelang.

Veilig het water in

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

sos armbandjes bandjes

Veilig op pad met de kids met de SOS armbandjes

Drukke plaatsen bezoeken, ik heb er geen moeite mee maar houdt de kids altijd wel heel goed in de gaten....
Kopie van meisjeskleding

Baby musthaves – Deze spullen zijn super handig!

Er zijn zoveel spullen te verkrijgen voor baby’s maar wat zijn nu echt de baby musthaves. Het allerbelangrijkste is dat...
DSC00720

Review; Olifant bijtring van Mushi…

In 2015 zijn wij, mijn man en ik, op reis geweest naar Thailand. Het land van de olifanten. Prachtig om...