Ikke zelluf doen! Papa’s en mama’s bereid je vast voor…

24 november 2022

Je kent het als ouder wel, de fase waarin kinderen alles ‘zelluf’ willen doen. Een heerlijke periode maar ook eentje waar je als vader of moeder heel veel geduld voor moet hebben. Alles duurt gewoon net een tikkeltje langer dan normaal wanneer je kleine alles zelf wil doen of je moet eerst de boel weer schoonmaken voordat je door kunt gaan met je eigen planning. Voor iedereen die nog aan deze fase moet beginnen, lees het onderstaande goed door, dan weet je alvast een beetje wat je te wachten staat…

Baddertijd

Eén van die dingen is in bad gaan. ‘Ikke zelluf haartjes wassen’ en ook de shampoo en badschuim willen ze zelf uit de fles knijpen. Sindsdien zou een abonnement op de drogist geen overbodige luxe zijn, want de flessen Zwitsal vliegen de deur uit met de hoeveelheid die ze eruit weten te knijpen.

Lang leve het herfstseizoen

Aankleden is ook één van die dingen wat ze dan opeens zelf willen doen. Maar wat een extra tijd neemt dat met zich mee.. Het gewurm van die armpjes en beentjes door de smalle mouwen en broekspijpen en laten we het vooral niet over de sokken en schoenen hebben. Dat heeft al voor menig discussie gezorgd want ‘ik kan dat zelluf’.. Lang leve het herfstseizoen waarbij ze zo de regenlaarsjes inschieten en er niet een eeuwigheid aan veters strikken besteed hoeft te worden.

Speelkamer opruimen

De speelkamer opruimen is iets wat ook in het rijtje thuis hoort van ‘zelluf doen’. Niet per se altijd uit vrije wil maar wel iets wat we hier vanaf jongs af aan aanleren. Na het spelen bergen we de spulletjes altijd netjes op in de daar voor bestemde kasten, Duplo in de bakken en tekenspullen et cetera in de knutseldoos. Hierin wordt ook gestimuleerd dat ze dat zelf moeten doen, menig keer trok ik dan vervolgens de kast open en donderde alles bij het openen direct de kast weer uit. Hier blijven we nog even op oefenen, SAMEN!

Het gegraaf kan beginnen

En dan het allerergste wat er in het rijtje bij hoort. Eten…… ‘Zelluf doen mamaaa’ op een ietwat dwingende toon. De kleine handjes wurmen zich om het bestek en het gegraaf kan beginnen. Meestal eindigen we met meer eten langs het bord en op de grond dan in de mond. Vast heel herkenbaar voor iedereen. Ook altijd zo fijn wanneer ze net schone kleertjes aan hebben. Gelukkig hebben ze daar hele fijne slabbetjes voor en wordt de schade daar enigszins door beperkt. Scheelt weer een rondje omkleden of beter nog kleed pas na het eten om!

Dit zijn nog maar enkele voorbeeldjes van wat je als ouder te wachten staat als je kleintje in de ‘zelluf doen’ fase komt. Je geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld en je zal menig keer even tot 10 moeten tellen wanneer het weer eens tot een felle discussie komt.

Ouders….. SUCCES!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

z8-xmas-24mood0809-24980

Feestkleding voor de kleintjes

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat veel mensen zich klaar maken voor de feestdagen....
Ontwerp-zonder-titel-2

Gespot! Winterjasjes voor de kleintjes

Ben jij al toe aan het winterse weer? De nieuwste collecties stromen de winkels binnen en daar zijn wij meer...
salted-stories-badpak_768x768_124509

Salted Stories – Voor avonturen op het strand

Dit is Salted Stories! Een nieuw UPF 50+ badmodemerk voor kinderen en volwassenen. Twinning met het hele gezin in deze...