Als je gevoelig bent voor gevoel

24 februari 2019

Als kind werd ik vaak bestempeld als verlegen. Iets wat ik bij mijn eigen dochter ook vaak zie gebeuren. Als we tijdens het boodschappen doen worden aangesproken door een vreemde, omdat ze er zo leuk uit ziet vandaag dan draait ze haar hoofd meestal even weg en reageert niet. ‘ Ach ik zie het al, ze is zeker verlegen.’  

Hoogsensitief 

Als we op visite gaan bij iemand voor een verjaardag ontstaat er een situatie waarvan ik al weet hoe die gaat verlopen. Ze is dan even compleet overweldigd door de hoeveelheid mensen, de slingers, het enthousiasme en mensen die op haar af duiken of iets van haar willen. Ze hangt aan mij, kruipt achter mij weg en weer is er iemand die zegt ‘ Oh, is ze verlegen?’.  Of, en deze is nog erger ‘ Je moet ze gewoon dwingen een hand te geven, na tien keer doen ze het vanzelf!’

Nee absoluut nee, we gaan niemand dwingen, mijn dochter is 5 en alles behalve verlegen. Het steekt mij soms dat ze zo wordt neergezet. Haar reactie is op dat moment niet zoals bij andere kinderen, ze komt niet enthousiast aanrennen als ze opa of oma ziet, maar geef haar 5 minuten of misschien 10 om even de situatie te overzien en ze kletst de oren van je hoofd en geeft je een dikke knuffel. Ik heb hier zelf lang mee geworsteld, omdat ik het herken van mijzelf, en ik niet wilde dat zij tegen dezelfde dingen aan zou lopen welke ik als kind heb ervaren.


Moreel wordt er iets van je verwacht, maar wat als je daar niet aan kunt voldoen, gewoonweg omdat het in je hoofd niet werkt. Wat dan? Niemand ziet het aan je, niemand weet wat jij voelt. Haar dwingen werk niet, sterker nog, hoe harder ik roep dat iets moet, hoe dieper haar hakken in het zand gaan. Ik heb besloten om haar op een andere manier erdoorheen te helpen.
Als wij nu op een verjaardag komen dan zeg ik; Fenna is er ook hoor, maar geef haar 10 minuten en ze is er.  En het werkt.

1 op de 5 mensen en dus ook kinderen is hoogsensitief. Iets wat in deze tijd behoorlijk ingewikkeld is. Continu prikkels de druk van social media, netflix, internet en alle mogelijkheden om alles te kunnen zien en doen wat je wilt. Iedereen staat 24 uur per dag aan, maar wat betekent dit voor een HSP’er? Als je hoogsensitief bent raak je snel overprikkeld. Geluiden, geuren, indrukken en emoties komen anders bij je binnen. Veel heftiger. Heftiger kan soms moeilijk zijn, maar ook heel mooi. Het is ook een enorme kracht.

Hoogsensitief  als kracht

In mijn werk als fotograaf maak ik gebruik van deze superpower. In de geboortefotografie en mijn herinneringsfotografie is het soms juist heel fijn dat je mensen aanvoelt. Ik durf te vertrouwen op mijn gevoel. Moet ik even een stapje terug nemen of kan ik juist wat intenser aanwezig zijn.

Ik kan ook ontzettend genieten van haar hoogsensiviteit. Ze merkt dingen op die niemand anders zou zien. Ik herinner mij nog goed dat wij boodschappen gingen doen en door het dorp liepen toen ze plots riep ‘ Mam, dat is een mooie libelle?’. Ik zag hem op dat moment niet en wilde doorlopen. Ze moest en zou hem laten zien. Bij het teruglopen viel mijn mond open van verbazing. De libelle zat op een takje verscholen tussen wat bomen en takken in het perkje. Iets wat je eigenlijk alleen zou zien als je ervoor zou gaan staan en dan nog was hij te missen. We keken er samen extra lang naar. Wat was hij mooi en wat was ik trots op haar superogen.

hoogsensitief

Foto credits: Nancy’s fotografie

Prikkels, prikkels, prikkels

Dat het soms ook erg lastig kan zijn weet ik. Ik zie haar worstelen en herken mijzelf. Afgelopen november hadden we haar eerste kinderfeestje in Monkey Town. Op vrijdagmiddag, dus gelukkig niet heel druk (over prikkels gesproken). Ze keek er al weken naar uit, maar was wel ontzettend zenuwachtig voor haar verjaardag. Op de dag zelf was alle spanning verdwenen, tenminste zo leek het. Bij binnenkomst stond er een grote versierde stoel voor haar klaar. Ik zag haar gezicht en voelde haar spanning. Dit ging hem niet worden.

De medewerkster probeerde haar erin te krijgen, maar hoe meer ze pushte en probeerde hoe harder haar hakken in het zand gingen. Dit ging helemaal mis. Ik voelde en zag het, ze was doodongelukkig. De mevrouw bleef maar doorgaan over die stoel en probeerde als final call nog door te zeggen dat als ze daar niet ging zitten ze anders haar cadeautjes niet kreeg. Dat was voor mij de druppel. Ik heb haar gevraagd of ze ons even wilde laten gaan. Fenna zat inmiddels stilletjes te huilen op haar stoel. Ik vroeg wie van de kinderen op de verjaardagsstoel wilde zitten. Uiteraard waren er genoeg aapjes die dat wilde.

Ik nam mijn dochter even op schoot en fluisterde in haar oor dat het niet erg was. Langzaam voelde ik haar ontspannen en kon ze haar cadeautjes open maken. Daarna was er niets meer aan de hand. De kinderen gingen spelen en het was een super feestje.

Thuis besprak ik dit met mijn eigen moeder. Ik herinnerde mij nog goed hoe mijn kinderfeestjes waren. Huilend bij mama op schoot. Ze moest lachen. ‘ Ik ben gestopt met de kinderfeestjes vieren. Ik deed jou er geen plezier mee.’  Ook bij mij was de spanning en de intensiteit van dat moment zo hoog dat ik er niet van kon genieten. Blijkbaar gaat het van generatie op generatie over. En mijn moeder? Ja, ook zeker hoogsensitief. Daarom voelen wij elkaar zo goed aan.

Hoe ga je om met Hoogsensitief zijn?

Hoogsensitief zijn is echter niet iets wat te behandelen is met een pilletje. Je leert ermee omgaan of niet. Voor ons zijn er wel dingen die goed werken. Deze tips deel ik graag.

1. Niet teveel prikkels.
Een drukke stad, vuurwerk met oud en nieuw, een feestje. Soms is het gewoon echt even genoeg. Je kunt niet alles wegnemen, maar doseren helpt wel.

2. Bewust zijn van de impact van wat je zegt. 
Dingen komen anders en heftiger binnen , nuanceer soms

3. Geniet van de kracht van Hoogsensitief zijn
Ga samen naar buiten, de natuur in en verwonder je. Laat de natuur op je inwerken. Bekijk alles eens met superogen. 

4. Zorg goed voor jezelf. 
Zorg dat je erachter komt wat jou manier van opladen is en stel je grenzen. Je mag even tijd nemen om een situatie in te schatten of te bepalen wat je ergens van vindt. 

5. Doe regelmatig iets creatiefs
Hoogsensitief zijn betekent ook dat je een verhoogde creativiteit hebt. Dit werkt ontspannend. Dus kleur, verf, scheur, fotografeer en ga op in het moment.


Wil je meer lezen over Hoogsensiviteit?

Mijn kind is hoogsensitief van Ilse van den Daele & Linda t’ Kindt

Temperamentvolle kinderen  Eva Bronsveld

Eerste hulp bij Hoogsensiviteit  Elke van Hoof

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn werk en blogs? Neem eens een kijkje op www.bymomphotography.com of volg mij op Instagram en Facebook By mom photography.

 

Lees ook: het leven van een fotograaf >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...
Beeldje-van-de-zwangerschap

Leg jouw zwangerschap vast met een 3D zwangerschapsbeeldje

Echo’s van je kindje in je buik, geboortekaartjes, een babyshower of de eerste foto’s van dat kleine wondertje. Er zijn...
img (2)

Style your baby bump in deze hippe zwangerschapskleding

Hippe zwangerschapskleding is er eigenlijk niet denk je wanneer je zwanger bent. Maar wanneer je goed kijkt zijn er zeker...