Hoe verschillend een tweede zwangerschap kan zijn

10 mei 2019

We verwachten een tweede kindje en zijn helemaal in de wolken. Mensen hadden me al wel vaker gezegd “elke zwangerschap is anders”. En nu ik zwanger ben van ons tweede kindje, kan ik dat toch wel stilaan beginnen beamen. Ons dochtertje is in april 2 jaar geworden en in oktober verwachten we een zoontje. Ik ben dus sowieso in een andere periode zwanger (zomer in plaats van winter), maar verder zijn er nog wel wat zaken die me opvallen.

Tweede zwangerschap

Bij de zwangerschap van ons dochtertje duurde het best lang voordat ik een buikje begon te krijgen. Het begon me zelfs te frustreren; waar bleef die buik nou? Wel, nu met de tweede zwangerschap is dit duidelijk anders. Vanaf week 7 is mijn buik al gezwollen en zaten m’n jeans niet meer lekker. Waar ik tijdens de vorige zwangerschap nog met gemak tot 14 weken in mijn oude kleren kon, draag ik nu sinds week 7 die comfortabele zwangerschapsbroeken weer.

De kwaaltjes komen vroeger

Het lijkt wel of m’n lichaam zich de vorige zwangerschap zo goed kan herinneren, dat het meteen alle bijhorende zwangerschapskwaaltjes weer boven tovert. Tijdens de eerste zwangerschap had ik pas vanaf het tweede trimester last van bekkeninstabiliteit en het laatste trimester pijn in m’n benen door de toegenomen druk op m’n anders. Wel, nu heb ik dit al vanaf het eerste trimester. En mijn peutertje in de autostoel en in/uit bedje heffen doet hier helaas niet veel goed aan. Oh ja, en dat nachtelijke plassen is ook al terug sinds de eerste maand.

Innestelingsbloeding

Hier wordt niet altijd over gepraat, maar toen ik probeerde zwanger te worden is dit toch een symptoom waar ik wel op lette. En ik vermoed dat ik niet de enige ben. De eerste zwangerschap had ik een duidelijke innestelingsbloeding. Ik dacht zelfs dat het gewoonweg niet prijs was, tot de bloeding plots stopte en niet meer terug kwam. Nu ik zwanger ben van ons zoontje, heb ik nog geen druppel bloed verloren.

Tweede zwangerschap is een andere beleving

En ja, het klopt wat ze zeggen. Wanneer er al een kindje rond loopt, sta je veel minder stil bij jouw zwangerschap. Je hebt er nu eenmaal minder tijd voor. De weken vliegen voorbij, en voor je het weet heb je de app niet meer gecheckt en is de baby gegroeid van een kiwi naar een avocado in no time. Maar ik probeer er met volle teugen van te genieten, omdat dit normaliter de laatste keer is dat ik zwanger zal zijn. Want met twee kindjes, is ons gezinnetje compleet.

Hoe beleef jij je tweede zwangerschap? Of misschien wel je derde of vierde zwangerschap? Misschien verschilt ze nog veel meer? Of beleef je ze net helemaal hetzelfde?

tweede zwangerschap, verschillen tweede zwangerschap en eerste zwangerschap

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel

De beste accessoires voor zwangere vrouwen

Zwanger zijn heeft iets magisch over zich, maar brengt ook wat obstakels met zich mee. Gelukkig zijn er vele accessoires...
IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...