Hoe uw foto’s er beter uitzien‍

20 oktober 2022

De camera is een van de belangrijkste kenmerken van elke telefoon, maar dat betekent niet dat het de enige is die telt. Sommige telefoons hebben ongelooflijke camera’s en andere hebben uitstekende software. Met andere woorden, er zijn veel factoren die een goede foto maken. Als u veel foto’s maakt met uw telefoon en de kwaliteit ervan wilt verbeteren, blijf dan lezen om te ontdekken hoe u dat kunt doen. Iedereen heeft slechte dagen waarop ze foto’s maken die ze helemaal niet mooi vinden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een foto er beter uit te laten zien dan hij eigenlijk is. Van de juiste belichting en het juiste contrast tot het kiezen van de beste filter of achtergrond, weten wat een foto er goed laat uitzien zal je helpen om hem vaker te maken. Hier zijn 9 tips om je foto’s er beter uit te laten zien.

Verbeter de kleur van uw foto’s

Afhankelijk van uw camera kunt u misschien de kleurinstellingen van uw camera aanpassen. Als dat kan, zorg er dan voor dat je de optie inschakelt die automatisch de witbalans aanpast op elke foto die je maakt. Dit zorgt ervoor dat je foto er zo natuurgetrouw mogelijk uitziet. Als je een paar minuten de tijd hebt, gebruik dan de handmatige modus om een paar foto’s te maken in verschillende lichtomstandigheden, en pas vervolgens de kleur aan zodat ze er allemaal hetzelfde uitzien. Als je deze optie niet hebt, is een andere manier om de kleur aan te passen het toevoegen van een kleurenfilter met een app als Darkroom of Polarr. Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je foto’s er zo consistent mogelijk uitzien.

Gebruik geen flitser tenzij het moet

Als algemene regel geldt dat je nooit flitser moet gebruiken bij welk type fotografie dan ook. Tenzij je in een volledig donkere kamer bent, zal de flitser op je telefoon je onderwerp uitwassen en het wit en spookachtig doen lijken. De enige keer dat je de flitser moet gebruiken is als je een video maakt en het licht daarvoor nodig hebt, of als je je in zo’n situatie met weinig licht bevindt dat er absoluut niets zichtbaar is zonder flitser. Probeer uw onderwerp zo mogelijk weg te houden van de directe lichtbron, zodat u natuurlijk licht kunt gebruiken in plaats van uw flitser.

Draai uw camera

Dit klinkt raar, maar als je je camera opzij draait terwijl je een foto maakt, krijg je een veel interessanter beeld. Dit is geweldig voor landschappen of gebouwen die je in hun volle vorm wilt laten zien, maar niet als een traditionele opname met alles in beeld. Draai je camera 45 graden voor een landschapsfoto en ongeveer 90 graden voor een portretfoto. Het verschil met een traditionele foto maakt je foto’s interessanter, vooral als je je telefoon zijwaarts draait.

Gebruik een statief

Als je een foto maakt waarvoor je absoluut stil moet staan (zoals een opname met lange belichting of een foto van iets onder water), dan moet je een statief gebruiken. Statieven zijn goedkope en eenvoudige accessoires waarmee je een veel professionelere foto kunt maken dan wanneer je de telefoon langere tijd vasthoudt. Je kunt een smartphone-statief gebruiken, of als je een nog stabielere foto wilt maken, probeer dan een ministatief dat in je zak past.

Controleer je belichting

Dit is iets wat je altijd moet doen voordat je een foto maakt, maar met een smartphone is het extra belangrijk. Als je de belichting van je telefoon per ongeluk op automatisch laat staan, laat hij de sluiter meestal te lang openstaan, waardoor je foto te donker wordt. Om je belichting te controleren, zoek je een oppervlak met een toonbereik waarop je zowel de lichte als de donkere plekken kunt zien. Zie je zowel de lichte als de donkere vlekken op het oppervlak, dan is de belichting correct. Zie je alleen de lichte vlekken, dan is de belichting te laag en wordt de foto overbelicht. Zie je alleen de donkere vlekken, dan is de belichting te hoog en is de foto onderbelicht.

Experimenteer met filters en achtergronden

De beste manier om een foto eruit te laten zien alsof hij met een bepaalde stijl is genomen, is door dezelfde achtergronden en filters te gebruiken die de fotografen gebruiken. Als je bijvoorbeeld in Parijs bent en wilt dat de Eiffeltoren Foto eruit ziet alsof hij door een professional is gemaakt, kun je op Instagram de Eiffeltoren Filter gebruiken om dezelfde achtergrond te hebben als de echte. Je kunt ook proberen de tijd van de dag te veranderen, waardoor het uiterlijk van de foto ook aanzienlijk verandert. Deze tactiek is ook handig als je een bepaalde look uit een foto wilt halen. Als je bijvoorbeeld de kerstverlichting uit een foto wilt halen, kun je het zwart-wit filter binnen Instagram gebruiken om de lichtjes te verwijderen. Het beste hieraan is dat je niet hoeft te betalen voor een dure bewerkingstool.

Wees niet bang voor HDR

HDR staat voor High Dynamic Range, en het is een functie die sommige telefoons hebben ingebouwd. Hiermee kun je foto’s maken met een groter bereik aan licht omdat het drie foto’s met verschillende belichtingen neemt en deze combineert tot één. Het kan bijvoorbeeld een foto nemen met een normale belichting, een die overbelicht is en een die onderbelicht is en deze dan samenvoegen tot een foto met een groter lichtbereik. Als je telefoon een HDR-functie heeft, wees dan niet bang om die te gebruiken.

Stel scherp voordat je de vorm verandert

Dit is een geweldige tip om de focus van je foto te verleggen. Dit betekent dat je het midden van je foto kunt veranderen om hem te vervagen of te verscherpen. Als u de vorm van een foto wilt veranderen om het onderwerp dichterbij of verder weg te laten lijken, gebruik dan niet de zoomfunctie. U moet de foto altijd eerst scherpstellen en dan opnieuw vormgeven met de schuifknop, of u kunt de dienst https://nl.depositphotos.com/upscaler.html gebruiken, waarmee u de foto kunt vergroten zonder kwaliteitsverlies. Dat komt omdat in- of uitzoomen de foto alleen vervormt zonder de focus te veranderen, waardoor de foto er onscherp uitziet.

Conclusie

Goede foto’s maken is geen sinecure, zeker niet met de beperkingen van een smartphone. Maar met de tips in deze gids kun je betere foto’s maken dan ooit tevoren. Van kleurverbetering tot het gebruik van HDR, deze tips helpen je betere foto’s te maken. Dus of je nu foto’s maakt met je telefoon of met een andere camera, deze tips helpen je foto’s er beter uit te laten zien.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...