Hoe moet je weeën wegpuffen

13 september 2021

Het eind van je zwangerschap komt in zicht en dat is best een spannende periode. De buik waar nu je baby veilig en geborgen in zit is er straks niet meer. Dan zul je je kleintje in je armen kunnen houden, liefhebben, knuffelen en verzorgen. Hoe fijn is dat!?! Maar eerst nog bevallen en dat is geen pretje. Het is keihard werken en doet pijn. Het is dan ook belangrijk dat je goed blijft ademen, want dat kan de bevalling makkelijker maken. Maar hoe moet je weeën wegpuffen? 

Hoe moet je weeën wegpuffen?

Als de weeën goed doorzetten, komt het hormoon endorfine vrij, dat is een natuurlijke pijnstiller en helpt hiermee de bevalling makkelijker door te zetten. Als je pijn hebt, kun je waarschijnlijk niet stilzitten en ga je heen en weer bewegen. Dat wiebelen ontspant en helpt de baby in de juiste positie te komen. Als je je verzet tegen de pijn, dan komt er meer adrenaline vrij in je lichaam. Dat houdt de ontsluiting en de aanmaak van endorfine tegen. Probeer ook te bedenken dat zodra de baby uit je lichaam is, je geen pijn meer voelt. En is de pijn niet draaglijk, dan is het gewoon mogelijk om pijnbestrijding te vragen bijvoorbeeld in de vorm van een ruggenprik.

Puffen kan je helpen bij het opvangen van pijnlijke weeën in de laatste fase van je ontsluiting. Je uitademing duurt langer dan je inademing. Daardoor krijgt je lichaam een sein om je hartslag en bloeddruk te laten dalen. Ook maak je endorfine aan in plaats van adrenaline, waardoor je pijn kan verminderen. Bij puffen adem je niet te diep in en blaas je in drie keer uit door je mond. Twee keer kort en de laatste uitademing mag langer zijn, zodat je longen leeg raken.

TIP: Samen met je partner puffen (zoals jullie geleerd hebben tijdens de zwangerschapscursus) kan je helpen om een hyperventilatie te voorkomen! Laat hem je helpen, zodat hij zich ook nuttig kan maken.

Lees ook: Je partner tijdens de bevalling >>

Ademhaling tijdens de bevalling

Er zijn een paar belangrijke redenen om ademhalingsoefeningen te doen tijdens je bevalling. Zo krijgt je baarmoeder meer zuurstof, waardoor ze haar werk beter kan doen. Ook kunnen je weeën krachtiger worden, met als gevolg dat je bevalling eerder begint. Wanneer je op de juiste manier ademt, ben je ook rustig als de weeën heftiger worden.

Je maakt gebruik van de roosademhaling als je persdrang hebt, maar nog niet mag persen. Bij deze ademhaling is het belangrijk dat je rustig bent en blijft, anders kun je gaan hyperventileren. Dat komt omdat het een hoge ademhaling is die je niet meer kunt beheersen als je in paniek bent. Het is de bedoeling dat je zacht door je mond en neus tegelijk inademt en vervolgens ook op die manier uitademt. Houd je hoofd hierbij iets omhoog, met je neus in de lucht.

Lees ook: Hoe moet je bevallen? >>

Borstademhaling

Je maakt gebruik van de borstademhaling wanneer je merkt dat je door pijn tijdens weeën bijna geen lucht krijgt. Op dat moment heeft je lichaam in korte tijd veel zuurstof nodig om te vechten. Je ademt dan in door je neus en blaast de borstkas als het ware op. Daarna adem je langzaam uit. Het voordeel van deze ademhaling is dat je geen druk uitoefent op je middenrif, waardoor je buik ontspannen blijft. Maar na een lange tijd kun je je borst- en schouderspieren belasten. Stap dan over naar een andere ademhaling.

Buikademhaling

Dankzij de buikademhaling raak je ontspannen voor en tijdens je bevalling. Tussen de weeën door komt je baarmoeder ook tot rust en de placenta wordt weer goed doorbloed. Daardoor krijgt je baby genoeg zuurstof. Je haalt hierbij diep en rustig adem. Dus merk je dat je gespannen bent? Ga op een handdoek zitten, recht je rug en leg je handen op je buik. Dan adem je in naar je handen, waardoor je buik bol wordt. Als je vervolgens langzaam uitademt, voel je je buik weer inkrimpen.

Meer informatie over bevallen doe je zo vind je in het boek Veilig Bevalen van Beatrijs Smulders

Tips om de bevalling zo draaglijk mogelijk te houden:

  • elke wee brengt je weer dichter bij je baby
  • probeer te ontspannen; je baarmoeder is een spier die moet openen. Door te ontspannen gaat het stukken ‘makkelijker’
  • zoek een houding die jij prettig vindt om de weeën op te vangen
  • een warme douche of een massage kan ontspannend werken
  • probeer met de pijn mee te gaan en je er niet tegen te verzetten
  • denk aan het mooie mensje dat je straks op de wereld gaat zetten.

Boeken aanraders:

Tijdens zwangerschap: Veilig zwanger

Bevalling: Buskruit met muisjes en  Veilig bevallen

Kraamtijd: Veilig door de kraamtijd 

Babyboek: Oei ik groei

Hoe moet je weeën wegpuffen

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

vroeggeboorte

Behandeling met progesteron geeft beter resultaat bij vroeggeboorte

Zwangere vrouwen die rond 20 weken zwangerschap een korte baarmoedermond hebben, hebben een verhoogde kans om te vroeg te bevallen....
image-2

Je kraamtas klaarmaken: hoe en wanneer begin je met de voorbereidingen?

Aanstaande ouders kijken ongeduldig uit naar de komst van hun baby. Van de vele voorbereidingen voor de grote dag, is...
geboorteplan maken

Geboorteplan: Zet jouw wensen op een rijtje. (Incl gratis pdf)

Fijn voor jou, je partner én je verloskundige of gynaecoloog: een geboorteplan. Jij en je partner zetten op papier wat...