‘Knettergek dat je zo iemand op je kids laat passen’

31 maart 2019

Wanneer je een baby krijgt, dan komt er ook vaak een moment dat je dat kleine, onschuldige en lieve hummeltje achter moet laten bij iemand anders. Ikzelf moest bij elk kind even een paar keer slikken, maar ik vond het aan de andere kant ook heel fijn om weer aan het werk te gaan. Even wat anders dan voedingen, luiers en dat soort zaken. Onze kinderen worden opgevangen door een gastouder.

Gastouder als opvang voor de kinderen

Een ontzettende lieve vrouw die toevallig vlak achter ons woont. Ze brengt onze oudste twee naar school als ik werk en past op onze jongste. Ze haalt de oudste twee aan het einde van de dag weer op, neemt ze mee naar huis en vangt ze daar op totdat een van ons ze op komt halen.

Lees ook: Oppas from hell >>

Onze kinderen gaan altijd met plezier naar haar toe en komen vaak vol verhalen en met een tas vol knutsels thuis. We drinken regelmatig een kopje koffie samen en kunnen het samen erg goed vinden. Omdat zij zelf moeder is van vier (oudere) kinderen vraag ik haar regelmatig om advies en herkent ze eventuele zorgen en dillema’s waar je als ouder soms tegenaan loopt. We hebben ook veel lol samen.

‘Je bent knettergek’

Enkele maanden geleden kreeg ik een aanvaring op het schoolplein met een andere ouder. Tot mijn grote verbazing zei een moeder: “Je bent knettergek dat je ‘zo iemand’ op je kinderen laat passen.” Ik vroeg wat ze precies bedoelde met ‘zo iemand’.

Ze doelde op het feit dat onze gastouder een hoofddoek draagt. Ze is moslima.

Intense woede maakte zich van mij meester. Ik stond midden op het schoolplein, dus tekeer gaan kon ik niet. Maar ik heb haar wel even haarfijn uitgelegd hoe ik over haar opvatting dacht. Trillend op mijn benen van woede ben ik naar huis gegaan. Een beduusde vrouw achterlatend.

Discriminatie

Discriminatie komt in Nederland nog volop voor. Hoe haal je het in je hoofd om te oordelen over iemand die je niet kent, alleen omdat ze toevallig gelovig is? Ik vind het prachtig dat mijn kinderen toevallig een andere cultuur zien. Ik vind het een mooie gedachte. Zij zien die hoofddoek niet. Ze zien alleen die lieve vrouw die spelletjes met ze doet, die ze knuffelt als ze gevallen zijn, die ze terecht wijst als ze iets doen wat niet mag. Zij zien iemand die ze meeneemt naar de speeltuin, waar ze hun schoen mogen zetten rondom 5 december. Iemand die bijzondere, oh zo lekkere, dingen kookt. Iemand waar ze hunzelf mogen zijn en waar het gezellig is.

Ik breng mijn kinderen naar onze oppas, die geweldig voor hen én voor ons is. Dat is alles wat telt. Verder niets.

Hoe heb jij de opvang voor je kinderen geregeld?

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...