Gaat jouw kind straks tot de Indoor generatie behoren?

30 november 2023

Er zijn veel verschillen in de manier waarop onze kinderen opgroeien in vergelijking met vroeger. Eén van de belangrijkste verschillen is de mate waarin onze kids hun tijd thuis doorbrengen. Het is de eerste generatie die over het algemeen vaker binnen te vinden is. Gaat jouw baby straks tot deze zogenoemde ‘Indoor generatie’ behoren?

Wat maakt dat kinderen meer binnen zijn?

Het eerste waar we aan denken bij kinderen die binnen zitten, zijn televisie, tablets en online games. Daardoor hebben zij meer afleiding dan ooit waardoor ze er simpelweg niet aan denken om naar buiten te gaan.

Ook wij als ouders dragen er wel eens bij aan dat onze kids meer tijd voor een scherm doorbrengen. Bijvoorbeeld als we aan het koken zijn en het wel lekker rustig is als de kids tv kijken.

Het kan ook zijn dat we even rustig een (telefoon)gesprek willen voeren of iets moeten afmaken voor ons werk. Een film, serie of game is dan perfect om de kinderen bezig te houden en even niet te hoeven opletten.

Daar komt bij dat er buiten soms ook minder mogelijkheden zijn om te spelen. Auto’s en fietsers rijden harder, straten zijn drukker en er verdwijnt steeds meer openbaar groen. Ook speelplekken hebben te lijden onder gemeentelijke bezuinigingen.

Dan is er nog de media die ons dagelijks nieuws voorschotelt van over de hele wereld. Dit maakt dat we ons veel meer bewust zijn wat er in de wereld gebeurt. Mogelijk zijn we hierdoor ook voorzichtiger en meer beschermend geworden.

Onze risicomijdende cultuur doet er nog een schepje bovenop. Daardoor hebben we onze kinderen liever in het oog dan dat we ze uit het oog verliezen. En dat gaat binnen nu eenmaal gemakkelijker dan buiten.

De voordelen van binnen zijn

Binnen zijn kan heerlijk zijn voor kinderen. Op een kleed met duplo of lego spelen, hutten bouwen, tekenen aan tafel of lezen op de bank zijn activiteiten waar kinderen ontzettend van kunnen genieten. Dezelfde activiteiten prikkelen hun verbeeldingskracht en stimuleren hun sociale en motorische ontwikkeling.

Ook spelletjes hebben kinderen naast plezier veel te bieden. Afhankelijk van het soort spel kunnen ze hun cognitieve vermogen verbeteren en hun motorische en sociale vaardigheden vergroten. Dat geldt zowel voor offline als online spellen.

Leren omgaan met emoties of je verplaatsen in anderen is ook mogelijk met spellen, al heb je ook games die bedoeld of onbedoeld het tegendeel bewerkstelligen.

Anders dan offline spellen hebben online games één groot nadeel: de meeste zijn gemaakt om de aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Bovendien kijken kinderen tijdens het gamen voortdurend in een lamp. Dat kan lichamelijke klachten geven, zoals droge ogen en slechter slapen.

Buiten zijn kan deze klachten tegengaan en bijdragen aan de algehele gezondheid van kinderen. En buiten zijn doet nog meer voor onze kids.

De voordelen van buiten zijn voor kinderen

Buiten zijn brengt kinderen in contact met de elementen, met de natuur, met anderen en zichzelf. Hier komen ze kinderen tegen met wie ze kunnen spelen en hun krachten kunnen meten.

Buiten krijgen kinderen lekker veel zuurstof en neemt hun doorbloeding toe. Daardoor voelen ze zich fris en worden ze actief. Zo komen ze vaak zelf op creatieve spelletjes. Het kan ook zijn dat de omgeving of andere kinderen hen hiertoe aanzetten.

Omgevallen bomen, zand en water zijn perfecte speelmaterialen die de verbeeldingskracht van kinderen prikkelen en hen uitnodigen te bewegen en op avontuur te gaan. Zo doen ze veel leerzame ervaringen op die goed zijn voor hun zelfvertrouwen en ontwikkeling.

Ook het voelen van de kracht in hun lijf doet iets met kinderen. Na een dag in de buitenlucht zijn ze lekker moe en slapen ze beter. Op een zonnige dag in de zomer kan hun lichaam daarnaast lekker veel vitamine D aanmaken.

Het heldere licht buiten draagt bij aan het humeur, de concentratie en het leervermogen van kinderen. Schone lucht is ook goed voor de luchtwegen en groen helpt om te ontspannen. Allemaal redenen om ervoor te zorgen dat kinderen iedere dag buiten zijn.

Wat is nog meer belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?

We zagen al dat buiten zijn bijdraagt aan beweging en voldoende slaap. Daarnaast is gezonde voeding belangrijk voor kinderen. Niet alleen om genoeg vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Ook gezonde eiwitten en vetten zijn essentieel voor de gezondheid van kinderen. Eén vetzuur is vooral belangrijk als het om de ontwikkeling van kinderen gaat. We hebben het dan over omega 3, dat je vooral in vette vis, zeevruchten en algen vindt.

Omega 3 is zowel belangrijk voor het brein als de ogen van kinderen. Zelfs als ze nog in je buik zitten. Besteed daarom al tijdens de zwangerschap voldoende aandacht aan dit vetzuur en neem eventueel een supplement om te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt. Hier vind je de beste visolie capsules.

Bronnen

Bento, G. et al. (2017). The importance of outdoor play for young children’s healthy development. Porto Biomedical Journal, 2, 5, 157-160.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Toenemende armoede in Nederland leidt tot tekort babypakketten

Er is een landelijk tekort aan babypakketten voor baby’s die in armoede geboren worden. Stichting Babyspullen, die gezinnen in armoede...
moederschap

Moederschap – soms voel ik me een andere moeder

Ik lees verhalen, hersenspinsels en ervaringen van andere moeders online en op social media. In veel van die gevallen voel...
het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...