Fietsen tijdens zwangerschap in Argentinië

17 oktober 2017

Een groot gemis in Argentinië vind ik toch wel het fietsen. Niet dat ik hier niet fiets, ik probeer juist zoveel mogelijk per fiets te doen, gewoon makkelijker (i.v.m. parkeren) dan met de auto. fietsen tijdens zwangerschap

Fietspaden zijn er sinds een aantal jaar, wat een geluk! Tijdens mijn stage in 2006 was het echt ondénkbaar om de fiets op te gaan. Er wordt veel geïnvesteerd in fietspaden. Maar het onderhoud daarvan, dát is een heel ander verhaal. Ook ontbreekt er af en toe enige logica van de fietspaden, ze stoppen gewoon bij een druk punt en dan maar zien hoe je je weg vervolgt. Eigenlijk mag ik niet klagen, dat je fietst op een gereserveerd stuk van de weg, is al een luxe hier. Het is wel oppassen, automobilisten zijn zéker geen fan van fietsers en er gebeuren veel ongelukken (hoewel velen ook niet weten hoe ze moeten fietsen!).

Fietsen tijdens zwangerschap kan best. MAar met 15 weken zwanger heb ik een klein ongelukje met de fiets gehad. Gevolg: een lichte hersenschudding en twee flinke bulten op mijn hoofd. Mijn verloskundige kon al niet geloven dat ik überhaupt nog op de fiets stapte (kom op… 15 weken)! Want ik bracht hiermee ook mijn kindje in gevaar! Ok, ok, zal het niet meer doen (yeah right…) en snel gingen we na dat gesprek naar huis… Met de fiets weliswaar!

Fietsen tijdens zwangerschap

Een paar weken heerlijk genoten in Nederland, alle Nederlandse lekkernijen voor een heel jaar weer ingehaald (stapels boterhammen met echte pindakaas, komijnekaas is opeens favoriet en de bitterballen niet aan te slepen). En als de geplande vier weken ook nog eens zes weken vakantie worden, ja dan moet er wel wat bewogen worden natuurlijk! Dus heerlijk het bos in (ook echt een gemis in Buenos Aires) en lekker de fiets op! Een paar kilometer fietsen, terrasje pakken verderop, heerlijk! Elke keer dacht ik aan de woorden van mijn verloskundige, als ze mij nu toch eens zou zien… Van de fietsende moeder met pasgeboren baby in draagzak had ze gelijk een hartverlamming gekregen!

Eenmaal terug wilde ik natuurlijk gewoon de fiets weer op. Maar met die groeiende buik merk ik toch wel dat je hier meer handelingen doet op de fiets, goed achterom kijken, vaker remmen, vaker afstappen in het hectische verkeer etc. Daarbij de afkeurende blik van de vrouw bij de bushalte, het ongeloof van de autobestuurder die langs raast…. Ik heb het gevoel dat iedereen mij afkeurend aankijkt, een zwangere vrouw op de fiets! Dat kan écht niet! Ok, ok, ik heb het nog een weekje volgehouden, maar door al die afkeurende blikken en het stemmetje van mijn verloskundige in mijn hoofd, denk ik nu; tja.. dit is toch echt anders Nederland, misschien moet ik toch maar gehoor geven…

Zwanger zijn heeft zijn voordelen

Meer openbaar vervoer dus, ideaal hoor! Iedereen springt al op voordat ik een voet in de bus of metro zet. Ik voel me soms net Mozes die vrij pad krijgt! Argentinië kent veel chaos, maar één ding waar Argentijnen echt de beste in zijn is rijen maken. Efficiency is soms ver te zoeken, dus overal lange rijen: bij de kassa, pinautomaat, bushalte (iets waar ik me kapot aan erger in Nederland waar ze dat niet doen en zsm de bus in sprinten) in ieder geval, iedereen wacht hier netjes op zijn beurt! Zwangeren hebben hier dus prioriteit, voorrang bij alles. Gisteren werd ik nog aangesproken waarom ik niet voorging bij het pinnen (er stonden acht mensen voor mij). Ik bedankte vriendelijk totdat meerdere mensen zich ermee gingen bemoeien en ik dus maar gehoorzaamde. Alles gaat zo een stuk sneller! Ik moet er maar van genieten zolang het kan. Zelfs speciale parkeerplekken vooraan bij de shopping, hoe luxer wil je het hebben de laatste weken van je zwangerschap?!

LEES OOK:

fietsen tijdens zwangerschap

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...