Hij mag toch wel een snoepje?

15 april 2018

Al vanaf het moment dat ik zwanger was begon ik na te denken over gezonde voeding voor onze kleine. Zo vond ik de keuze om borstvoeding te geven vrij makkelijk, dit wilde ik zeker proberen maar als het te moeizaam zou gaan was het niet anders, dan moest Dex flesvoeding krijgen.

Vlak nadat hij geboren werd hebben ze hem aangelegd zoals ze dat noemen. Dex vond het te moeilijk en was moe en versuft van de bevalling, later nog maar eens proberen werd er gezegd. Oké prima doen we, dacht ik. Maar toen ook de tweede en derde poging uitliepen op niets wou ik opgeven. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan en heb ik met hulp van mijn lieve kraamverzorgster en een lactatiekundige uit het ziekenhuis toch 12 weken borstvoeding kunnen geven.

Toen de tijd voor zijn eerste hapjes waren aangebroken heb ik daar veel over gelezen op internet. Het advies is te beginnen met een groentehapje. Zo gezegd, zo gedaan, Dex vond het vanaf de eerste hap heerlijk! Nadat hij een paar weken alleen groentehapjes had gekregen hebben we ook fruit aan hem gegeven en ja hoor: ook dat ging er is als koek. Eigenlijk heeft Dex nooit potjesvoeding gekregen, ik vond het idee van conserveringsmiddelen en andere bende geen fijn idee in een klein baby lijfje. Veel variaties heb ik hem gegeven en telkens at hij alles zonder aarzelen op.

Nu Dex bijna twee is, is hij nog steeds een makkelijke eter. Hij heeft zeker fases waarin hij boos wordt wanneer hij groentes moet eten, zijn voorkeur gaat uit naar vlees, maar tot nu toe heb ik er nog nooit moeilijk over gedaan als hij een avond zijn gezonde groenten niet at. Ik weet dat dit de volgende dag weer heel anders kan zijn.

Snoepen kleine kinderen

Maar nu komt de volgende uitdaging; snoep. Steeds vaker kom ik in winkels en krijgt Dex bij de kassa snoep of koek aangeboden. Laatst kreeg hij een spekje aangeboden. “Wil je een spekje?” vroeg de caissière aardig aan hem. Al voor Dex het kon zien bedankte in de vrouw vriendelijk en vertelde dat hij geen snoepjes mag van mij. De vrouw keek mij verontwaardigd aan en zei; “hij mag toch wel een spekje?”

‘Uhmm nee, dacht ik bij mijzelf, dat zeg ik toch net?’ Maar ik hield het netjes: “nee, bedankt en tot ziens.” Toen ik de winkel uitliep bleef het in mijn hoofd rondspoken: ben ik nou zo streng? Is het vreemd dat hij nog nooit een snoepje heeft gegeten? Wat kan je aan jezelf gaan twijfelen op zo’n moment.

Thuis eet Dex echt wel eens een koekje, maar hij is ook nog steeds heel blij met een doosjes rozijntjes of een extra stuk fruit. Ook gaat hij ook naar de opvang, gelukkig hebben ze een beleid waar er geen snoep uitgedeeld mag worden. Ook heeft hij lieve opa’s en oma’s die onze keus accepteren en Dex eet ook daar nooit snoep. Maar ik vraag mij wel af wanneer ik ons standpunt wat meer los moet laten….

Lees ook: Kinderen en snoepen, altijd een strijd >>
Lees ook: Zwangerschapskwaal: onverzadigbaar eten! >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

eerste keer tandarts

De tandenavonturen van onze peuter: voor het eerst bij de tandarts

Onze zoon is voor het  eerst bij de tandarts geweest. Dit vinden we een belangrijke mijlpaal! Niet alleen om de...
huilbaby

Hoe sus je jouw huilbaby? + vijf tips

Een huilbaby is een baby die minimaal drie dagen per week gedurende drie uur huilt. Om erachter te komen of...
moederschap

Moederschap – soms voel ik me een andere moeder

Ik lees verhalen, hersenspinsels en ervaringen van andere moeders online en op social media. In veel van die gevallen voel...