De eerste Moederdag

5 mei 2020

Stiekem hechte ik vroeger nooit echt veel belang aan moederdag. Uiteraard feliciteerde ik mijn eigen mama telkens, en toen ik zelf een kind was knutselde ik ook graag iets dat ik dan met veel trots aan haar overhandigde. Maar verder stond ik er niet echt bij stil. In Antwerpen (België) vieren we Moederdag traditiegetrouw in augustus in plaats van mei, waardoor het commerciële aspect sowieso iets minder voelbaar is.

Moeder zijn

Maar nu ik zelf mama ben geworden, ligt dat echter anders. Plots besef ik wat het eigenlijk betekent om mama te zijn. Negen maanden een kindje dragen met alle nodige zorgen, twijfels en ongemakken. Aansluitend de zwaarste fysieke inspanning van je leven te moeten leveren, om dan vervolgens een rollercoaster te ondergaan waarbij je plots tot mama wordt gebombardeerd en alle mogelijke emoties door je heen razen. En dan start nog maar het “mama zijn” … .

Eerste moederdag

Mama zijn is prachtig, maar ook kwetsbaar, moedig en vol met twijfels. Moeder zijn is best iets om trots op te zijn. En toen die eerste Moederdag er dan aankwam, zag ik dat ook best wel een beetje als “mijn” dag. En, nog meer dan ooit te voren, als de dag van mijn eigen mama. Want plots begreep ik helemaal wat mijn moeder ook had doorstaan, en liep mijn hart over van respect. Opeens zag ik in dat die onvoorwaardelijke liefde ongelooflijk mooi is, maar ook gepaard gaat met heel wat onzekerheid en kwetsbaarheid. Om dan nog te zwijgen over de slapeloze nachten, permanente verkoudheden en hormonentsunami’s. Voor mij is het duidelijk; wat mijn mama voor mij deed en nog steeds doet, dàt wil ik ook doen voor mijn kleine schat.

Eerste knutselwerkje

En wat vond ik het leuk, toen mijn kleine meid Charlotte haar eerste moederdag knutselwerkje mee naar huis nam. Voor mijn eerste Moederdag had ze (ahum, met veel assistentie van de juffen) een schattig papieren theekopje geknutseld met daarop een glitterafdruk van haar handjes en een mooi versje. Wat een fiere mama was ik, toen ik dat kleine knutselwerkje in handen kreeg. Zelfs al had kleine Charlotte er zelf geen besef van, voor mij was dit zo’n mooi en vertederend gebaar. Dat maakte die eerste Moederdag extra speciaal.

Voor alle lieve mama’s, bij deze een prachtige moederdag gewenst. Mama zijn is een challenge, en hé, je doet dat goed! Dit is jouw dag, en je mag er fier op zijn ook. Feest ze!

Lees ook: respect voor alle moeders >>

Moederliefde >>

Een speciaal cadeautje voor moederdag >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...
Beeldje-van-de-zwangerschap

Leg jouw zwangerschap vast met een 3D zwangerschapsbeeldje

Echo’s van je kindje in je buik, geboortekaartjes, een babyshower of de eerste foto’s van dat kleine wondertje. Er zijn...
img (2)

Style your baby bump in deze hippe zwangerschapskleding

Hippe zwangerschapskleding is er eigenlijk niet denk je wanneer je zwanger bent. Maar wanneer je goed kijkt zijn er zeker...