In de eerste jaren leert je baby veel, dat merk ik nu wel met Lauren. De meest bijzondere ontwikkeling op dit moment is het leren lopen. En dan denk ik af en toe: waar blijft de tijd. Een jaar geleden was je nog zo klein, had ik zelfs nog verlof. En nu… ben je in één keer zo ‘groot’. En je zet zelfs al de eerste baby stapjes. Dag baby, hoi dreumes.
Bekijk deze goede eerste schoentjes >>
Eerste baby stapjes
Lauren begon ongeveer rond de 9 maanden zich voorzichtig op te trekken, en daarna volgde al snel het racen langs de meubels. Ze maakte voorzichtig de eerste stapjes al terwijl ze zich goed vasthoud. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, het is dan ook echt niet erg als je kleintje een paar maanden eerder of later loopt. Ik zie bij Lauren dat haar zelfvertrouwen en balans groeit. Ze wou eerst met haar twee handjes mijn handen vasthouden, maar ze stapt nu over naar 1 hand vasthouden. In het begin vond ze dit maar eng en raar. Je kon aan haar gezichtsuitdrukking zien van wat doe ik nu? Leren lopen gaat met vallen opstaan. Dit hoort erbij, zorg natuurlijk wel dat omgeving veilig is.
Baby schoenen
Bij het zetten van de eerste baby stapjes zijn baby schoenen voor binnen nog niet nodig. Op blote voeten lopen stimuleert de ontwikkeling van de balans van je kleintje. Zorg dan wel voor een ondergrond die zacht is en niet te koud. Let ook op dat blote voetjes kwetsbaarder zijn voor scherpe en zware dingen. Je kunt je kleintje ook sokjes met antislip-stukjes of zachte leren slofjes aandoen. Zeker bij een gladde of koude ondergrond is dit fijn. Dit laatste heb ik vooral gedaan met Lauren, ik heb twee paar babyslofjes en één paar schoenen met een baby-proof zool van ShoesMe.
Tips leren lopen
Zoals elke moeder en/of vader ben je super trots dat je kleintje bijna alleen de eerste stapjes zet en deel je dit ook graag met anderen. Ook met anderen die al kinderen hebben die net kunnen lopen, door deze gesprekken te delen krijg je ook veel tips. Hieronder tips voor het lopen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je kleintje op zijn/haar eigen tempo leert lopen.
- Een gladde ondergrond is niet fijn om te leren lopen.
- Geef je kleintje de tijd en ruimte om regelmatig te oefenen. Zware meubelen zijn ideaal om zich aan op te trekken.
- Vallen en opstaan hoort bij het leren lopen. Zorg wel voor een omgeving waarbij je kleintje relatief veilig kan vallen. Blijf ook altijd in de buurt als je kleintje net leert lopen.
- Complimenteer je kleintje zoveel mogelijk. Door te klappen en je kleintje bemoedigend toe te spreken groeit zijn zelfvertrouwen.
- Door op je knieën voor je kleintje te gaan zitten en je handen uit te steken wordt je kleintje gestimuleerd naar je toe te lopen. Forceer dit niet en doe dat als je kleintje er klaar voor is. In begin kan je zijn/haar beide handen vasthouden als je kleintje naar je toe loopt. Later één hand en daarna zonder handen.
- Wanneer je kleintje zich goed kan optrekken en zijn/haar eerste stapjes langs meubels gaat zetten, kan je hulpmiddelen gebruiken om de loopvaardigheden te stimuleren. Goed opties zijn een loopauto, poppenwagen of loopwagen/loopkar.
- Zodra je kleintje kan lopen wil hij/zij dit zoveel mogelijk doen en gebruiken. Zo zal hij/zij dingen willen duwen of achter zich aan slepen (ik herken dit nu ook al met Lauren, voor al de tripp trapp is een favorietje). Zorg daarom voor een omgeving waar je kleintje lekker kan spelen. Let wel op dat het veilig is voor je kleintje.
Binnenkort loopt Lauren dan alleen. Nieuwe mijlpaal voor Lauren, maar ook zeker voor mama. Wat is het toch allemaal bijzonder.
Lots of love, Esther
Instagram @eastsidemommy