Een slaapschema voor een tevreden baby.

21 augustus 2022

Je pasgeboren baby laten slapen, het klinkt zo makkelijk. Toen onze zoon net geboren was ging het, hoe gek het ook klinkt, allemaal vanzelf. Hij had snel zijn dag en nacht ritme te pakken, sliep zonder poespas, alleen op zijn eigen kamertje en met twee maanden sliep hij al door. Wat een verwennerij! Maar bij onze dochter was dit een heel ander verhaal, uiteindelijk met een slaapschema kregen wij een heel tevreden baby.

Lees ook; Hoe maak je een baby bedje goed en veilig op.

Een tevreden baby

En dat is wat ze is, een heel lieve tevreden baby. De eerste paar weken is het vooral slapen, voeden en verschonen. Wennen aan een nieuwe gezinssamenstelling waarbij je, je pasgeboren baby goed moet leren kennen. Haar geur, de geluiden die ze maakt. Het is allemaal nieuw. Maar och, wat is ze lief!

Huilen, huilen en nog eens huilen

Al snel kwam het clusteruurtje. Clusteren houdt in dat baby’s op een bepaald moment van de dag om meer voeding vragen, waardoor ze onrustiger zijn en meer huilen dan normaal. Zij deed dat voornamelijk in de avond.

Ze dronk vanaf het begin al op schema en het drinken van flesvoeding deed ze heel goed. Toen ik geen borstvoeding meer gaf, gingen wij ervan uit dat het huilen minder zou worden. Helaas was dat niet het geval.

Eerst huilde ze voornamelijk een uurtje in de avond. Toen werden dat twee uur achter elkaar. Vervolgens kwam daar de middag ook bij. En uiteindelijk had ik het gevoel dat ze heel de middag en avond alleen maar aan het huilen was. Mopperen als ze gevoed moest worden, deed ze wel, maar echt huilen bewaarde ze nu bij het naar bed gaan. Slapen hoort een fijn en ontspannend moment te zijn maar zowel voor haar als voor ons gaf het alleen maar stress.

Allergie?

Omdat we het één en ander wilde uitsluiten, keken we goed hoe ze reageerde op haar melk. Haar flesje dronk ze goed! Nadat ze haar buikje had vol gedronken en een flinke boer had gelaten, was ze tevreden en voldaan. Ze had geen (verborgen) reflux, we zagen ook geen uitslag, of abnormale darmkrampjes. Ook was haar ontlasting niet anders dan normaal. Een allergie kon het, vooralsnog, niet zijn. Wat was het dan wel?

De ‘ik ben moe’ signalen

Ondanks dat ze nog geen twee maanden was, had ik het gevoel dat er een eeuwigheid verstreken was. We waren moe, helemaal gesloopt. Om van de hormonen niet te spreken. Hadden we dan echt te maken met een huilbaby? We hebben goed naar haar ‘ik ben moe signalen’ gekeken. En daar was ze heel duidelijk in!

– staren

– rode ogen

– gapen

– mopperen

– onrustig lijfje

– en later ook in haar oogjes wrijven

Lees ook; Sleep like a baby….. NOT!

Een strak slaapschema: het ei van Columbus

Een strak slaapschema, en hierin erg consequent zijn, was het ei van Columbus! Na ‘bloed, zweet en heel veel tranen’, had ze de rust te pakken en viel ze helemaal zelf, zonder gekroel, gewieg, geluid van de stofzuiger of afzuigkap, in slaap!

Na een 1-1,5 uur wakker zijn ging ze naar bed. Werd ze wakker? dan gaven we haar de fles als het voedingtijd was, even spelen en kroelen en na 1- 1,5  uur wakker zijn ging ze weer, op de seconde na, naar bed.

Natuurlijk  ging het niet gelijk vlekkeloos. Ook in het begin was het nog veel huilen. In kleine stapjes ging het beter en geleidelijk aan merkten we dat ze minder lang huilde en sneller in slaap viel. Maar we gaven niet op, hoe moeilijk het soms ook was.

Hoe fijn het ook was om haar dichtbij te hebben, vanaf nu slaapt ze niet meer in de wandelwagen, in de box,  of haar nestje. Ze slaapt nu in haar eigen bed!

Ook kreeg ze het dag en nacht ritme goed te pakken. Ze had een periode dat ze ’s nachts besloot, na haar flesje, lang wakker te zijn. Het leek alsof ze haar ritme helemaal om aan het gooien was. Maar door het strakke slaapschema viel ze snel en rustig in slaap en sliep ze zelfs voordat ze drie maanden was de nachten door!

Een tevreden en vrolijke baby

Ondanks dat ze binnenkort 6 maanden oud is, voelt het alsof ze er altijd is geweest. Ook de strijd die we hadden ten aanzien van haar slaapjes, lijkt alweer een eeuwigheid geleden.

Hoe we het nu doen?
Overdag gaat ze na 1,5 uur wakker zijn naar bed. Een schone luier en een dikke knuffel. Welterusten lieverd en tot strakjes. Eenmaal in bed steekt ze haar duim in haar mond en binnen 5 minuten is ze vertrokken. Daarbij had ze ook meer behoefte aan voeding, bleek achteraf. Al snel dronk ze flesjes van 180cc, daardoor was ze langer verzadigd en vroeg ze minder snel om haar volgende fles.

Met consequent zijn, doorzetten en heel veel geduld in combinatie met  een strak slaapschema en een lekkere volle fles, hebben we nu een heerlijk tevreden en vrolijke baby!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...