Draagmoeder gezocht…

1 september 2019

“Dus, als ik het goed begrijp… Jij MAG van de artsen nooit zwanger worden?” Deze vraag stelde ik aan een kennis van mij die net een deel van haar zoektocht binnen de medische molen had verteld. Ze knikte bevestigend. “De enige optie is een draagmoeder vinden die als ‘oventje’ wil fungeren voor mijn eicel en de zaadcel van mijn man. Maar die zijn bijna niet te vinden.” Dus draagmoeder gezocht …

Ik kreeg kippenvel over mijn hele lichaam.

Vruchtbaarheidsproblemen zijn aan de orde van de dag in Nederland. Ongekend veel stellen kunnen, om diverse redenen, geen kinderen krijgen.  Gelukkig zijn ze in Nederland relatief ver en kunnen ze steeds meer, maar voor sommige situaties blijft het een zoektocht.

Draagmoeder gezocht

Mijn kennis vertelde dat ze er tegenaan liep dat er in Nederland geen oproep geplaatst mag worden zoals: ‘ik zoek een draagmoeder’. Een draagmoeder moet zich zelf aanbieden.

Een vrouw vinden die dit wil… dat is lastig. Weinig vrouwen willen en kunnen hun eigen leven niet zomaar even pauzeren. Iemand zoeken die lichamelijk goed een zwangerschap aankan, die daarna mentaal sterk genoeg is om dit kindje over te dragen aan de ouders en die bereid is om zich te verdiepen in regels en procedures… Dat is niet makkelijk. Dat is zoeken naar een naald in een hooiberg.

Wie wil er draagmoeder zijn

In familie en vrienden kring komt het nog wel eens voor. Maar wat nou als er geen zussen zijn… geen nichtjes… en vriendinnen zijn allemaal te oud of hebben medische problemen?

Dan moet je dus die hooiberg in… op zoek naar die ene liefdevolle, sterke en ervaren vrouw… die 9 maanden lang als oventje wil fungeren. Simpelweg omdat ze het een ander stel zo ontzettend gunt en (nog) een zwangerschap kan en wil dragen. Waar vinden we deze vrouw?

Ondertussen denk ik terug aan het gezicht van mijn kennis. Hoopvol, vastberaden, maar toch ook angstig… angstig dat hun allergrootste wens nooit in vervulling mag gaan.

Ik kan het niet. Wie wel?

Lees ook: 1 op 6 koppels te maken met vruchtbaarheid problemen >>
Lees meer blogs van Sas >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

zwangerschapsverlof

Wat is zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent, heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Deze periode begint een aantal weken voor je...
verlof zwangerschap

12 leuke tips tijdens je zwangerschapsverlof

Na maanden aan het idee wennen dat je binnenkort mama wordt, na het ondergaan van alle zwangerschapskwaaltjes en natuurlijk je...
12 weken zwanger

Twaalf weken zwanger

Gefeliciteerd je bent nu twaalf weken zwanger en daarmee heb je al een mijlpaal bereikt. Je lichaam begint nu echt...