De groei van het melkgebit en bijkomende problemen

16 mei 2021

Als jonge ouders word je bekogeld met de zinnen; “het is allemaal een fase”, “konden ze maar praten” en “werden ze maar met tanden geboren”. Dat je baby kan praten na de geboorte is compleet uitgesloten. Dat het allemaal een fase is weet ik ook wel en dat je baby met tanden geboren wordt is een kans van 1 op 2000. Dus een blogje over de groei van het melkgebit, eerste keer tanden poetsen, doorkomende tandjes en de daarbij horende problemen kan volgens mij geen kwaad….

Doorkomen eerste tandjes

Bij de meeste baby’s komen de eerste tandjes door als ze 5 tot 8 maanden oud zijn. And so the terror begins…

doorkomende tandjes, wisselen melkgebit, eerste tandjes
Voorbeeld van doorkomende tandjes en wisselen melkgebit

Veel last van doorkomende tandjes

Puk had vooral veel last van zijn billen, deze waren helemaal rood en schraal. Dat komt omdat de poep zuurder en dunner word tijdens het doorkomen van de tandjes. Hij had het soms zo erg dat hij niet meer wilde zitten. Ik heb echt van alles geprobeerd (zelfs een rauw ei over zijn billen gesmeerd, dit scheen volgens een oud recept te helpen). Maar helaas, meer dan een onwijs plakkerige rommelzooi op de commode bracht het niet op.

Wat overigens wel werkte is maïzena. Het is eigenlijk een bindmiddel om mee te koken en gewoon in de supermarkt te koop. Het ligt hier standaard in de la van de commode, als ik zie dat hij weer geïrriteerde billetjes krijgt dan strooi ik er wat op en na een nachtje slapen zijn ze weer fresh en shiny.

Overal op bijten

Maar dat is nog niet alles; je baby kan last hebben van rode wangen en opgezet tandvlees, alles onder kwijlen en huilerig zijn, koorts krijgen en last but not least; je kan half opgegeten worden door je eigen kind…. Want bijten, dat is wat ze willen, lekker wat tegendruk op die kleine witte kristallen die ineens omhoog ploppen.

Er bestaan bijtringen die in de vriezer kunnen. Lekker koel. Sowieso is iets kouds wel lekker; koud water of yoghurt en als ze wat ouder zijn een lekker ijsje.

Dentinox werkt verdovend en kan je met een wattenstaafje op de kaak van je kleintje masseren en ook VSM heeft goede zalf/ druppels, mocht dat allemaal niet werken dan kan een zetpil ook geen kwaad.

En dan de volgende terror aanslag; tandenpoetsen

In het begin ging het fantastisch, ik dacht het eigenlijk wel allemaal onder de knie te hebben. Tot Puk de leeftijd van 1,5 bereikte en meneer het zelf wilde doen… Ik ben er in mee gegaan hoor, want ik ben een grote voorstander van zelf doen, zelf uitvinden en zelf leren, alleen wist ik toen nog niet dat ik nooit maar dan ook nooit meer zelf zijn tanden mocht poetsen…. en op dat punt zitten we nu. Een eeuwige strijd wie de tandenborstel vast mag houden. En toch gaan we de strijd wel elke avond aan. Want voor alsnog ziin de “grote mensen” degene die er voor moeten zorgen dat je kindje geen gaatjes krijgt. In mijn werk als tandartsassistente kom ik weleens kindjes tegen met gaatjes in het melkgebit. En lieve moeders; dat hoeft echt niet…. zonde. Gewoon boenen die hap.

Elektrisch poetsen

Wij zelf poetsen hier thuis elektrisch, ook Puk heeft een elektrische tandenborstel. En hij heeft zijn eigen tandpasta (speciaal voor melktandjes), als het aan Puk lag spoot hij de hele tube leeg in zijn mond en liet hij de tandenborstel links liggen.

Als we gaan poetsen zet ik hem in de badkamer op een kruk. Zo heb ik net wat meer grip op hem, mocht hij uit de ban springen. Wat wel helpt is veel praten tegen hem, soms gewoon over wat hij vandaag heeft meegemaakt en daar tussendoor zeg ik 5500 keer “mond open”. Vaak lukt het dan echt wel, en ik laat ook zien dat ik dan trots op hem ben. “Goedzo lieverd, knap van jou, mama jou tandjes mooi poetsen” het hele riedeltje komt er elke avond weer op nieuw uit. Daarna mag hij zelf nog even poetsen. Helaas komt hij niet verder dan zijn voortanden en zuigt hij het laatste beetje tandpasta uit elk vezeltje van de borstel.

Lees ook: Probleem gebit en extreme angst voor de tandarts >>

Tanden poetsen en dan een lekkere melkfles…

Waar veel ouders de mist mee ingaan is dat ze na het tanden poetsen aankomen met een lekkere melkfles, of in de ochtend een ontbijtje met sap. Dit zijn echt de boosdoeners voor gaatjes. Als je kindje in slaap valt met kunstmatige melk, dan hebben deze bacteriën de hele nacht om lekker tegen de tandjes aan te plakken. De suikers die erin zitten zorgen voor gaatjes. Probeer daarom je kindje te laten wennen aan een warme fles water. Ook in de ochtend is het beter om eerst te ontbijten en daarna de tandjes te poetsen.

Ik hoop dat jullie mijn blog over doorkomende tandjes en alles wat daar bij komt kijken leuk en informatief vonden. Neem de tandverzorging van je kind serieus want hun kunnen dit nog niet zelf doen. Misschien heeft jou tandarts ook een leuke folder voor je kindje zodat ze spelende wijs kunnen leren hoe het met hun tandjes zit.

tandverzorging kind, eerste tandjes, doorkomende tandjes, melkgebit

Tandenpoets liedje:

Tandjes poetsen, tandjes poetsen
Ja dat moet, ja dat moet
Witte witte tandjes, witte witte tandjes
Dat is goed, dat is goed
Tanden poetsen, tanden poetsen
Alles schoon, alles schoon
Alle tanden poetsen, alle tanden poetsen
Heel gewoon, heel gewoon
Tanden poetsen, tanden poetsen
Oh wat fijn, oh wat fijn
Lekker schone tandjes, lekker schone tandjes
Dat is fijn, dat is fijn!

Tandenpoets liedje: Tandjes poetsen, tandjes poetsen Ja dat moet, ja dat moet Witte witte tandjes, witte witte tandjes Dat is goed, dat is goed Tanden poetsen, tanden poetsen Alles schoon, alles schoon Alle tanden poetsen, alle tanden poetsen Heel gewoon, heel gewoon Tanden poetsen, tanden poetsen Oh wat fijn, oh wat fijn Lekker schone tandjes, lekker schone tandjes Dat is fijn, dat is fijn!

LEES OOK:

Doorkomende tandjes – melkgebit – wisselen melktanden – tandenpoetsen – tandverzorging

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...